Parlementaire Assemblee van de Mediterrane Unie bijeen in Rabat



De Parlementaire Unie van de Mediterrane Unie (PA UfM) vergaderde op 15 en 16 februari 2024 in het Marokkaanse parlement in Rabat. Dit was de eerste plenaire zitting van de assemblee sinds 2019. Namens Nederland nam het Eerste Kamerlid Daan Roovers (GroenLinks-PvdA) deel aan de conferentie, waar zo’n 180 parlementsleden uit de diverse landen aanwezig waren. Er zijn in totaal 43 leden van het Europees Parlement, de lidstaten van de Europese Unie en landen rondom de Middellandse Zee. Centraal stond de situatie in het Midden-Oosten: het belang van dialoog en samenwerking voor stabiliteit en vrede in de regio. Bij afronding van de bijeenkomst droeg het Marokkaans parlement het voorzitterschap over aan Spanje. Spanje is voornemens in mei 2025 de assemblee bijeen te roepen in Madrid.


Relatie nieuw leven in blazen

De plenaire zitting op 16 februari werd geopend door Rachid Talbi El Alami, voorzitter van de PA UfM en voorzitter van het Marokkaans Huis van Afgevaardigden die het belang benadrukte van het voeren van dialoog in de Mediterrane regio. "Er is een dringende noodzaak om het vertrouwen in onze relatie nieuw leven in te blazen," stelde hij. Volgens hem ondermijnen diverse factoren de samenwerking en bedreigen de hoop die voortkwam uit het Barcelona Proces, de Oslo Akkoorden en de Madrid Vredesconferentie in het Midden-Oosten. "De uitdagingen van de Mediterrane regio zijn groter geworden," zei Talbi El Alami.

Daarna spraken de vice-voorzitters van het PA UfM, Francina Armengol, voorzitter van het Spaanse Congres van Afgevaardigden, Marc Angel, vice-voorzitter van het Europees Parlement en Mohamed Abou El Enein, vice-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden uit Egypte met elkaar. Namens het secretariaat van Mediterrane Unie sprak politiek directeur Kamal El Mahdauoi. Hij verwees naar de ministeriële conferentie in november 2023. Daar werd een verklaring aangenomen die benadrukt dat de uitdagingen in de Euro-Mediterrane regio directe actie van alle leden vergt om de Mediterrane Unie te versterken. "We delen een gemeenschappelijke ruimte en hebben een groot belang bij om regionale uitdagingen op een constructieve en gecoördineerde manier aan te pakken door duurzame en klimaatbestendige oplossingen te bieden," aldus de verklaring. Tot slot was er aandacht voor de Euro-mediterrane Universiteit in Fez, Marokko, opgericht in 2012 door de Mediterrane Unie. Deze universiteit heeft als doel de culturele dialoog te bevorderen en biedt verschillende studies aan bijna vijftig verschillende nationaliteiten.


Samenwerking op vlak van energie, voedselzekerheid, vrede en migratie

De politieke commissie besprak op 15 februari een aanbeveling over de uitdagingen in het Middellandse Zeegebied waarin wordt opgeroepen de regionale samenwerking rondom energie te versterken, temeer omdat de regio te maken heeft met een groeiende bevolking met grotere vraag naar energie. Ook wordt de impact onderstreept van de Russische oorlog op de voedselzekerheid, de rol van de Mediterrane landen in het bevorderen van vrede en de noodzaak tot samenwerking op gebied van migratie.


Deel dit item: