Einde digitaal quorum Eerste Kamer



De Eerste Kamer maakt sinds dinsdag 5 april niet langer gebruik van de mogelijkheid voor senatoren om vanaf een andere locatie dan het Eerste Kamergebouw digitaal de presentielijst voor de plenaire vergadering te tekenen, het zogeheten digitaal quorum.

De Eerste Kamer werkte tijdens de coronacrisis met het digitaal quorum. Hiervoor werd op 29 oktober 2020 de Tijdelijke regeling digitaal quorum ingevoerd. De regeling werd meerdere keren verlengd, maar werd in de zomer van 2021 als gevolg van het toen afgenomen aantal besmettingen niet verlengd. Op 16 november 2021 werd de regeling vanwege het inmiddels weer oplopend aantal besmettingen en de strengere coronamaatregelen heringevoerd. De laatste verlenging was op 25 januari 2022 en duurde tot 1 april 2022.

De regeling beoogde het aantal reisbewegingen te beperken en daarmee bij te dragen aan de veiligheid van senatoren, medewerkers van de Griffie en ministers en hun ondersteuning.

Op dinsdag 8 maart waren de meeste andere coronabeperkingen al komen te vervallen. De senatoren konden door met name het vervallen van de anderhalvemeterafstandseis weer met z'n allen tegelijk in de plenaire zaal vergaderen; dat kon tot 25 februari niet in de tijdelijke vergaderzaal van de Eerste Kamer in de Kazernestraat. De noodzaak om digitaal de presentielijst te kunnen tekenen viel daarmee weg.

Ook commissievergaderingen vinden sinds 8 maart weer in fysieke vorm plaats. Tijdens de coronacrisis vonden de commissievergaderingen van de Eerste Kamer vooral digitaal plaats.


Deel dit item: