Kamervoorzitter bij P20-top parlementsvoorzitters



Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn nam op 13 en 14 oktober 2023 deel aan de negende G20-conferentie van parlementsvoorzitters (P20) in New Delhi. Het Indiase parlement, Lok Sabha (het lagerhuis) en Rajya Sabha (het hogerhuis), organiseerde deze tweedaagse conferentie in het kader van het G20-voorzitterschap in India dit jaar.


Samengevat

De G20 is een groep landen van 19 grote economieën en de Europese Unie. Voor de vijfde keer werd Nederland als niet G20-land uitgenodigd als gast deel te nemen. Vanuit Europa waren (vice-) Voorzitters uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en het Europees Parlement aanwezig. Afwezig waren de VS, Duitsland, Frankrijk en Canada (het laatste land vanwege diplomatieke spanningen met India). De P20 stond in het teken van de duurzaamheidsdoelen, duurzame energie, ontwikkeling geleid door vrouwen en publieke digitale platforms. Een aantal voorzitters refereerde aan de aanslagen van Hamas in Israël.

De conferentie bood gelegenheid tot gesprekken met collega-Kamervoorzitters. De Nederlandse ambassadeur in India, Marisa Gerards, en haar team waren nauw betrokken bij de voorbereiding en aanwezig tijdens de conferentie. Na afloop werd Bruijn ontvangen op de residentie van de ambassadeur en bijgepraat over de Nederlandse inspanningen in India op het gebied van landbouw, gezondheid en consulaire zaken. De Griffier van de Eerste Kamer, Remco Nehmelman, reisde mee.


Opening door premier Modi

De Indiase premier Narendra Modi verwelkomde de internationale gasten namens de 1,4 miljard inwoners van India. Hij prees India als 'de moeder van de democratie' en stelde dat de grootste democratie ter wereld de meest uitdagende verkiezingen houdt met behulp van moderne technologie zoals elektronische stemmachines. "Een wereld vol van conflict en confrontatie is niet in het belang van een ieder. Een verdeelde wereld biedt geen oplossingen voor de grote problemen waar de mensheid voor staat. Dit is een tijd voor vrede en broederschap, samen op weg te gaan, op naar de toekomst," zei premier Modi in een volle zaal.

De President van de InterParlementaire Unie (IPU) Pacheco benadrukte dat het onmogelijk is om over duurzaamheid en ontwikkelingsdoelen te spreken zonder vrede. "We moeten vrede verdedigen op alle continenten, inclusief het Midden-Oosten. Ons doel is vrede en ontwikkeling. We moeten hiertoe samenwerken," stelde Pacheco.

Om Birla, Voorzitter van de Lok Sabha - het lagerhuis van India, zei: "Voor ons in democratie onbetaalbaar erfgoed. Dit komt terug in onze gedachten, ons gedrag en onze tradities. Toen we onafhankelijk werden, was democratie de basis van onze natie. De negende P20-top staat voor onze inzet voor het behoud van democratische waarden, internationale samenwerking en het vinden van oplossingen voor kwesties van mondiaal belang en actuele uitdagingen." Ook vertelde hij over de recent aangenomen grondwetswijziging, waarbij een derde zetels in het parlement wordt toegewezen aan vrouwen. Volgens Birla worden vrouwen op deze manier in staat gesteld deel te nemen aan de de besluitvorming.


Rol parlementen bij digitale overheidsdiensten

Voorzitter Bruijn was een van de hoofdsprekers bij het thema over transformatie in het leven van mensen via openbare digitale platforms. Bruijn merkte op dat met de introductie van de digitale publieke infrastructuur digitale diensten een opmerkelijke verschil kunnen maken in het leven van mensen, door toegang tot betalingen, financiën, gezondheidszorg, onderwijs en meer. "Er zijn veel voordelen omdat deze diensten gemakkelijk toegankelijk zijn als je eenmaal over de juiste middelen beschikt. Maar het voordeel kan tegelijkertijd ook als nadeel werken als je geen toegang hebt tot deze openbare digitale platforms. Dan wordt je buitengesloten." Hij stelde dat parlementen een rol kunnen spelen deze kwesties ter discussie te stellen. Ook verwees hij naar het belang van het controleren van de minister van digitale zaken en andere ministers of nieuwe initiatieven en wetten alle burgers ten goede komen, ook diegenen die niet dezelfde uitgangspositie hebben.


Gezamenlijke verklaring

De P20 nam een gezamenlijke verklaring aan waarin de inzet werd herbevestigd om internationale vrede, welvaart en soevereiniteit en harmonie te bevorderen, inclusief het steunen van een vreedzame oplossing van conflicten en geschillen. De tekst roept alle staten ook op om de principes van het internationaal recht te handhaven, inclusief territoriale integriteit en soevereiniteit, internationaal humanitair recht en het multilaterale systeem dat vrede en stabiliteit waarborgt. Vanwege zijn neutrale positie kan de Voorzitter zich niet direct associëren met de politieke inhoud, maar wordt wel het belang erkend van de aangehaalde kwesties en intenties, zoals ook is opgenomen in de verklaring.


G20

Volgend jaar is Brazilië voorzitter van de G20 en wordt de P20 georganiseerd door het Braziliaans parlement. De G20 landen vertegenwoordigen 85% van de wereldeconomie, twee-derde van de wereldbevolking en 75% van de internationale handel. Naast Nederland had India voor de P20 in New Delhi de volgende gasten uitgenodigd: Bangladesh, Egypte, Mauritius, Nigeria, Oman, Singapore, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten.


Deel dit item: