Kamerleden bij digitale GBVB-conferentieOp 3 en 4 maart 2021 vond via videoverbinding de halfjaarlijkse conferentie over het Europees Gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid (GBVB) en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) plaats. De conferentie brengt leden van nationale parlementen van alle EU-lidstaten samen om te spreken over diverse onderwerpen op het gebied van buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid.

Gesprek met Josep Borrell (linksonder) tijdens de GBVB-conferentie
Grotere versie foto

Namens de Eerste Kamer namen Bastiaan van Apeldoorn (SP) en Tineke Huizinga-Heringa (ChristenUnie), respectievelijk voorzitter en tweede ondervoorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) deel aan de conferentie. Vanuit de Tweede Kamer namen Pia Dijkstra (D66), Gerrit Jan van Otterloo (50PLUS), Salima Belhaj (D66) en Sven Koopmans (VVD) deel.

Omdat Portugal dit half jaar voorzitter van de Europese Unie (EU) is, organiseerde het Portugese parlement deze conferentie. Wegens de coronapandemie vond de conferentie via videoverbinding plaats.

Tijdens de plenaire sessies is gesproken over de relaties tussen EU en de NAVO. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, hield een keynote speech . Verder is gesproken met Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid. Ten slotte was er een sessie over de EU-strategie voor Afrika, één van de speerpunten van het Portugese voorzitterschap.

De bijeenkomst kunt u hier terugkijken.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Gesprek met Josep Borrell (linksonder) tijdens de GBVB-conferentie
Afbeelding 1 - Gesprek met Josep Borrell (linksonder) tijdens de GBVB-conferentie