Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) van 1 tot en met 5 juni



Van donderdag 1 juni tot en met maandag 5 juni 2023 vindt in Den Haag het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) plaats. Gedurende het IPKO vergaderen delegaties van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en van de Staten-Generaal onder leiding van de voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer, Mariëlle Paul (VVD), over thema's die de landen van het Koninkrijk gezamenlijk raken. De onderwerpen in dit IPKO zijn klimaatverandering en -adaptie, onderwijs, de aanstaande Koninkrijksconferentie, databeveiliging binnen het Koninkrijk en doorwerking en verwerking kolonialisme en slavernijverleden.


Agenda

Donderdag 1 juni

Het overleg start op donderdag 1 juni 2023 met een openingsbijeenkomst in Nieuwspoort. Hier verzorgen de leiders van de Caribische Statendelegaties en de leider van de Staten-Generaaldelegatie, Paul Rosenmöller (GroenLinks), een presentatie over de recente ontwikkelingen in de vier landen. Aansluitend vindt er een gedachtewisseling plaats over databeveiliging binnen het Koninkrijk.

Vrijdag 2 juni

Op vrijdag 2 juni 2023 komt het IPKO bijeen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Hier zal gesproken worden over de verdere uitwerking van de aanbevelingen uit het Rapport van Bevindingen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. De IPKO-delegaties wisselen hiervoor onder andere van gedachten met de kwartiermakers van het Nationaal Slavernijmuseum. Ook wordt die dag gesproken worden over klimaatverandering en -beleid binnen het Koninkrijk. Ed Nijpels, kwartiermaker voor de Klimaattafel Bonaire, geeft hierover een presentatie over zijn recent verschenen advies. Verder spreken de delegaties over onderwijs binnen het Koninkrijk en de stappen die zijn gezet naar aanleiding van het rapport van de Nationale Ombudsman "Kopzorgen van Caribische Studenten". De Nationale Ombudsman verzorgt hierover een presentatie.

Zaterdag 3 juni

Op zaterdag 3 juni zal het IPKO een werkbezoek brengen naar Delft. Op de agenda staat een bezoek aan het Green Village van de technische universiteit, een fieldlab voor duurzame innovatie in de stedelijke omgeving.

Maandag 5 juni

Het interparlementair overleg eindigt op maandag 5 juni met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de voorzitters van de vier delegaties.

De overleggen tussen de delegaties zijn grotendeels openbaar en zijn via een livestream rechtstreeks te volgen op de website van Nieuwspoort (donderdag) en op de website van de Tweede Kamer via het Actualiteitenkanaal (vrijdag en maandag).


Over het IPKO

Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO), de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk, vindt in beginsel tweemaal per jaar plaats. In januari vindt het overleg in één van de Caribische landen van het Koninkrijk plaats, in juni wordt de bijeenkomst in de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag georganiseerd.

Het IPKO is bedoeld als instrument voor directe communicatie en persoonlijke ontmoetingen tussen de leden van de parlementen in het Koninkrijk. Het is de bedoeling via uitwisseling van informatie en standpunten en door persoonlijk overleg over tal van onderwerpen die de landen aangaan, tot meer onderling begrip te komen. Met de "landen" wordt bedoeld Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. In de tussentijd zijn er onder andere contacten via videoconference.

Aan het einde van ieder IPKO-overleg wordt een afsprakenlijst vastgesteld en ondertekend door de delegatievoorzitters. Gedurende het jaar wordt de uitvoering van de gemaakte afspraken door de delegatieleiders van de vier landen gemonitord.


Deel dit item: