In 2023 is het 175 jaar geleden dat de Nederlandse Grondwet grondig werd herzien. De Eerste Kamer heeft ter gelegenheid van dit jubileum de Grondwet van 1848 tijdelijk in bruikleen van het Nationaal Archief. Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 9 september, kunnen de bezoekers de Grondwet bekijken.
Met de Grondwetherziening van 1848 werd de basis gelegd voor de parlementaire democratie zoals we die nog steeds kennen. De Grondwetswijziging betekende dat de Tweede Kamer voortaan rechtstreeks gekozen werd en de Eerste Kamer getrapt via de Provinciale Staten. Ook werd de ministeriële verantwoordelijkheid en daarmee de onschendbaarheid van de Koning vastgelegd.
In de Grondwet van 1848 werd onder andere meer vastgelegd dat de leden van de Eerste Kamer niet langer door de Koning werden benoemd, maar gekozen door de leden van Provinciale Staten. Een andere wijziging voor de Eerste Kamer betrof de openbaarheid van vergadering. Om dit mogelijk te maken verhuisde de Eerste Kamer van de Trêveszaal naar de voormalige vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland.
Op zaterdag 9 september is het gebouw van de Eerste Kamer te bezoeken. De openstelling vindt plaats in het kader van Open Monumentendag. Het is de tweede keer na de verhuizing vanaf het Binnenhof in september 2021 dat de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer aan de Kazernestraat in Den Haag tijdens Open Monumentendag te bezichtigen is.
Bezoekers zijn van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 uur (de deuren sluiten om 16.00 uur). De tour begint op Kazernestraat 52 bij de hoofdingang van de Eerste Kamer en eindigt aan het Lange Voorhout.
De route gaat onder andere langs de plenaire zaal van de Eerste Kamer, een aantal commissiekamers en door de wandelgangen. Voor kinderen is er een speurtocht. Eerste Ondervoorzitter van de Eerste Kamer Mei Li Vos zal de eerste bezoekers welkom heten. Medewerkers van de Griffie staan klaar om bezoekers alles te vertellen over het gebouw en het werk van de Kamer.
De Eerste Kamer verhuisde in de zomer van 2021 van het Binnenhof naar de Kazernestraat in verband met de renovatie van het Binnenhof en zal na enkele jaren terugkeren naar het Binnenhof. Het huidige gebouw aan de Kazernestraat is als nieuwbouw in de jaren tachtig van de vorige eeuw gerealiseerd. Huis Huguetan, het monumentale deel aan het Lange Voorhout, is in 1734 gebouwd als stadspaleis voor Adriënne-Marguerite Huguetan.
Na de val van Napoleon woonde vanaf 1813 de latere Koning Willem I tijdelijk in Huis Huguetan. Hij verhuisde in 1815 naar Paleis Noordeinde en daarna kwam zijn zoon, kroonprins en latere Koning Willem II met zijn vrouw Anna Paulowna hier wonen. Zij verhuisden in 1817 naar het Paleis Kneuterdijk.
Van 1819 tot 1982 was in het voormalige Huis Huguetan de Koninklijke Bibliotheek gevestigd. Vanaf 1988 was de Hoge Raad der Nederlanden in dit stadspaleis gevestigd. Via een loopbrug over de achterliggende Kazernestraat werd het pand verbonden met de in 1988 voltooide nieuwbouw aan de overkant van de Kazernestraat.
Deel dit item: