Samen met de Universiteit van Tilburg organiseerde de Eerste Kamer woensdagmiddag 3 juli een symposium over de wetenschappelijke, politieke en culturele erfenis van oud-senator en voormalig hoogleraar Willem Witteveen. Aan het symposium was ook een prijsvraag verbonden voor jongeren tot 30 jaar.
Update 4 juli 2024 > Lees hier het verslag van het symposium:
Dit jaar tien jaar geleden, op 17 juli 2014, werd vlucht MH17 neergehaald boven Oekraïne. Eén van de slachtoffers was Eerste Kamerlid Willem Witteveen die samen met zijn vrouw en dochter reisde. Zijn dood was een groot verlies voor de rechtswetenschap en het Nederlandse parlement.
Willem Witteveen was een homo universalis - een man van vele talenten. Hij was niet alleen een rechtsgeleerde en filosoof, maar ook schilder, een bekwaam pianist, en iemand die poëzie een plek gaf in politieke discussies. Aan al deze talenten wordt tijdens het symposium aandacht besteed.
Het symposium werd geopend door Wim van de Donk, rector magnificus van de Universiteit van Tilburg, en Jan Anthonie Bruijn, Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Maurice Adams, hoogleraar Encyclopedie van het recht, hield een lezing, die aansluitend wordt besproken met een panel onder leiding van Ingrid Leijten, hoogleraar Constitutioneel recht.
Oud-Eerste Kamerlid Marleen Barth las een gedicht van Remco Campert voor in de geest van Willem Witteveen. Tot slot werden de drie winnaars bekend gemaakt van de prijsvraag 'Wat zou Willem Witteveen maken? Mei Li Vos, Eerste Ondervoorzitter van de Eerste Kamer trad op als dagvoorzitter.
Was Willem maar hier, zullen degenen denken die hem hebben gekend. Om die reden hebben de Eerste Kamer en de Universiteit van Tilburg een prijsvraag uitgeschreven onder jongeren tot 30 jaar:
"Wat zou jij Willem Witteveen willen vertellen over de afgelopen tien jaar? Wat vind je belangrijk om mee te geven? Waar hoop je op, of waar ben je bang voor? Deel je gedachten, gevoelens of reflecties in zijn geest in een vorm die jou aanspreekt: een brief, essay, schilderij, gedicht of muziekstuk. Wat zou jij hem willen meegeven?"
Deelnemers is gevraagd hun gedachten, gevoelens of reflecties om te zetten in een vorm die hen aanspreekt: een brief, essay, schilderij, gedicht of muziekstuk. De drie mooiste, ontroerendste of wijste inzendingen wonnen een geheel verzorgde dag als speciale gast van de Eerste Kamer op Prinsjesdag 2024. Ook worden de bijdragen gepubliceerd op de website van de Eerste Kamer of tentoongesteld in het gebouw van de Eerste Kamer.
Deel dit item: