Eerste Kamer staat stil bij aanval op Israël



De Eerste Kamer stond vandaag tijdens de plenaire vergadering stil bij de aanval van Hamas op Israël. Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn: "Ook al heerst er op dit moment vooral woede en verdriet, laten wij - hoe moeilijk dat ook is - blijven hopen dat er een weg uit deze situatie is: richting een oplossing, richting vrede."

"Zaterdagochtend vroeg werd de wereld opgeschrikt door het verschrikkelijke nieuws, en binnen enkele uren later kwamen daar nog eens afschuwelijke beelden bij: de wrede terreuraanval van Hamas op Israël, vanuit de Gazastrook. De situatie is zeer ongewis. De militaire, politieke, maar ook diplomatieke ontwikkelingen gaan snel," aldus Bruijn.

Bruijn verwees naar de impact van de gebeurtenissen: "Er zijn honderden onschuldige slachtoffers gevallen; jongeren opgejaagd en vermoord, ouderen ontvoerd en gegijzeld, en duizenden gewond. Bij de vergeldingsacties kwamen eveneens veel burgers om en raakten velen gewond."

De gevolgen van de situatie zijn over de hele wereld voelbaar: "We zien dat de gebeurtenissen daar ook hier in Nederland leiden tot onrust. Tot discussies over de dieperliggende oorzaken van het conflict. De betrokkenheid van ons land, en van vele andere landen, bij de situatie in het Midden-Oosten was al groot en is door het geweld van de afgelopen dagen verder toegenomen," aldus de Kamervoorzitter.



Deel dit item: