Kamervoorzitter bezoekt PA Raad van Europa



Eerste Kamervoorzitter Bruijn bracht op 25 en 26 januari een bezoek aan de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) in Straatsburg. De voorzitter woonde op uitnodiging van PACE-voorzitter en senator Tiny Kox (SP) de zitting van de PACE bij. Tiny Kox is onlangs herkozen als voorzitter voor de duur van één jaar.

Na aankomst in Straatsburg had de voorzitter eerst een onderhoud met nabestaanden van MH17-slachtoffers op de Nederlandse residentie. Net daarvoor was de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens inzake de MH17-ramp. “Bijzonder om te horen van de nabestaanden van de MH17-ramp dat de betrokkenheid van Nederland zeer wordt gewaardeerd en hoe belangrijk dit is”, aldus de Kamervoorzitter.

Op woensdagmiddag stond de Assemblee in het teken van gender-gerelateerd geweld. Zo ging de Hongaarse Zita Gurmai als lid van de Commissie voor Gelijkheid en Non-discriminatie in op de voortgang van het Verdrag van Istanbul. Dit verdrag bevat afspraken over de aanpak van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.

Senator Petra Stienen (D66) presenteerde haar rapport over de rol en verantwoordelijkheid van mannen en jongens in het stoppen van geweld tegen meisjes en vrouwen. Aansluitend ging senator Margreet de Boer (GroenLinks) in op haar rapport over huwelijkse gevangenschap en mogelijke oplossingen.

Op de tweede dag van het bezoek had de Kamervoorzitter een gesprek met de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Dunja Mijatovic en met de President van het Hof van de Rechten van de Mens, Síofra O’Leary en Jolien Schukking, de Nederlandse rechter bij het Hof. Ook woonde Bruijn de toespraak bij van de minister-president van IJsland, Katrin Jakobsdóttir, momenteel halfjaarlijkse voorzitter van het Comité van Ministers. Zij benadrukte dat de Top van regeringsleiders van de Raad van Europe in Reykjavik in mei moet gaan over een resolute herbevestiging van onze fundamentele waarden, duidelijke steun aan Oekraïne inclusief de kwestie van verantwoording en over uitdagingen zoals de klimaatcrisis en snelle technologische veranderingen.

Tot slot sprak de heer Bruijn met een verantwoordelijke bij de Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) over hun aanbevelingen aan Nederland. “Erg verhelderend dit gesprek over integriteit waarbij transparantie de kern is,” volgens Bruijn. “Dit bezoek toonde andermaal de waarde van dit instituut voor onze democratie, mensenrechten en democratie op alle vlakken, van wetgeving, uitvoering en rechtspraak.”

De voorzitter werd op zijn bezoek vergezeld door de Griffier van de Eerste Kamer Remco Nehmelman.

Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa

De Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa (PACE – Parliamentary Assembly Council of Europe) bestaat uit 306 democratisch gekozen volksvertegenwoordigers uit de lidstaten van de Raad van Europa. Deze raad bestaat uit 46 lidstaten met als doel binnen Europa de mensenrechten te handhaven en de democratie en de rechtsstaat te bevorderen. De Nederlandse delegatie kent veertien leden. De PACE komt vier keer per jaar bijeen in Straatsburg.


Deel dit item: