Mededelingen, advies artikel 100-brieven over de bredere Nederlandse veiligheidsinzet in Irak en voorstel tot verlenging van de termijn van aanhouden van de moties EK, C en I



Verslag van de vergadering van 23 januari 2024 (2023/2024 nr. 17)

Aanvang: 13.34 uur

Status: gecorrigeerd


De voorzitter:

Ingekomen zijn berichten van verhindering van de leden:

Kox en Vogels, wegens werkzaamheden voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa;

Van Knapen en Van Toorenburg, wegens persoonlijke omstandigheden;

Walenkamp, wegens ziekte.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Tevens is ingekomen een brief van de voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking van 17 januari 2024 aan de Voorzitter van de Eerste Kamer, houdende het advies om de artikel 100-brief van de regering over de bredere Nederlandse veiligheidsinzet in Irak van 7 juli 2023 en de aanvullende artikel 100-brief van 29 september 2023 inzake het leveren van de Force Commander, ondersteunende staf en een eenheid transporthelikopters voor de NAVO-missie Irak vanaf mei 2024 voor kennisgeving aan te nemen. De brieven liggen in de zaal ter inzage. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met het advies van de commissie voor BDO heeft verenigd.

Ingekomen is een beschikking van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal houdende aanwijzing van het Eerste Kamerlid Visseren-Hamakers tot plaatsvervangend lid van de Benelux Interparlementaire Assemblee.

Aan de orde is het voorstel om de vervaltermijn van de aangehouden motie van het lid Koffeman c.s. over het uitwerken van een resolutieplan met scenario's voor KLM (36410, letter C) en de aangehouden motie van het lid Hartog c.s. over constructievere manieren voor financieel beheer binnen het Koninkrijk (36410, letter I) met twaalf weken te verlengen. Op grond van artikel 67, eerste lid van het Reglement van Orde zullen de moties op 30 januari aanstaande van rechtswege vervallen.

Kan de Kamer instemmen met het voorstel tot verlenging van de termijn van aanhouden? Dat is het geval. Wenst een van de leden aantekening? Dat is niet het geval. Daarmee zijn de moties aangehouden.