Mededelingen en verzoek van het lid Van Langen-Visbeek , conform artikel 104, eerste lid, RvO voor het houden van een interpellatie en het indienen van een motie in de eerste termijn



Verslag van de vergadering van 21 november 2023 (2023/2024 nr. 8)

Aanvang: 13.33 uur

Status: gecorrigeerd


De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Holterhues, wegens verblijf in het buitenland;

Griffioen, wegens persoonlijke omstandigheden;

Karimi, wegens werkzaamheden voor de Parlementaire Assemblee van de OVSE.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Geachte leden. Met afschuw hebben wij gisteren gehoord dat onze Tweede Kamercollega Thierry Baudet is aangevallen tijdens een campagnebijeenkomst. Het is ongehoord dat fysiek geweld wordt gebruikt tegen volksvertegenwoordigers. Je blijft van hen af. In een democratie strijden we met woorden en nooit met geweld.

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Van Langen heeft mij conform artikel 104, eerste lid, van het Reglement van Orde gemeld de Kamer om verlof te willen vragen voor het houden van een interpellatie. Ik geef het woord aan mevrouw Van Langen voor een korte toelichting bij de interruptiemicrofoon.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Van Langen-Visbeek i (BBB):

Dank u wel, voorzitter. Ik wil deze Kamer graag toestemming vragen om een interpellatiedebat te voeren, en ook om dan in de eerste termijn een motie in te dienen, naar aanleiding van de brief van de minister die we hebben gekregen naar aanleiding van het gesprek dat is gevoerd met de koepels en de zorgen die er nog steeds leven omtrent de invoering van de Omgevingswet. En dat ook met als doel om te kijken wat we kunnen doen om de problemen die met name de lagere overheden gaan krijgen bij de invoering van de wet op te kunnen lossen.

Voorzitter, dank u wel.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Van Langen. U kunt weer plaatsnemen. Wenst een van de andere leden het woord over het interpellatieverzoek of over het verzoek om in eerste termijn een motie te mogen indienen? Dat is niet het geval. Dan constateer ik dat er voldoende steun is voor het houden van een interpellatiedebat en voor het indienen van een motie in eerste termijn. Wenst een van de leden stemming over het verzoek? Dat is niet het geval.

Ik stel voor de interpellatie zo mogelijk volgende week te houden met een spreektijd in eerste termijn voor de interpellant van drie minuten en een spreektijd in tweede termijn voor de interpellant en eventuele andere sprekers van één minuut. Conform artikel 104, vierde lid, van het Reglement van Orde verzoek ik mevrouw Van Langen om de vragen die zij bij de interpellatie zal stellen, zo spoedig mogelijk bij mij in te dienen. Ik zal de vragen daarna direct verspreiden onder de leden en de minister.