Korte aantekeningen vergadering commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) van 19 december 2023




1. E230014 - Voorstel voor een verordening over nieuwe genomische technieken (COM(2023)411)

Verslag schriftelijk overleg (27428, D)

De commissie besluit eind januari 2024, wanneer naar verwachting ook de reactie van de Europese Commissie zal zijn ontvangen (27428, C), inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg.

2. E230019 - Voorstel voor een Verordening tot wijziging van de maximumgehalten aan residuen van thiacloprid (COM(2023)739)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Jaspers) en GroenLinks-PvdA (Kluit) . De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

3. Overzicht cijfers onbedwelmd ritueel geslachte dieren

Verslag schriftelijk overleg (31571, AL)

De commissie besluit dit agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen in de eerstvolgende commissievergadering in januari 2024.

4. Terinzagelegging van het Ontwerp-Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)

Brief van de minister voor N&S ter aanbieding van het ontwerp-Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG); Problematiek rondom stikstof en PFAS

De commissie neemt kennis van de terinzagelegging van het Ontwerp-NPLG en besluit naar aanleiding daarvan de minister voor Natuur en Stikstof per brief te vragen om een actuele stand van zaken betreffende het NPLG.

5. Rondvraag

Op initiatief van het lid Kluit (GroenLinks-PvdA) besluit de commissie in de komende periode kennis te maken met een selectie van relevante spelers in het werkveld. De commissie besluit in de eerstvolgende commissievergadering in januari 2024 te inventariseren met welke organisaties zij in gesprek wil gaan.

6. Mededelingen en informatie

De minister van LNV heeft de leden van de commissie LNV een uitnodiging gestuurd voor een programma tijdens de Internationale Grüne Woche 2024 in Berlijn (36410 XIV, B).
Het lid Oplaat (BBB) zal deelnemen aan (onderdelen van) het programma.


De griffier van de commissie,
Warmolt de Boer