Korte aantekeningen vergadering commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) van 20 april 2021




1. Ontwerpwijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol

Brief van de minister van I&W ter aanbieding van het ontwerpbesluit tot wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol; Luchtvaartbeleid

De commissie besluit bespreking van de wijze van behandeling van het ontwerpbesluit tot wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB) (31936, Y) aan te houden tot 11 mei 2021, wanneer meer bekend is over de behandeling en eventuele controversieelverklaring van het ontwerpbesluit tot wijziging van het LVB in de Tweede Kamer. Voorts besluit de commissie het ontwerpbesluit tot wijziging van het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB) daarbij te betrekken, nu ook over dit ontwerpbesluit alsdan meer duidelijkheid bestaat.

2. Werkprogramma 2021-2022 Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

De commissie spreekt de voorkeur uit om op 5 oktober 2021 in gesprek te treden met de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. De commissie kan instemmen met de door de Raad voorgestelde onderwerpen, te weten:

- het in februari 2021 verschenen en ook aan de Eerste Kamer aangeboden advies ‘Naar een integraal bereikbaarheidsbeleid’;
- het voor het laatste kwartaal van 2021 geplande advies 'Sturen op schaarse ruimte'.

Ten aanzien van de andere door de Raad aangehaalde mogelijke gespreksonderwerpen uit het werkprogramma 2021-2022 van de Raad wordt de griffie verzocht deze onder de aandacht te brengen van de meer aangewezen commissies EZK/LNV en BIZA.

3. Toezegging T02877 - Uitvoeringsagenda VTH aan Kamer aanbieden, inclusief informatie over financiële aspecten

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W over de uitvoeringsagenda-VTH; Omgevingsrecht

De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van I&W van 14 april 2021 (35054 / 34864, N) te betrekken bij het agendapunt betreffende de stand van zaken van de inwerkingtreding van de Omgevingswet in de gecombineerde vergadering van de commissies IWO en EZK/LNV van 11 mei 2021. De griffie wordt verzocht de documenten bij de agenda te voegen.

4. Advies van de adviescommissie Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) in het milieudomein

Brief van de staatssecretaris van I&W ter aanbieding van het rapport “Om de leefomgeving”; Omgevingsrecht

De commissie besluit het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van I&W ter aanbieding van het rapport "Om de leefomgeving" (33118, BW) aan te houden tot begin juni 2021, wanneer meer bekend is over de behandeling van de VTH-uitvoeringsagenda in de Tweede Kamer en de feitelijke vragen van die Kamer beschikbaar zijn.


De griffier van de commissie,
Laurens Dragstra