Verslag van de vergadering van 21 maart 2023 (2022/2023 nr. 23)
Aanvang: 13.37 uur
Status: gecorrigeerd
Stemming Introductie gecombineerde geslachtsnaam
Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enige bepalingen in Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met betrekking tot de keuze van de geslachtsnaam (introductie gecombineerde geslachtsnaam) (35990).
(Zie vergadering van 14 maart 2023.)
De voorzitter:
Dan stemmen wij over het wetsvoorstel 35990, Wijziging van enige bepalingen in Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met betrekking tot de keuze van de geslachtsnaam, kortweg de introductie gecombineerde geslachtsnaam. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Mevrouw De Boer namens in ieder geval GroenLinks.
Mevrouw De Boer i (GroenLinks):
En namens de Partij van de Arbeid. De fracties van de Partij van de Arbeid en GroenLinks betreuren het dat dit wetsvoorstel niet is aangegrepen om naast de introductie van de gecombineerde geslachtsnaam ook de vangnetnorm aan te passen en die ook minder discriminatoir te maken. Desalniettemin is het wetsvoorstel zelf, dat de gecombineerde geslachtsnaam introduceert, wat ons betreft een verbetering. De fracties zullen dan ook voor het wetsvoorstel stemmen, in de overtuiging dat de toegezegde evaluatie op niet al te lange termijn ook zal leiden tot een aanpassing van de vangnetnorm.
Dank u wel.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw De Boer. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de PvdD, Fractie-Otten, de ChristenUnie en de VVD voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, de SGP, het CDA, 50PLUS, FVD en Fractie-Frentrop ertegen, zodat het is aangenomen.