Korte aantekeningen vergadering commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van 29 november 2022




1. 35824

Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de VVD (Keunen), de fracties van GroenLinks en PvdA gezamenlijk (Krijnen en Karakus) en door de fracties van D66 (Van der Voort), de PVV (Van Kesteren), de SP (Gerkens) en de ChristenUnie (Verkerk).

2. Kabinetsreactie derde evaluatie Embryowet

Brieven van de minister van VWS van 16 maart 2021 (30486, K en bijlage) en 21 oktober 2022 (30486, L)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Prast) en de SGP-fractie (Van Dijk).

3. Kabinetsreactie evaluatie Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en toezegging T02174 (Evaluatie Wkkgz)

Verslag schriftelijk overleg (32402, AE)

De commissie heeft geen aanvullende vragen, maar besluit toezegging T02174 als deels voldaan te handhaven, in afwachting van het vervolgonderzoek naar het functioneren van de geschilleninstanties, dat in de eerste helft van 2023 verwacht wordt. Na ontvangst van de uitkomsten van het onderzoek zal dit onderwerp opnieuw geagendeerd worden.

4. Bezoek delegatie parlement Zuid-Korea

De commissie ontvangt op donderdag 15 december 2022, van 12.30 tot 13.30 uur een delegatie van de commissie Gezondheid en Welzijn van het Zuid-Koreaanse parlement. De leden Van Pareren (ondervoorzitter), Keunen en Hermans zullen deze besloten bijeenkomst bijwonen. Daarbij zal onder meer worden gesproken over covid-19, preventie en de zorgverzekering.

5. Mededelingen en informatie

De voorzitter van de commissie meldt dat in de Covid-combivergadering is afgesproken dat de vergaderfrequentie van deze gezamenlijke commissievergadering indien mogelijk verlaagd wordt naar eens per vier weken en dat meer covid-19-onderwerpen geagendeerd zullen worden in de vakcommissies.


De griffier van de commissie,
Warmolt de Boer