Eerste Kamerleden bezoeken de Raad van State



Leden van de Eerste Kamer hebben op dinsdag 10 oktober 2023 een kennismakingsbezoek gebracht aan de Raad van State. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn en circa veertig senatoren werden daar ontvangen door de vice-president van de Raad van State en tevens voorzitter van de afdeling Advisering, Thom de Graaf, de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak Bart Jan van Ettekoven, en verschillende staatsraden, waaronder een aantal die lid zijn geweest van de Eerste Kamer.

De kennismaking begon met een plenair gedeelte, waarna de groep uiteenging in vier interactieve deelsessies met de vice-president en staatsraden. Tijdens de kennismaking kwamen de uiteenlopende werkzaamheden van de Raad van State aan bod, en hun betekenis daarvan voor het werk van de Eerste Kamerleden.


Raad van State

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land. De taken en werkwijze van de Raad van State zijn vastgelegd in de Grondwet en in de Wet op de Raad van State. De Raad van State heeft twee afdelingen: de Afdeling advisering en de Afdeling bestuursrechtspraak. Koning Willem-Alexander is Voorzitter van de Raad van State. Naast de vice-president bestaat de Raad van State uit maximaal tien leden. In de Afdelingen advisering en bestuursrechtspraak van de Raad van State werken naast leden ook staatsraden en staatsraden in buitengewone dienst.


Deel dit item: