Korte aantekeningen vergadering commissie Economische Zaken en Klimaat (EZK) van 16 januari 2024




Besluitpunten die betrekking hebben op kamerstukdossier Voorzienings- en leveringszekerheid energie (29.023)

- Mededelingen en informatie

- De commissievoorzitter merkt op dat, mocht het ministerie nog deze week schriftelijk verzoeken wetsvoorstel 36407 (Implementatie herziening Europese systeem voor handel in broeikasgasemissierechten - EU ETS) i.v.m. reeds verstreken implementatietermijnen zo spoedig mogelijk te behandelen, het voorstel mogelijk op 23 januari a.s. voor procedure zal worden geagendeerd.
- De commissievoorzitter wijst op de bespreking van het Tennet-dossier in de gecombineerde commissievergadering FIN-EZK van heden.
- De commissie besluit op verzoek van het lid Van Langen-Visbeek (BBB) de brief van 18 december 2023 over de voortgang van het aanvullend pakket klimaatmaatregelen in de elektriciteitssector ter bespreking te agenderen in een volgende vergadering (29023/32813, Z).

- Rondvraag

De minister voor Klimaat en Energie heeft tijdens de plenaire behandeling van de Tijdelijke wet Klimaatfonds (36274) op 19 december 2023 een technische briefing toegezegd over lokale knelpunten netcongestie. Het lid Petersen (VVD) merkt op graag gebruik te willen maken van dit aanbod. De commissie verzoekt de staf hieromtrent contact op te nemen met het ministerie van EZK en hierover een terugkoppeling te geven in een volgende vergadering. Het lid Crone (GL-PvdA) wijst in dit verband op de hoorzitting Nieuwe maatregelen netcongesties die op 17 januari 2024 zal worden gehouden in de Tweede Kamer.


De griffier van de commissie,
Warmolt de Boer