Eerste Kamerleden bezoeken de Algemene Rekenkamer



Leden van de Eerste Kamer hebben op dinsdag 26 september 2023 een kennismakingsbezoek gebracht aan de Algemene Rekenkamer. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn en een twintigtal senatoren werden daar ontvangen door de president van de Algemene Rekenkamer, Pieter Duisenberg, en de collegeleden Barbara Joziasse en Ewout Irrgang.

Tijdens de kennismaking werd onder meer besproken hoe Hoge Colleges van Staat gezamenlijk kunnen bijdragen aan het functioneren van de parlementaire democratie en hoe het vertrouwen tussen burgers in instituties en de politiek verder versterkt kan worden. Het bezoek was een eerste ontmoeting in een serie van kennismakingen tussen de nieuwe Eerste Kamer die op 13 juni is aangetreden en de overige Hoge Colleges van Staat.

Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer onderzoekt of de Rijksoverheid publiek geld zinnig, zuinig en zorgvuldig uitgeeft. Haar wettelijke taak is het controleren van de inkomsten en uitgaven van het Rijk. Hierover rapporteert zij één keer per jaar aan het parlement op Verantwoordingsdag (derde woensdag in mei). Na Verantwoordingsdag keuren de Staten-Generaal de slotwetten goed. Daarmee verlenen ze decharge aan de ministers: zij worden ontheven van hun verantwoordelijkheid voor het gevoerde financieel beheer in een verslagjaar. Daarnaast rapporteert de Algemene Rekenkamer afzonderlijke onderzoeken aan het parlement, zodat Kamerleden kunnen bepalen of het beleid van een minister doeltreffend is.


Deel dit item: