Trans-Atlantisch Forum NAVO Assemblee



Vier Kamerleden namen van 4 en 5 december deel aan de 23ste Parliamentary Transatlantic Forum van de NAVO Parlementaire Assemblee (NAVO PA), dat plaatsvond in Washington D.C.. Meer dan honderd parlementsleden uit 25 landen kwamen bijeen om van gedachten te wisselen met Amerikaanse politici en experts over de toewijding van de NAVO-landen aan Oekraïne en andere prioriteiten op de trans-Atlantische veiligheidsagenda. Vanuit Nederland waren Eerste Kamerleden Koen Petersen (VVD), Randy Martens (GroenLinks-PvdA) en Bart Kroon (BBB) en Derk Boswijk (CDA) uit de Tweede Kamer aanwezig.


Samengevat

De conferentie bestond uit veertien sessies met onderwerpen variërend van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de huidige situatie in het Midden-Oosten tot het defensiebeleid van de NAVO en de Verenigde Staten. De leden werden tijdens deze sessies gebriefd over de recente ontwikkelingen en trends op de betreffende thema's, waarna gelegenheid bestond tot het stellen van vragen. En marge van het bezoek aan Washington is de delegatie ontvangen door Maarten Boef, plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in de Verenigde Staten, en andere ambassademedewerkers. Met hen hebben zij onder andere gesproken over de Amerikaanse politieke actualiteiten, de Indo Pacific en de relatie tussen de VS en Nederland.


Blijvende steun aan Oekraïne

De conferentie werd geopend door een digitale toespraak van NAVO PA-president Szczerba uit Polen, die niet aanwezig was vanwege de politieke situatie in zijn eigen land. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van blijvende steunen aan Oekraïne. "Als we vandaag niet genoeg middelen mobiliseren om Oekraïne te helpen de agressor te verslaan, zullen de NAVO-leden morgen een veel hogere prijs betalen. Rusland moet worden verslagen. We moeten Oekraïne bijstaan tot de overwinning," zei Szczerba. Hij onderstreepte dat Oekraïne een toekomst heeft in de NAVO, en riep op tot het vergroten van de inspanningen om hen te helpen klaarstomen voor het lidmaatschap. Niet alleen Oekraïne werd genoemd als toekomstig lid, ook het lidmaatschap van Zweden was onderwerp van gesprek. Volgens Szczerba is het tijd om het toetredingsproces van het land te finaliseren, nadat het land 17 maanden geleden is uitgenodigd om lid te worden. Pál Jonson, de Zweedse minister van Defensie, sprak tijdens de conferentie over de toekomstige rol van Zweden in de alliantie.


Centrum voor democratische veerkracht

President Szczerba benadrukte ook de pogingen van Rusland en China om de Westerse democratieën en instituties te verzwakken. Volgens Szczerba heeft de NAVO een rol in het verdedigen van de democratie en is om die reden een centrum voor democratische veerkracht nodig op het NAVO-hoofdkwartier. Tijdens de conferentie werd ook vooruit gekeken naar de verkiezingen die in 2024 in de Verenigde Staten zullen plaatsvinden en wat voor invloed ze kunnen hebben op de NAVO. Leden van het Amerikaans Congres gaven hun visie op de trans-Atlantische relaties en hoe deze zich in de toekomst kunnen ontwikkelen.


Bezoek aan de US Naval Academy

De conferentie werd besloten met een werkbezoek aan de US Naval Academy, waar een deel van de delegatie een rondleiding kreeg over de campus in Annapolis en gebriefd werd over het instituut en het Amerikaanse leger.


Deel dit item: