Verslag van de vergadering van 19 december 2023 (2023/2024 nr. 14)

Aanvang: 14.40 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Belastingplan 2024

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2024) (36418).

(Zie vergadering van 12 december 2023.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen we over het wetsvoorstel 36418, Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2024). Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Ik begin bij de heer Van Rooijen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Rooijen i (50PLUS):

Voorzitter. Mijn fractie is content dat de 50PLUS-motie inzake het onverkort toepassen van de inflatiecorrectie is aangenomen. Ik ben zeker content, omdat ik als staatssecretaris de wet op de inflatiecorrectie viermaal heb toegepast in de jaren '75-'78. Ik had in de eerste termijn aangegeven om bestuurlijke en inhoudelijke redenen tegen het Belastingplan te stemmen. Nu de onverkorte toepassing van de inflatiecorrectie voor de toekomst is geadresseerd, weegt het belangrijkste inhoudelijke bezwaar tegen de beperking ervan in 2024 voor mij, mijn fractie, minder zwaar. Daarom ben ik, alles afwegend, bereid om toch over mijn grote, ook bestuurlijke, bezwaren tegen het Belastingplan heen te stappen. Ik zal dan ook alsnog voor het Belastingplan stemmen.

De voorzitter:

Dat geldt voor uw hele fractie, denk ik.

(Hilariteit)

De voorzitter:

Mevrouw Geerdink.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Geerdink i (VVD):

Dank u wel, voorzitter. Zal ik meteen alle wetsvoorstellen langslopen waarover ik iets wil zeggen? Dat is misschien wel zo handig.

De voorzitter:

Ja, als u het kort kunt houden.

Mevrouw Geerdink (VVD):

Dan begin ik bij het Belastingplan 2024. De ruimhartige toezegging in derde termijn is voor de VVD uiteindelijk van doorslaggevend belang om, alles afwegende, toch voor het Belastingplan 2024 te stemmen.

Dan hebben we wetsvoorstel 36422, Wet aanpassing fiscale beleggingsinstelling. Wij stemmen voor dit wetsvoorstel. In de brief van de staatssecretaris van gisteren stond dat er geen staatssteunrisico's zijn en dat er wordt ingezet op een onderzoek naar het REIT-regime in 2025.

Dan het wetsvoorstel 36424, Wet compensatie wegens selectie aan de poort. Wij stemmen tegen. Wij zien de ernst van het schenden van grondrechten, maar de wijze van compenseren is wat mijn fractie betreft niet correct.

Dan hebben we het wetsvoorstel 36432, Wet fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit. Deze wet verslechtert de internationale concurrentiepositie en biedt geen handelingsperspectief voor een aanzienlijk aantal belastingplichtige bedrijven die onder deze wet vallen. Daarom stemmen wij tegen.

Tot slot 36369, de Wet minimumbelasting 2024. Wij zullen voor dit wetsvoorstel stemmen, gegeven het onderzoek naar de tax credits om ons vestigingsklimaat niet te ondermijnen, ook al vinden we de complexiteit en de uitvoeringslasten van dit wetsvoorstel zeer groot.

Tot slot. Wij zullen voor de overige niet-genoemde wetsvoorstellen stemmen. Dank u wel.

De voorzitter:

De heer Baumgarten.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Baumgarten i (JA21):

Dank u wel, meneer de voorzitter. Tussen de zeventien belastingwetsvoorstellen waarover wij zo stemmen, zitten meerdere voorstellen die ons inziens ondernemers en het vestigingsklimaat zeer nadelig beïnvloeden. Bovendien wordt bij de hardwerkende particulier een greep gedaan in de portemonnee door de inkomstenbelasting en via vermogensbelasting. De marginale druk stijgt naar extreme hoogtes. Aan de onderkant van het loongebouw wordt bij deze krappe arbeidsmarkt uitbreiding van arbeidsdeelname ontmoedigd door uitbreiding van het krakkemikkige toeslagensysteem. Om dit te voorkomen zal onze fractie tegen het Belastingplan 2024 stemmen.

De voorzitter:

Mevrouw Visseren.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Visseren-Hamakers i (PvdD):

Dank u wel, voorzitter. Ik ga alleen in op het Belastingplan 2024. Het verruimen van de herinvesteringsruimte, de HIR, maakt het mogelijk de herinvesteringsruimte over de grens van de onderneming toe te passen indien er sprake is van overheidsingrijpen. De fractie van de Partij voor de Dieren vindt het een gemiste kans dat hierbij geen duurzaamheids- of dierenwelzijnseisen worden gesteld aan de investering. Met deze kanttekening stemt de Partij voor de Dieren voor het Belastingplan 2024, dat andere belangrijke voorstellen omvat.

De voorzitter:

Dank u wel. De heer Van Apeldoorn.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Apeldoorn i (SP):

Voorzitter, dank. Ik heb vorige week al gezegd dat mijn fractie zal adviseren om voor alle zeventien wetsvoorstellen te stemmen, omdat het er per saldo een stukje rechtvaardiger mee wordt — maar nog lang niet rechtvaardig genoeg, wat mij betreft. Ik moet wel even zeggen dat mijn fractie niet blij is met de toezegging die de staatssecretaris heeft gedaan aan de indieners van de inmiddels ingetrokken motie. Daar zijn wij niet blij mee, maar ik ben wel blij dat de staatssecretaris heeft gezegd: wij gaan zelf die keuzes, die hier door het rechts motorblok gewild zijn, niet maken. En het moge duidelijk zijn dat het ook niet onze keuzes zullen zijn. Dus in dat licht kunnen wij nog steeds voor stemmen, ook voor het Belastingplan. Dank.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Apeldoorn. We stemmen dan nu eerst over het Belastingplan 2024.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, de PVV, het CDA, Volt, de VVD, de PvdD, de SP, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van FVD en JA21 ertegen, zodat het is aanvaard.