Stemming moties Tijdelijke wet Klimaatfonds



Verslag van de vergadering van 19 december 2023 (2023/2024 nr. 14)

Aanvang: 21.51 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen moties Tijdelijke wet Klimaatfonds

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Tijdelijke regels inzake de instelling van een Klimaatfonds (Tijdelijke wet Klimaatfonds),

te weten:

  • de motie-Visseren-Hamakers c.s. over het uitwerken van scenario's zonder kernenergie (36274, letter G);
  • de motie-Holterhues c.s. over het inventariseren van programma's en regelingen in het verlengde van de Tijdelijke wet Klimaatfonds (36274, letter H).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen we over de motie 36274, letter G, de motie van het lid Visseren-Hamakers c.s. over het uitwerken van scenario's zonder kernenergie. Wenst een van de leden een stemverklaring over deze motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (36274, letter G).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de PvdD en de SP voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, D66, de PVV, het CDA, FVD, Volt, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36274, letter H, de motie van het lid Holterhues c.s. over het inventariseren van programma's en regelingen in het verlengde van de Tijdelijke wet Klimaatfonds. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Holterhues c.s. (36274, letter H).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan zijn we hiermee gekomen aan het einde van de stemmingen. Ik vraag nog even uw aandacht.

Collega's. Aan het einde van deze laatste vergadering van 2023 sta ik graag kort met u stil bij het afgelopen jaar. Dat doe ik om te beginnen met enkele statistieken.

We namen dit jaar afscheid van 43 collega's: 39 bij de Kamerwisseling en de andere 3 omdat ze functies elders kregen, in het provinciebestuur of in de Tweede Kamer. We verwelkomden evenzoveel nieuwe collega's, en zelfs twee volledig nieuwe fracties.

We vergaderden 36 keer, waarvan 7 tweedaagse vergaderingen waren.

We kwamen één keer in verenigde vergadering bijeen: op Prinsjesdag.

We namen 196 wetsvoorstellen aan en verwierpen er 2.

U diende 188 moties in, waarvan er 52 zijn aangenomen. Overigens zijn deze cijfers nog zonder het resultaat van de stemmingen van zojuist, dus het ziet er nog veel beter uit.

Er waren vijf interpellatiedebatten in een halfjaar, één artikel 51-debat en er zijn twintig keer schriftelijke vragen gesteld.

Daarin zie ik een tendens dat deze Kamer naast haar medewetgevende taak, ook haar controlerende taak nader oppakt.

De eerste zes maanden van het jaar hadden we te maken met een missionair kabinet. De laatste zes maanden was dat niet meer het geval.

We hadden drie landelijke verkiezingen: twee directe en één indirecte. Op 15 maart vonden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. De leden van de Provinciale Staten kozen op hun beurt de Eerste Kamer op 30 mei. Vorige maand waren de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat zal de meesten van u waarschijnlijk niet ontgaan zijn.

Ook ín dit huis waren er verkiezingen: u koos een Voorzitter en twee ondervoorzitters die samen het College van Voorzitter en Ondervoorzitters vormen. Die naam is natuurlijk terecht, maar ook nieuw. Totdat het nieuwe Reglement van Orde in werking trad op 13 juni sprak de Kamer decennialang van de "Huishoudelijke Commissie". Behalve een nieuwe samenstelling heeft de Eerste Kamer dit jaar namelijk ook een nieuw Reglement van Orde gekregen, waarin die naam is gewijzigd. Het oude reglement dateerde van 1995 en was toe aan een grondige herziening. Het taalgebruik is bijvoorbeeld gemoderniseerd en er zijn regelingen ingekort en vereenvoudigd.

We ontvingen negen staatshoofden, eerste ministers en parlementsvoorzitters. Twee bezoeken waren wel heel bijzonder van karakter dit jaar, ook omdat zij veel van de organisatiekracht van de Griffie vergden. Allereerst de Franse president Macron, die een hele fanbase bleek te hebben op het Lange Voorhout. En samen met leden van de Tweede Kamer ontvingen we op 4 mei de Oekraïense president Zelensky in deze zaal. Een bijeenkomst die op zeer korte termijn en in het grootste geheim moest worden voorbereid.

Op kerstavond is het op de dag af 22 maanden geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Bovendien laaide in oktober een ander conflict weer in alle hevigheid op. We zien dat de gebeurtenissen in het Midden-Oosten ook hier in Nederland blijven leiden tot onrust. Ruim twee maanden en vele slachtoffers verder lijkt een oplossing nog ver weg. We zijn in gedachten bij al diegenen in Oekraïne, Israël en de Palestijnse gebieden, en andere conflictregio's in de wereld wier leven onvrij en onveilig is.

De aardbevingen in Turkije en Marokko deden ons opnieuw realiseren dat naast de verwoestingen die oorlogen en conflicten aanrichten, ook natuurgeweld zeer ontwrichtend is. Nog steeds kunnen duizenden mensen in beide landen niet terug naar huis. Veel Nederlanders met familie en vrienden in beide landen hebben dierbaren verloren. Tijdens de benefietavond voor Turkije werd dit hartverscheurend verwoord door zangeres Karsu, die zong: "Waar ben je dan?"

175 jaar geleden stemden de Eerste en Tweede Kamer in met de grondwetsherziening, die bekend is geworden als de Grondwet van 1848. Ook voor de Eerste Kamer veranderde er het een en ander. De grootste verandering was wel dat de leden niet langer werden benoemd door de Koning, maar dat zij werden gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Het was dan ook heel bijzonder dat wij precies die passage uit de handgeschreven Grondwet van 1848 dit jaar tijdelijk in bruikleen mochten nemen van het Nationaal Archief.

Aan het einde van dit veelbewogen jaar is het belangrijk dat wij ons realiseren dat we ons werk niet kunnen doen zonder de voortreffelijke ondersteuning van de Griffier en zijn team. Veel dank daarvoor!

(Geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

Ik wens u allen goede feestdagen en zie u graag terug in het nieuwe jaar. Of beter, in de woorden toegeschreven aan Guido Gezelle:

Ik wens U een jaar

Als een alfabet

Met alle letters van A tot Z

Van arbeid, blijheid en

creativiteit

Tot zegen, zon en zaligheid.

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de vergadering. Ik dank alle leden, de minister, de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt en de aanwezigen op de publieke tribune voor hun komst naar de Kamer.