Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 5 april 2022



Parlementair jaar 2021/2022, 24e vergadering

Aanvang: 13.30 uur

Sluiting: 13.38 uur

Status: gecorrigeerd


Bekijk de video van dit verslagpunt

Opening

Voorzitter: Bruijn

Tegenwoordig zijn 65 leden, te weten:

Van Apeldoorn, Arbouw, Atsma, Baay-Timmerman, Backer, Van Ballekom, Van den Berg, Beukering, Bezaan, De Blécourt-Wouterse, De Boer, Bruijn, De Bruijn-Wezeman, Crone, Dessing, Van Dijk, Doornhof, Essers, Ester, Faber-van de Klashorst, Fiers, Frentrop, Ganzevoort, Geerdink, Gerkens, Van Gurp, Van Hattem, Hermans, Huizinga-Heringa, Janssen, Jorritsma-Lebbink, Karakus, Karimi, Niek Jan van Kesteren, Ton van Kesteren, Keunen, Klip-Martin, Kluit, Knapen, Koffeman, Koole, Van der Linden, Meijer, Moonen, Nanninga, Nicolaï, Oomen-Ruijten, Otten, Van Pareren, Prast, Prins, Raven, Recourt, Rietkerk, Rombouts, Rosenmöller, Schalk, Stienen, Van Strien, Talsma, Verkerk, Van der Voort, Lucas Vos, Mei Li Vos en De Vries.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik open de vergadering van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van dinsdag 5 april 2022. Ik heet de leden, de medewerkers en iedereen die deze vergadering via de webcast volgt van harte welkom.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Van Rooijen, wegens deelname aan de verkiezingswaarnemingsmissie in Hongarije;

Van Wely, wegens deelname aan de verkiezingswaarnemingsmissie in Servië;

Kox, wegens werkzaamheden voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa;

Pijlman, wegens ziekte.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Herdenking van de heer P. Bukman

Aan de orde is de herdenking naar aanleiding van het overlijden van de heer P. Bukman i.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Aan de orde is de herdenking van de heer P. Bukman.

Ik verzoek de leden te gaan staan.

Wij hebben de goede gewoonte om de oud-leden die ons zijn ontvallen, hier te gedenken.

Vandaag gedenken wij Piet Bukman, die op 16 maart jongstleden op 88-jarige leeftijd overleed. Hij was voor het CDA vijf jaar lid van deze Kamer, van 10 juni 1981 tot 14 juli 1986.

Ik heet ook zijn familie welkom bij deze herdenking.

Pieter Bukman werd op 7 februari 1934 geboren in een tuindersgezin in Delft. Na de lagere school ging hij in 1946 naar het Christelijk Lyceum hier in Den Haag, waar hij in 1951 zijn diploma hbs-b behaalde. Aansluitend studeerde hij sociale geografie aan de gemeentelijke universiteit in Amsterdam.

Na zijn afstuderen begon Piet Bukman bij de Nederlandse Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) als agrarisch voorlichter. In de daaropvolgende jaren bekleedde hij verschillende functies binnen de CBTB. Van 1975 tot oktober 1980 was hij voorzitter van de bond.

Op 11 oktober 1980 werd Bukman de eerste voorzitter van de nieuw opgerichte partij het Christen Democratisch Appèl. Het CDA was tot stand gekomen na een fusie van KVP, ARP en CHU. Leidinggeven aan het samengaan van de verschillende christelijke politieke bloedgroepen was geen eenvoudige opgave. Bukman kwam zelf voort uit de ARP, maar brak met de antirevolutionairen om zo het CDA tot een echte eenheidspartij te maken. Zijn leiderschapsstijl werd door sommigen als autoritair ervaren, maar bleek wel effectief in het fusieproces.

Nog geen jaar nadat hij CDA-voorzitter was geworden, werd Bukman geïnstalleerd als lid van de Eerste Kamer. Hij voerde het woord over Antilliaanse en buitenlandse zaken, en ontwikkelingssamenwerking.

Bukman stopte als senator en partijvoorzitter om minister voor Ontwikkelingssamenwerking te worden in het kabinet-Lubbers II. In het derde kabinet-Lubbers was hij een klein jaar staatssecretaris van Economische Zaken voor hij minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij werd.

Na de verkiezingen van 1994 kwam hij met het CDA in de oppositiebankjes in de Tweede Kamer. De laatste anderhalf jaar van zijn Tweede Kamerlidmaatschap was Bukman Voorzitter van de Kamer, waar hij vanmiddag ook zal worden herdacht.

Zijn periode als senator is in de verschillende in memoriams die de afgelopen weken zijn verschenen, wat onderbelicht gebleven. Wat weinigen waarschijnlijk nog weten, is dat Bukman de CDA-woordvoerder was in de debatten over de plaatsing van kernwapens in Nederland.

Het was immers in de eerste helft van de jaren tachtig dat het kabinet-Lubbers I kenbaar maakte dat het 48 kruisraketten op vliegbasis Woensdrecht wilde plaatsen. Het voornemen zorgde in 1983 voor de grootste demonstratie die Nederland ooit heeft gekend. Ook Bukmans eigen CDA was verdeeld.

Tijdens de behandeling werd coalitiepartijen VVD en CDA verweten dat zij het verdrag nog snel door de senaat wilden jagen, voordat de Tweede Kamerverkiezingen later dat jaar zouden plaatsvinden.

Bukman antwoordde dat dat argument — ik citeer — "niet erg geloofwaardig" was omdat "er over de zaak ruim zes jaar is gediscussieerd. (…) Verder uitstel lijkt ons onjuist." De Eerste Kamer stemde uiteindelijk in met het voorstel. Door de geopolitieke ontwikkelingen in de jaren erna zijn de raketten uiteindelijk nooit geplaatst.

Piet Bukman speelde een grote rol in de Nederlandse politiek en samenleving, en in het bijzonder in de totstandkoming van zijn partij. Zijn verbondenheid met het openbaar bestuur en het algemeen maatschappelijk belang zijn een voorbeeld voor velen.

Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden.

Ik verzoek eenieder om een moment stilte in acht te nemen.

(De aanwezigen nemen enkele ogenblikken stilte in acht.)

De voorzitter:

Dank u wel.

Er is zo dadelijk, na afloop van deze korte vergadering — ze is niet zo kort als die van vorige week; toen is een record gevestigd — gelegenheid om de familie te condoleren in de Hall.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De voorzitter:

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ingekomen is een beschikking van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal houdende aanwijzing van het Eerste Kamerlid Van den Berg tot plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Hamerstukken

Aan de orde is de behandeling van:

  • het wetsvoorstel Wijziging van de Mededingingswet in verband met het expliciteren van de uitsluiting van het kartelverbod van gedragingen in het kader van het gemeenschappelijke landbouw- en visserijbeleid en technische wijzigingen van het concentratietoezicht, en wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek en de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek in verband met de nationale toepassing van de mogelijkheid tot privaatrechtelijke handhaving van het mededingingsrecht (35770);
  • het wetsvoorstel Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (Incidentele suppletoire begroting inzake het Steunpakket eerste kwartaal 2022) (35993).

Deze wetsvoorstellen worden zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Verlangt iemand aantekening? Dat is niet het geval.

Hiermee zijn wij gekomen aan het einde van de vergadering. Ik dank alle leden en de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Sluiting

Sluiting 13.38 uur.


Bijlages

Lijst van besluiten en ingekomen stukken

Lijst van besluiten:

De Voorzitter heeft na overleg met het College van Senioren besloten om:

a. de behandeling van de volgende hamerstukken te doen plaatsvinden op 5 april 2022:

Wijziging van de Mededingingswet in verband met het expliciteren van de uitsluiting van het kartelverbod van gedragingen in het kader van het gemeenschappelijke landbouw- en visserijbeleid en technische wijzigingen van het concentratietoezicht, en wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek en de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek in verband met de nationale toepassing van de mogelijkheid tot privaatrechtelijke handhaving van het mededingingsrecht (35770);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (Incidentele suppletoire begroting inzake het Steunpakket eerste kwartaal 2022) (35993);

b. de plenaire behandeling van de volgende wetsvoorstellen te doen plaatsvinden op 12 april 2022:

Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet handhaving consumentenbescherming en enige andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2019/771 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2019 betreffende bepaalde aspecten van overeenkomsten voor de verkoop van goederen, tot wijziging van Verordening (EU) 2017/2394 en Richtlijn 2009/22/EG, en tot intrekking van Richtlijn 1999/44/EG, en van Richtlijn (EU) 2019/770 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2019 betreffende bepaalde aspecten van overeenkomsten voor de levering van digitale inhoud en digitale diensten (PbEU 2019, L 136) (Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud) (35734);

c. het voorbereidend onderzoek van het volgende wetsvoorstel door de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning te doen plaatsvinden op 12 april 2022:

Wijziging van de Kieswet in verband met de aanpassing van de procedure voor de vaststelling van verkiezingsuitslagen alsmede regeling van enkele andere onderwerpen in die wet, de Waterschapswet, de Mediawet 2008 en de Mediawet BES (Wet nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen) (35489);

d. het voorbereidend onderzoek van het volgende wetsvoorstel door de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning te doen plaatsvinden op 19 april 2022:

Voorstel van wet van de leden Hammelburg, Bromet en De Hoop houdende verandering in de Grondwet, strekkende tot toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond (35741);

e. het voorbereidend onderzoek van het volgende wetsvoorstel door de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking te doen plaatsvinden op 19 april 2022:

Wijziging van de Wet strategische diensten voor de uitvoering van de Verordening (EU) 2021/821 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2021 tot instelling van een EU-regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel, de technische bijstand en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (herschikking) (PbEU 2021, L 206) (Uitvoeringswet herziening Verordening producten voor tweeërlei gebruik) (35904);

f. de plenaire behandeling van de volgende wetsvoorstellen gezamenlijk te doen plaatsvinden op 24 mei 2022:

Tijdelijke regels voor experimenten met nieuwe stembiljetten (Tijdelijke experimentenwet nieuwe stembiljetten) (35455);

Wijziging van de Kieswet in verband met de definitieve invoering van het nieuwe stembiljet voor kiezers buiten Nederland (35670).

Lijst van ingekomen stukken, met de door de Voorzitter ter zake gedane voorstellen:

1. de volgende door de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangenomen wetsvoorstellen:

Wijziging van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur in verband met informatiedeling tussen bestuursorganen en rechtspersonen met een overheidstaak en enige overige wijzigingen (35764);

Tijdelijke regels inzake instelling van een Nationaal Groeifonds (Tijdelijke wet Nationaal Groeifonds) (35976).

Deze wetsvoorstellen zullen in handen worden gesteld van de desbetreffende commissies;

2. de volgende regeringsmissives:

een, van de minister van Algemene Zaken, inzake afschriftbrief aan TK over openbaarmaking brief C. van Nieuwenhuizen over aanvaarden van nevenfuncties (griffienr. 171023);

een, van de minister van Buitenlandse Zaken, inzake Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Oekraïne inzake betaalde werkzaamheden door gezinsleden van diplomatiek en ander personeel van een diplomatieke vertegenwoordiging en/of consulaire post; Kiev, 3 november 2021 (griffienr. 171022);

een, van alsvoren, inzake informatievoorziening over nieuwe Commissievoorstellen (griffienr. 171017);

een, van alsvoren, inzake verslag van de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie van 10 en 11 maart 2022 (griffienr. 171021);

een, van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, inzake geannoteerde agenda informele Raad Buitenlandse Zaken Ontwikkelingssamenwerking 6-7 maart 2022 (griffienr. 171010);

een, van alsvoren, inzake verslag informele Raad Buitenlandse Zaken Ontwikkelingssamenwerking van 6-7 maart 2022 (griffienr. 171010.01);

een, van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, inzake kabinetsappreciatie voorstel tot wijziging van Europese Migratie- en Veiligheidsfondsen d.d. 8 maart 2022 (griffienr. 171033);

een, van de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, inzake geannoteerde agenda Europese onderwijsministers 16 maart (griffienr. 171006);

een, van de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane, inzake stand van zaken ouders in het buitenland (griffienr. 171018);

een, van de minister van Economische Zaken en Klimaat, inzake jaarverslag 2021 Adviescollege toetsing regeldruk (griffienr. 171016);

een, van alsvoren, inzake appreciatie cohesieactie voor vluchtelingen in Europa (CARE) (griffienr. 171035);

een, van alsvoren, inzake Besluit tot wijziging van het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen in verband met de invulling van de adequate breedbandinternettoegangsdienst ter implementatie van Richtlijn (EU) nr. 2018/1972 (Telecomcode) (griffienr. 171036);

een, van de minister voor Klimaat en Energie, inzake verslag buitengewone Energieraad 28 februari 2022 (griffienr. 171024);

een, van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, inzake verslag formele Raad WSB 14 maart 2022 (griffienr. 170912.01);

een, van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, inzake geannoteerde agenda OJCS-Raad - onderdeel Jeugd - 5 april 2022 (griffienr. 171030);

een, van de minister voor Langdurige Zorg en Sport, inzake geannoteerde agenda Sportraad 4 april 2022 (griffienr. 171034).

De Voorzitter stelt voor deze missives voor kennisgeving aan te nemen. De bijlagen zijn neergelegd bij de Directie Inhoud ter inzage voor de leden;

3. de volgende geschriften:

een, van J.M., inzake tweeminutendebat BES van 29 maart 2022 (griffienr. 171014).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties;

een, van E.M., inzake "stop Engelse en Amerikaanse leiders met het creëren van de 3de wereldoorlog" (griffienr. 170740.26).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking;

een, van F.M., inzake jeugdzorggeweld (griffienr. 168999.03);

een, van R.L., inzake klachtenafhandeling Nationale ombudsman (griffienr. 1171031).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid.

De Voorzitter stelt voor deze geschriften voor kennisgeving aan te nemen.