Korte aantekeningen vergadering commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van 28 mei 2024




1. Voorstel voor besluit van Raad aangaande standpunt EU in gemengd comité CETA voor aanvullende voorschriften bij de beslechting van investeringsgeschillen

De commissie besluit inbreng voor schriftelijk overleg te leveren op 11 juni 2024.

2. Te volgen onderwerpen voor commissie BDO

De commissie besluit de onderwerpen die door de commissie in de vorige Kamerperiode zijn aangemerkt, te willen blijven volgen. Het gaat om de volgende onderwerpen:
- relatie China met Nederland en de EU;
- schending van mensenrechten bij parlementariërs en
- feministisch buitenland beleid.

3. Terugkoppeling OVSE PA - ad hoc commissie Migratie naar Ankara, Turkije

Het lid Karimi (GL-PvdA) geeft een mondelinge terugkoppeling van haar deelname aan het werkbezoek van de OVSE PA commissie Migratie aan Ankara, Turkije, dat plaatsvond van 20-23 mei 2024.

4. Terugkoppeling lentesessie NAVO PA te Sofia, Bulgarije

Het lid Petersen (VVD) geeft een mondelinge terugkoppeling van zijn deelname aan de lentesessie NAVO Parlementaire assemblee te Sofia, Bulgarije, waar hij op 26-27 mei 2024 aan heeft deelgenomen.

5. Mededelingen en informatie

De commissie stemt in met het sturen van een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken met verzoek om een ambtelijke briefing inzake verkiezingswaarnemingsmissies in het najaar van 2024.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk