Korte aantekeningen vergadering commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van 14 mei 2024




1. 36067, BO

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor APP over de benoeming van een regeringscommissaris voor de pensioentransitie; Wet toekomst pensioenen

De commissie neemt de antwoorden van de minister voor APP over de benoeming van een regeringscommissaris voor de pensioentransitie (36067, BO) voor kennisgeving aan.

2. 36067, BP

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor APP over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel en over het invaren; Wet toekomst pensioenen

De commissie besluit op 11 juni 2024 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg.

3. 36410 XV, N

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van SZW over (deels) openstaande toezeggingen; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024

De commissie besluit toezeggingen T03722 en T03798 als 'voldaan' aan te merken. De commissie besluit tevens de status van toezegging T03101 als 'openstaand' te blijven beschouwen. Toezegging T02975 wordt in de commissie EZK besproken. De status van toezegging T03613 is reeds, door de commissie Financiën, als voldaan aangemerkt.

4. 35714

Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst met de beantwoording van schriftelijke vragen over een onderzoek naar thuiswerkregelingen voor grenswerkers; Initiatiefvoorstel-Van Weyenberg en Maatoug Wet werken waar je wilt

De commissie besluit dit agendapunt aan te houden tot de commissievergadering van 28 mei.

5. E240005

Voorstel voor een herziening van de richtlijn betreffende de instelling en werking van Europese Ondernemingsraden; Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van SZW over het voorstel voor een herziening van de richtlijn betreffende de instelling en werking van Europese Ondernemingsraden; EU-voorstel: Voorstel voor herziening van de richtlijn betreffende de instelling en werking van Europese Ondernemingsraden (COM (2024) 14)

De commissie neemt de antwoorden van de minister van SZW over het voorstel voor herziening van de richtlijn Europese Ondernemingsraden (36524, B) voor kennisgeving aan.

6. Opzet kennismaking Nationale ombudsman en gesprek RVS, AR en VNG 4 juni 2024

De commissie stemt in met de opzet voor de gesprekken met de Nationale ombudsman en met de vertegenwoordigers van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, Algemene Rekenkamer en Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tijdens de commissievergadering van 28 mei zullen de specifieke vragen van de commissieleden voor de sprekers verzameld worden.

7. Rondvraag

Het lid Van Rooijen meldt bij de commissie Financiën te hebben gevraagd om een overleg met de staatssecretaris Toeslagen en Douane over het bericht dat de kosten van de afhandeling van de toeslagenaffaire ongekend hoog dreigen uit te vallen. Een eventueel overleg met de staatssecretaris kan in een gecombineerde vergadering FIN/SZW plaatsvinden. De griffie zal nagaan wat de Tweede Kamer in dit dossier onderneemt waarna het verzoek in de volgende commissievergadering wordt geagendeerd.


De griffier van de commissie,
Candacé van der Bijl