Eerste Kamerleden bezoeken Sociaal-Economische Raad



Op dinsdag 27 februari 2024 hebben leden van de Eerste Kamer een kennismakingsbezoek gebracht aan de Sociaal-Economische Raad (SER). Voorzitter Jan Anthonie Bruijn en 35 senatoren zijn daar ontvangen door Ingrid Thijssen, vice-voorzitter van de SER, en een aantal andere raadsleden van de SER.

De kennismaking begon met een welkom door Jacqueline Prins, algemeen secretaris van de SER. De Eerste Kamervoorzitter, Jan Anthonie Bruijn, kreeg vervolgens het woord. Hij bedankte de SER voor het ontvangst en benadrukte dat de rapporten en adviezen van de SER door de Kamerleden zeer worden gewaardeerd en dat deze bijdragen aan het verkrijgen van een zo'n breed en diepgaand mogelijk beeld van sociaal-economische onderwerpen. Daarna vervolgde Ingrid Thijssen, met een uitleg over de taken van de SER en gaf Kroonlid Romke van der Veen een inleiding over het middellange termijn SER-advies 'Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving '. De leden van de Eerste Kamer kregen bij beide presentaties ruim de gelegenheid om vragen te stellen.

De SER is een adviesorgaan waarin ondernemers, werknemers en onafhankelijke deskundigen (kroonleden) samenwerken, om tot overeenstemming te komen over belangrijke sociaal-economische onderwerpen. De SER adviseert de regering en het parlement over het sociaal-economisch beleid. Ook faciliteert de SER akkoorden en convenanten. Voorbeelden zijn de totstandkoming van het Energieakkoord en diverse convenanten voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast voert de SER bestuurlijke taken uit om bijvoorbeeld medezeggenschap te bevorderen.


Deel dit item: