Verslag van de vergadering van 15 november 2022 (2022/2023 nr. 7)
Aanvang: 13.32 uur
Status: gecorrigeerd
Stemming motie Wet hersteloperatie toeslagen
Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Regels ten behoeve van de hersteloperatie toeslagen (Wet hersteloperatie toeslagen),
te weten:
-
-de gewijzigde motie-Prast c.s. over gelijkstelling van kinderen en pleegkinderen (36151, letter Q, was letter P).
(Zie vergadering van 8 november 2022.)
De voorzitter:
Vandaag stemmen we over de gewijzigde motie die is ingediend naar aanleiding van het debat over het wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen. We stemmen over de motie 36151, letter Q, de gewijzigde motie van het lid Prast c.s. over gelijkstelling van kinderen en pleegkinderen. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Mevrouw Karimi namens GroenLinks, en misschien ook namens de Partij van de Arbeid, maar dat weet ik niet zeker.
Mevrouw Karimi i (GroenLinks):
Voorzitter. Mede namens de PvdA-fractie leg ik een korte stemverklaring af. De motie beoogt een gelijkstelling van pleegkinderen aan kinderen in de hersteloperatie. Het uitgangspunt voor de hersteloperatie is ruimhartigheid en menselijke maat. We begrijpen de juridische bezwaren van de staatssecretaris, maar we zien deze motie als een oproep aan de staatssecretaris om er alles aan te doen om pleegkinderen een gelijke behandeling te gunnen als de kinderen. Daarom zullen wij voor deze motie stemmen.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw Karimi. De heer Essers namens het CDA.
De heer Essers i (CDA):
Voorzitter. Wij staan ook positief tegenover de strekking van de motie dat pleegkinderen en kinderen zo veel mogelijk gelijk moeten worden behandeld. Maar omdat wij van mening zijn dat deze motie juridisch onhoudbaar is, komen wij net tot een andere conclusie en stemmen wij tegen, maar wel met deze kanttekening dat we voor het streven zijn om kinderen en pleegkinderen gelijk te behandelen.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Essers. De heer Van Rooijen namens 50PLUS.
De heer Van Rooijen i (50PLUS):
Voorzitter. Ook mijn fractie vindt gelijke behandeling op zichzelf niet alleen wenselijk, maar ook dringend noodzakelijk. Maar gelet op de juridische niet-houdbaarheid moeten wij helaas toch tegen deze motie stemmen.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Van Rooijen. De heer Backer namens D66.
De heer Backer i (D66):
Voorzitter. De motie geeft kennelijk een ruime interpretatievrijheid. Dat geeft ons ook de gelegenheid om, in lijn met wat collega Karimi zegt, te zeggen dat in dit dossier, waarbij het om zo veel gedupeerden gaat, toch een zekere ruimhartigheid voorop zou moeten staan. Daar was de hele reparatiewetgeving ook op gericht. Daarom zullen wij alles afwegende de motie steunen.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Backer. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? De heer Otten namens de Fractie-Otten.
De heer Otten i (Fractie-Otten):
Voorzitter. Na rijp beraad hebben wij ook besloten dat we geen verschil willen maken tussen kinderen en pleegkinderen en zullen we de motie ook steunen.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Otten.
Dan stemmen we bij zitten en opstaan.
In stemming komt de gewijzigde motie-Prast c.s. (36151, letter Q, was letter P).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de PvdD, Fractie-Otten, de SGP, FVD en Fractie-Frentrop voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, de ChristenUnie, het CDA, de VVD en 50PLUS ertegen, zodat zij is aangenomen.
Hiermee zijn wij gekomen aan het einde van de stemmingen. Ik dank de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane voor haar aanwezigheid. Ik schors de vergadering voor een kort ogenblik, waarna wij verdergaan met de behandeling van het rapport van de werkgroep zelfevaluatie.
De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.