Oud-senator Goyert (CDA) herdacht



De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 1 februari stilgestaan bij het overlijden op 4 januari jl. op 80-jarige leeftijd van oud-senator Aranka Goyert. Zij was vier jaar lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor het CDA, van 12 juni 2007 tot 7 juni 2011. In de Eerste Kamer hield zij zich bezig met sociale zaken en onderwijs.

Aranka Goyert maakte vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw carrière in de arbeidsvoorziening en werd in 1982 de eerste vrouwelijke directeur van een Gewestelijk Arbeidsbureau in Nederland. Arbeidsbemiddeling bleef haar vakgebied toen ze in 1999 lid van Gedeputeerde Staten werd van de Provincie Noord-Holland. Naast openluchtrecreatie, onderwijs en onderzoek, kreeg ze als gedeputeerde ook personeel en organisatie, en arbeidsmarktprojecten in haar portefeuille. Ze was toen al acht jaar lid van Provinciale Staten Noord-Holland, waarvan drie jaar voorzitter van de CDA-fractie.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei tijdens de herdenking: "Haar rijke ervaring op het terrein van arbeidsmarktprojecten en vakopleidingen kwam in de Kamer sterk naar voren bij de behandeling van wetsvoorstellen op het vlak van werkgelegenheid, sociale zekerheid en praktijkscholing van moeilijk bemiddelbare werkzoekenden."

Ook Goyerts werkzaamheden naast en na de politiek waren doortrokken van functies op het snijvlak van politiek en bestuur, en getuigden van een sterke sociale betrokkenheid met aandacht voor het individu. Ze was onder andere voorzitter van de Stichting Regenboog Inloophuizen, een hulporganisatie voor daklozen en drugsverslaafden in Amsterdam, voorzitter van de stuurgroep Blijf van mijn lijf-huizen in Noord-Holland en bestuurslid van de Protestants-Christelijke Ouderenbond.

Voorzitter Bruijn: "Aranka Goyert stond bekend als een betrokken persoon met aandacht voor mensen die in onze samenleving niet altijd even goed kunnen meedoen om welke reden dan ook. Als bestuurder en politicus was ze oplossingsgericht, waarbij ze de voorkeur gaf aan stille diplomatie boven publicitair succes. Moge ons respect voor haar persoon en haar verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor haar familie en vrienden."


Deel dit item: