Stemming Begrotingen Financiën en Nationale Schuld 2024



Verslag van de vergadering van 12 december 2023 (2023/2024 nr. 12)

Aanvang: 14.06 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Begrotingen Financiën en Nationale Schuld 2024

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2024 (36410-IX).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij over het wetsvoorstel 36410-IX, Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën en de begrotingsstaat van Nationale Schuld voor het jaar 2024. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Ja, de heer Baumgarten van JA21. Gaat uw gang.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Baumgarten i (JA21):

Dank u wel, meneer de voorzitter. Mijn fractie voorziet dat het expansieve budgettaire beleid van de regering de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op termijn ernstig onder druk zal zetten. De minister van Financiën ziet dat overigens zelf ook, want tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen gaf ze toe dat een missionair kabinet ingegrepen zou hebben in de rijksbegroting. Door dat nu niet te doen ontloopt het kabinet, demissionair of niet, zijn verantwoordelijkheid en laat het dientengevolge de staatsschuld oplopen, naar ons inziens onaanvaardbare niveaus. Omdat mijn fractie toekomstige generaties niet wil opzadelen met een onhoudbare schuldenlast, zal mijn fractie tegen de begrotingsstaten van Financiën en Nationale Schuld voor 2024 stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Baumgarten. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan. Ik zie dat de heer Koffeman nog even overleg heeft in zijn fractie.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, de PVV, het CDA, Volt, de VVD, de SP, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van FVD, JA21 en de PvdD ertegen, zodat het is aanvaard.