Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 13 februari 2024



Parlementair jaar 2023/2024, 20e vergadering

Aanvang: 13.30 uur

Sluiting: 13.58 uur

Status: gecorrigeerd


Bekijk de video van dit verslagpunt

Opening

Voorzitter: Bruijn

Tegenwoordig zijn 55 leden, te weten:

Van Aelst-den Uijl, Aerdts, Bakker-Klein, Van Ballekom, Baumgarten, Belhirch, Van den Berg, Bezaan, Bruijn, Croll, Crone, Dessing, Doornhof, Fiers, Van Gasteren, Geerdink, Goossen, Griffioen, Van Gurp, Heijnen, Huizinga-Heringa, Janssen, Janssen-van Helvoort, Jaspers, Kaljouw, Karimi, Kemperman, Van Kesteren, Klip-Martin, Kluit, Van Knapen, Koffeman, Kroon, Lagas, Van Langen-Visbeek, Lievense, Martens, Van Meenen, Meijer, Moonen, Nanninga, Oplaat, Perin-Gopie, Petersen, Prins, Roovers, Schippers, Van Strien, Talsma, Thijssen, Van Toorenburg, Veldhoen, Visseren-Hamakers, Vos en De Vries,

en de heer Kox,

alsmede de heer Jetten, minister voor Klimaat en Energie, viceminister-president.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik open de vergadering van de Eerste Kamer der Staten-Generaal op dinsdag 13 februari 2024. Ik heet de leden, de medewerkers en iedereen die deze vergadering via de livestream volgt van harte welkom.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De voorzitter:

Ingekomen zijn berichten van verhindering van de leden:

Holterhues, Panman, Hartog, Nicolaï, Recourt, Rietkerk, Rosenmöller, Schalk, Van Bijsterveld, Van der Goot, Van Hattem, Van Rooijen, Vogels, Dittrich en Van Apeldoorn, wegens een werkbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk;

Ramsodit, wegens werkzaamheden elders;

Bovens, wegens persoonlijke omstandigheden.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die in de zaal ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ingekomen is een beschikking van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal houdende aanwijzing van het Tweede Kamerlid Mutluer tot lid van de Benelux Interparlementaire Assemblee.

In overleg met het College van fractievoorzitters starten wij met de installatie van mevrouw Van Aelst-den Uijl, gevolgd door de stemmingen, waarna wij afsluiten met het afscheid van de heer Kox.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Beëdiging en installatie van mevrouw Van Aelst-den Uijl

Aan de orde is de beëdiging en installatie van mevrouw Van Aelst-den Uijl MA.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan is thans aan de orde de installatie van mevrouw Van Aelst-den Uijl.

Ik deel aan de Kamer mede dat door mij zijn benoemd tot leden van de commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven van het benoemde lid der Kamer mevrouw Van Aelst-den Uijl: mevrouw Karimi als voorzitter en de heer Van Gasteren en mevrouw Perin-Gopie als lid.

Ik deel aan de Kamer mede dat de ingekomen missives van de voorzitter van het centraal stembureau en de geloofsbrieven van mevrouw Van Aelst-den Uijl in handen zijn gesteld van de commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven.

Het is mij gebleken dat de commissie haar taak reeds heeft verricht.

Ik geef derhalve het woord aan mevrouw Karimi, voorzitter van de commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven van mevrouw Van Aelst-den Uijl, tot het uitbrengen van rapport.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Karimi (voorzitter van de commissie):

Dank u wel, voorzitter. De commissie welke de geloofsbrieven van mevrouw Van Aelst-den Uijl heeft onderzocht, heeft de eer te rapporteren dat de geloofsbrieven en de daarbij ingevolge de Kieswet overgelegde bescheiden in orde zijn bevonden.

Het rapport van commissie is neergelegd ter Griffie ter inzage voor de leden.

De commissie adviseert de Kamer mevrouw Van Aelst-den Uijl als lid van de Kamer toe te laten.

Dank u wel.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik dank mevrouw Karimi voor het uitbrengen van rapport en de commissie voor het verrichten van haar taak. Ik stel aan de Kamer voor het advies van de commissie te volgen en het volledige rapport in de Handelingen te doen opnemen. Kan de Kamer zich hiermee verenigen? Dat is het geval.

(Het rapport is opgenomen aan het eind van deze editie.)

Daartoe wordt besloten.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik verzoek de Griffier mevrouw Van Aelst-den Uijl binnen te leiden. Ik verzoek alle leden en de overige aanwezigen te gaan staan.

(Mevrouw Van Aelst-den Uijl wordt binnengeleid door de Griffier.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan gaan we nu over tot het afleggen van de belofte door mevrouw Van Aelst-den Uijl. Mevrouw Van Aelst-den Uijl, ik verzoek u de volgende belofte af te leggen: "Dat verklaar en beloof ik." Ik lees daartoe allereerst het formulier voor.

"Ik verklaar dat ik, om tot lid der Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.

Ik verklaar en beloof dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.

Ik beloof trouw aan de Koning, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet.

Ik beloof dat ik de plichten die mijn ambt mij oplegt getrouw zal vervullen."


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Van Aelst-den Uijl i (SP):

Dat verklaar en beloof ik.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik wens u van harte geluk met uw benoeming en installatie. Ik verzoek u om de presentielijst te tekenen en daarna plaats te nemen. Ik zal na de stemmingen en het afscheid van de heer Kox de vergadering schorsen, zodat de collega's u kunnen feliciteren, en ikzelf ook.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Op verzoek van de SP-fractie heb ik op grond van artikel 30 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer het lid Janssen aangewezen als lid van:

  • de commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ);
  • de commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA);
  • de commissie voor Digitalisering (DIGI).

En het lid Van Aelst-den Uijl als lid van:

  • de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW);
  • de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), in plaats van het lid Janssen;
  • de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS);
  • de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO), in plaats van het lid Janssen.

Bekijk de video van dit verslagpunt

Hamerstukken

Aan de orde is de behandeling van:

- de brief van de voorzitter van de commissie voor de verzoekschriften d.d. 6 februari 2024 aan de Voorzitter van de Eerste Kamer met een voorstel over beslotenheid van vergaderingen van de commissie voor de verzoekschriften (CLXIII, letter A);

- de brief van de voorzitter van de commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad d.d. 6 februari 2024 aan de Voorzitter van de Eerste Kamer houdende het advies aan de Kamer om in te stemmen met de voorgenomen medewerking van het kabinet aan de toetreding van Azerbeidzjan tot het Haags Alimentatieverdrag 2007 (33836, letter F);

- het verzoek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken tot het houden van een plenair debat op grond van artikel 51, lid 1 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer over wonen en bouwen in Nederland.

Deze brieven en het verzoek worden zonder beraadslaging en zonder stemming aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Verlangt iemand aantekening? Dat is niet het geval.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Stemmingen

Stemming Afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers (35594).

(Zie vergadering van 6 februari 2024.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan zijn thans aan de orde de stemmingen. Ik heet de minister voor Klimaat en Energie, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig is, van harte welkom.

Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.

We stemmen allereerst over het wetsvoorstel 35594, Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Mevrouw Prins namens het CDA.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Prins i (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie vindt het een moeilijke, moeizame en zeer ingewikkelde wet. Enerzijds heeft de fractie begrip voor het afschaffen, temeer daar de niet-zonnepaneelhouders nu duurder uit zijn. Anderzijds is zij ook gevoelig voor de vele reacties waaruit blijkt dat veel huidige zonnepaneelhouders zich in de steek gelaten voelen. De toezeggingen van de minister, dat er een hoger budget beschikbaar komt voor de huursector, dat de minister zo nodig via een AMvB ervoor zal zorgen dat energieleveranciers geen extra kosten aan de zonnepaneelhouders zullen berekenen en dat er een heldere communicatiecampagne komt, hebben ertoe geleid dat de CDA-fractie besloten heeft om voor de wet te stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Prins. Dan de heer Crone namens GroenLinks-PvdA.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Crone i (GroenLinks-PvdA):

Dank u, voorzitter. Nu eindelijk de lage inkomens en de huurders toekomen aan zonnepanelen omdat ze wat goedkoper worden, schaffen we de salderingsregeling af. Dat betekent dat de terugverdientijd niet meer haalbaar is. Helaas heeft de minister dat bevestigd. Hij kan niet de garantie geven dat dat goed zal gaan.

In de tweede plaats zorgen we daarmee niet voor betrokkenheid van burgers bij het klimaatbeleid en halen we niet de doelstellingen die we hebben. Zon op dak is cruciaal voor het beleid. Helaas zijn er geen alternatieven besproken. Wij gooien liever geen oude schoenen weg voordat we nieuwe hebben, dus wij zullen tegenstemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Crone. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, D66, het CDA, Volt, FVD, de VVD en de ChristenUnie voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, de PVV, de SP, de PvdD, JA21 en BBB ertegen, zodat het is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik teken hierbij aan dat de fracties van OPNL en 50PLUS afwezig zijn.

Ik geef het woord aan de PVV. Nee, aan Forum voor Democratie. De heer Dessing.

De heer Dessing i (FVD):

Forum voor Democratie, neem ik aan!

Nu het wetsvoorstel is verworpen en mijn motie afhankelijk was van het aannemen van dit wetsvoorstel, is mijn motie niet meer relevant en ben ik helaas genoodzaakt om deze motie in te trekken.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Dessing.

Aangezien de motie-Dessing c.s. (35594, letter O) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van behandeling meer uit.

Wenst een van de andere leden op dit moment het woord? Dat is niet het geval.

Stemmingen moties Afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers,

te weten:

  • de motie-Visseren-Hamakers c.s. over 100 miljoen euro uit het Klimaatfonds voor zonnepanelen op huurwoningen (35594, letter J);
  • de motie-Visseren-Hamakers c.s. over meer dan 100 miljoen euro vrijmaken voor zonnepanelen op huurwoningen (35594, letter K);
  • de motie-Visseren-Hamakers c.s. over een overheidscampagne voor kleinverbruikers (35594, letter L);
  • de motie-Schalk over varianten voor het verlagen van de investeringsdrempel (35594, letter N).

(Zie vergadering van 6 februari 2024.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij over de motie 35594, letter J, de motie van het lid Visseren-Hamakers c.s. over 100 miljoen euro uit het Klimaatfonds voor zonnepanelen op huurwoningen. Wenst een van de leden een stemverklaring over deze motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (35594, letter J).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, de SP en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, D66, het CDA, Volt, de PVV, FVD, de VVD, JA21, de ChristenUnie en BBB ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik teken hierbij aan dat de fracties van OPNL en 50PLUS afwezig zijn.

Dan stemmen wij over de motie 35594, letter K, de motie van de leden Visseren-Hamakers c.s. over meer dan 100 miljoen euro uit het Klimaatfonds voor zonnepanelen op huurwoningen. Wenst een van de leden een stemverklaring over deze motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (35594, letter K).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, de SP en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, D66, het CDA, Volt, de PVV, FVD, de VVD, JA21, de ChristenUnie en BBB ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik teken hierbij aan de fracties van OPNL en 50PLUS afwezig zijn.

Dan stemmen wij over de motie 35594, letter L, de motie van het lid Visseren-Hamakers c.s. over een overheidscampagne voor kleinverbruikers. Wenst een van de leden een stemverklaring over deze motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (35594, letter L).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, de SGP, het CDA, Volt, de PvdD, de ChristenUnie en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van D66, de PVV, FVD, de SP, de VVD en JA21 ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik teken hierbij aan dat de fracties van OPNL en 50PLUS afwezig zijn.

Dan stemmen wij over de motie 35594, letter N, de motie van het lid Schalk over varianten voor het verlagen van de investeringsdrempel. Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Schalk (35594, letter N).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, de SGP en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van D66, het CDA, Volt, de PVV, FVD, de SP, de PvdD, de VVD, JA21 en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik teken hierbij aan dat de fracties van OPNL en 50PLUS afwezig zijn.

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de stemmingen. Ik schors voor een kort moment.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Afscheid van de heer Kox

Aan de orde is het afscheid van het oud-Eerste Kamerlid M.J.M. Kox.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Collega's, wij nemen vandaag afscheid van de heer Kox.

Meneer Kox, sinds vannacht 00.00 uur bent u geen lid meer van deze Kamer. U regisseerde uw vertrek precies zo dat de SP geen dag zonder lege zetel zou komen te zitten. Want straks, na dit afscheid, zal de Kamer uw opvolger installeren.

(Hilariteit)

De voorzitter:

Geen hele dag, hè. Opletten.

Het toont maar weer eens aan dat u bij uitstek onze Kieswet kent, zoals u vele bestuurlijke wetten en parlementaire regels tot in de details beheerst. Het is een van de redenen waarom de collega's en ik de afgelopen jaren dan ook met regelmaat naar u keken als we advies nodig hadden of zeker wilden weten "hoe het nou ook alweer zat". Het past ook bij de rol van nestor van de Eerste Kamer, die u sinds de Kamerwisseling van 2019 vervulde.

"Van activist tot nestor" zou een passende omschrijving zijn van de ruim twintig jaar dat u lid bent geweest van de senaat. Voor alle zekerheid voeg ik daaraan toe, opdat er geen misverstanden over bestaan, dat u altijd activist bent gebleven, ook toen u het langstzittende Kamerlid was; u was activist buiten de Kamer en actief binnen de Kamer waarbij u zich bediende van alle instrumenten die Kamerleden ten dienste staan. Alle instrumenten.

Laat ik dat met twee voorbeelden illustreren. In 2008 interpelleerde u minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken over eventuele strijdigheid met de Grondwet van interne partijregels van de SP rond de Eerste Kamerverkiezingen van 2007. En ruim drie jaar geleden, in 2020, interpelleerde u opnieuw. Dit keer moest minister Ollongren naar de Kamer komen, de verre ambtsopvolger van Ter Horst op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het leidde uiteindelijk tot een aangenomen motie van afkeuring over Ollongrens weigering om moties van de Eerste Kamer uit te voeren die vroegen om een tijdelijke huurstop vanwege betalingsproblemen bij huurders tijdens de coronacrisis.

Maar niet alleen binnen de muren van de Eerste Kamer was u actief, ook daarbuiten, in het bijzonder in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. De eerste vier jaar als plaatsvervangend lid en vanaf 2007 tot afgelopen maand als vast lid. De kroon op uw werk als lid van de PACE, zoals de afko luidt, waren de afgelopen twee jaar, waarin u als President van de Assemblee optrad. Vlak na uw aantreden in januari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen en werd u geconfronteerd met een Raad van Europa waarin beide landen vertegenwoordigd waren. In maart van dat jaar heeft de Assemblee unaniem uw voorstel overgenomen om Rusland het lidmaatschap te ontnemen. Bij uw afscheid als President vorige maand kreeg u van de nieuwe, Griekse Voorzitter een prent van de oude agora in Athene cadeau omdat u de Assemblee regelmatig vergeleek met een agora, een plek voor vreedzame discussies.

Meneer Kox, beste Tiny, afgelopen vrijdag voorspelde je op de radio wat mijn laatste zinnen ter afscheid zouden zijn hier vandaag.

(Hilariteit)

De voorzitter:

Weer die regie! We zullen eens zien of dat klopt ...

Tiny, in alles wat je in en namens de Kamer hebt gedaan, komt een aantal elementen steeds terug: je vasthoudendheid, maar ook je realiteitszin. Je verstond de kunst van het haalbare. En je humor, geregeld ook licht ironisch, waarmee je menig debat — ook als voorzitter op dit rostrum — in goede banen leidde. We zullen je warmte en je betrokkenheid, en niet te vergeten je vriendschap over grenzen van fracties en partijen heen, gaan missen.

Het was een genoegen om je de afgelopen twintig jaar en acht maanden in ons midden te hebben. Ik wens jou, en ik weet zeker dat ik namens iedereen hier spreek en zeker ook namens mijn ambtsvoorgangers, alle goeds toe.

Collega's. Ik deel aan de Kamer mee dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om de heer Kox te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ik heb de eer die onderscheiding te mogen overhandigen. Daarom vraag ik de heer Kox om nu voor het rostrum plaats te nemen, zodat ik u de onderscheiding kan uitreiken en afscheid van u kan nemen. Daarna zal ik de vergadering schorsen zodat de overige leden u kunnen feliciteren en afscheid van u kunnen nemen in de Hall. Tevens kunnen de leden onze nieuwe collega, mevrouw Van Aelst, straks feliciteren hier voor het rostrum na de sluiting van deze vergadering. Het is een beetje complex, maar het gaat allemaal lukken.

Meneer Kox, ik vraag u nu om hier naar voren te komen.

(De heer Kox krijgt de versierselen behorend bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld.)

(Staande ovatie)

De voorzitter:

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de vergadering. Ik dank alle leden, de minister, de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt en de aanwezigen op de publieke tribune voor hun komst naar de Kamer.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Sluiting

Sluiting 13.58 uur.


Bijlages

Lijst van besluiten en ingekomen stukken

Lijst van besluiten:

De Voorzitter heeft na overleg met het College van fractievoorzitters besloten om de behandeling van de volgende hamerstukken te doen plaatsvinden op 13 februari 2024:

Brief aan de Voorzitter van de Eerste Kamer met een voorstel over beslotenheid van vergaderingen van de commissie voor de verzoekschriften (CLXIII);

Brief van de voorzitter van de commissie I&A/JBZ aan de voorzitter van de Eerste Kamer houdende het advies aan de Kamer om in te stemmen met de voorgenomen medewerking van het kabinet aan de toetreding van Azerbeidzjan tot het Haags Alimentatieverdrag 2007 (33836, F).

Lijst van ingekomen stukken, met de door de Voorzitter ter zake gedane voorstellen:

1. de volgende regeringsmissives:

een, van de minister-president, inzake afschriften koninklijke besluiten benoemingen (griffienummer 174705);

een, van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inzake Verdrag inzake luchtdiensten tussen Koninkrijk der Nederlanden ten behoeve van Sint Maarten en Republiek Finland, 1 juni 2023 (griffienummer 174695);

een, van alsvoren, inzake brief toestemming deelname pdg van AIVD aan technische briefing inzake uitvoeringstoets Tijdelijke wet (griffienummer 174394.04);

een, van alsvoren, inzake aanbieding ontwerpbesluit wijziging Besluit huurprijzen woonruimte - Modernisering waarderingsstelsel onzelfstandige woonruimte (griffienummer 174703);

een, van alsvoren, inzake aanbieding ontwerpbesluit wijziging Besluit huurprijzen woonruimte - Besluit betaalbare huur- (griffienummer 174703.01);

een, van alsvoren, inzake uitstel beantwoording schriftelijk vragen kenmerk 170954.07U (griffienummer 170594.09);

een, van de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, inzake aanbieding halfjaarrapportage wederopbouw Sint-Maarten na orkaan Irma 2023 (griffienummer 172502.01);

een, van alsvoren, inzake voorhang concept-KB vaststelling tijdstip inwerkingtreding artikel 16 van de Wet herstel voorzieningen Sint Eustatius (griffienummer 172546.03);

een, van alsvoren, inzake uitvoeringsrapportages landspakketten no. 4 2023 (griffienummer 174700);

een, van de minister van Buitenlandse Zaken, inzake verslag Raad Buitenlandse Zaken 22 januari 2024 (griffienummer 174604.01);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda informele Raad Buitenlandse Zaken Gymnich 2 en 3 februari 2024 (griffienummer 174675);

een, van alsvoren, inzake informatievoorziening nieuwe Commissievoorstellen (griffienummer 174676);

een, van alsvoren, inzake kabinetsreactie IOB-eindevaluatie Nederlandse C-130-bijdrage VN-missie MINUSMA Mali 2021-2022 (griffienummer 167676.05);

een, van de minister van Defensie, inzake technische briefing inzake voorstel Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen (griffienummer 174394.03);

een, van de minister van Economische Zaken en Klimaat, inzake reactie op vervolgvragen vierde ronde Nationaal Groeifonds (griffienummer 173760.03);

een, van de minister voor Klimaat en Energie c.s., inzake netcongestie - toestemming deelname technische briefing Eerste Kamer (griffienummer 174706);

een, van de minister voor Langdurige Zorg en Sport, inzake verslag Landbouw- en Visserijraad 23 januari 2024 (griffienummer 174673);

een, van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap c.s., inzake voortgangsbrief inzet kabinet voor gendergelijkheid (SRGR) en gelijke rechten voor lhbtiq+-personen in EU (griffienummer 172459.01);

een, van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, inzake aanbieding ontwerpbesluit Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten in verband met tijdelijke regels arbeidsongeschiktheid bij feitelijke arbeid (griffienummer 174688);

een, van de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen c.s., inzake gelijke aanpassingen met spreiden in de uitkeringsfase (griffienummer 174701);

een, van de minister voor Medische Zorg, inzake ontwerpbesluit houdende wijziging Warenwetbesluit Bereiding en behandeling levensmiddelen en wijziging Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen (griffienummer 174691);

een, van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, inzake verslag informele bijeenkomst milieuministers 15 en 16 januari 2024 te Brussel (griffienummer 174547.01).

De Voorzitter stelt voor deze missives voor kennisgeving aan te nemen. De bijlagen zijn neergelegd bij de Directie Inhoud ter inzage voor de leden;

2. de volgende geschriften:

een, van M.S., inzake "Voortzetting behandeling Wet vaste huurcontracten - Vraag hospita" (griffienummer 174685).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken;

een, van E.B., inzake "Afbouw salderingsregeling" (griffienummer 173823.16);

een, van P.V., inzake "Amendement salderingsregeling" (griffienummer 173823.19);

een, van R.G., inzake "De salderingsregeling - niet afbouwen" (griffienummer 173823.21);

een, van M.S., inzake "Kritische punten salderingsregeling" (griffienummer 173823.25);

een, van R.G., inzake "Leg salderen vast voor 30 jaar" (griffienummer 173823.23);

een, van A.B., inzake "Opmerking saldering zonnepanelen" (griffienummer 173823.14);

een, van A.H., inzake "Salderingsregel bezorgdheden" (griffienummer 173823.24);

een, van J.R., inzake "Salderingsregeling - niet afbouwen" (griffienummer 173823.17);

een, van R.Z., inzake "Salderingsregeling compromis" (griffienummer 173823.20);

een, van P.B., inzake "Salderingsregeling hou je aan de afspraken" (griffienummer 173823.15);

een, van M.G., inzake "Salderingswetgeving veel te star" (griffienummer 173823.18);

een, van J.V., inzake "Zonnepanelen afschaffen is desinvestering bij afbouwen salderingsregeling" (griffienummer 173823.22).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat;

een, van W.V., inzake "Boerenbedrog - Trek subsidies in" (griffienummer 174684).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat en de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

een van KLM, inzake "Nadere toelichting steunpakket" (griffienummer 170816.16).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Financiën;

een van J.H., inzake "Aangenomen wetsvoorstellen Wtp" (griffienummer 170746.145);

een van H.H., inzake "Pensioenverzekeraars en hun achterdeurtjes" (griffienummer 174686).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

een, van K.H., inzake "Wijziging Opiumwet in strijd met Grondwet" (griffienummer 174624.04).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Voorzitter stelt voor deze geschriften voor kennisgeving aan te nemen.