Steun voor Nationaal Groeifonds 2024



De Eerste Kamer stemde dinsdag 19 december in met de begroting van het Nationaal Groeifonds voor 2024. Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 twintig miljard euro in projecten die zorgen voor het duurzame verdienvermogen van Nederland. De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, D66, CDA, Volt, SP, PvdD, VVD en ChristenUnie steunden het wetsvoorstel, de fracties van PVV, FVD, JA21, BBB en 50PLUS stemden tegen. Ook een motie van senator Kroon (BBB) over het ter beschikking stellen van het Nationaal Groeifonds vanuit een juridisch kader is aangenomen.

Tijdens het debat op maandag 18 december met minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat had senator Kroon in totaal drie moties ingediend:

  • De motie-Kroon verzoekt de regering om het opnemen van nieuwe aanvragen en doen van nieuwe toezeggingen voor middelen van het Groeifonds, tenminste voor de ingang van de zogenoemde 4e indieningsronde, op te schorten tot nadat de evaluatie van het groeifonds met respectievelijk de 2e Kamer en de 1e Kamer zijn besproken en de lessen van deze evaluatie hun weerslag hebben gevonden in aangepaste toekenningscriteria van het fonds en een voldoende robuust juridisch kader is ingericht. Minister Adriaansens ontraadde de motie, maar zegde wel toe een tussentijdse evaluatie naar de Kamer te sturen. Deze motie is ingetrokken na de toezegging van de minister.
  • De motie-Kroon verzoekt de regering om de toekenningscriteria van het fonds, vooruitlopende op de evaluatie, met onmiddellijke ingang zodanig aan te passen dat departementen zelf als direct begunstigde van de fondsen worden uitgesloten; en verzoekt de regering de Kamer te verzekeren dat in fondsen gereserveerde middelen niet ten goede komen aan algemene middelen van departementen. Ook deze motie is door de minister ontraden. Kroon besloot de motie aan te houden.
  • De motie-Kroon verzoekt de regering om de middelen van het groeifonds in de toekomst ter beschikking gesteld aan individuele private partijen, consortia en/of bijvoorbeeld sectorale ecosystemen, ter beschikking te stellen vanuit een juridisch kader waarbij zij langjarig invloed heeft op geïnvesteerde middelen, bijvoorbeeld via een nationale investeringsbank en/of investering coöperaties waarvan een nationale investeringsbank deel van uit maakt. De minister had ook deze motie ontraden. De motie is door de Kamer aangenomen.


Deel dit item: