Chinese wetgevingsdelegatie in gesprek met Eerste Kamerleden



Op maandag 17 juni 2024 bracht de Chinese commissie voor Wetgevingszaken van het Nationaal Volkscongres van China een bezoek aan de Eerste Kamer. De Chinese delegatieleden spraken met leden van de commissies Buitenlande Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) en Binnenlandse Zaken (BIZA). De Chinese delegatie onder leiding van vicevoorzitter Zhang had vooraf aangegeven grote interesse te hebben in constitutionele toetsing, wat het centrale gespreksthema werd.

Senator Dittrich (D66) heette het gezelschap welkom en sprak over het Nederlandse tweekamerstelsel en over de rol van de Eerste Kamer in het wetgevingsproces. Hij lichtte toe hoe de senaat toetst op handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid en naar de wetsvoorstellen kijkt in samenhang met de Grondwet en internationale verdragen als het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Senator Karimi (GroenLinks-PvdA) voegde toe dat rechtsmiddelen beschikbaar zijn voor alle Nederlanders. De schoonheid van de Nederlandse wetgeving is volgens haar de erkenning van de internationale instituten en hun wetgeving.

De Chinese delegatie stelde vragen over hoe wetten op Europees niveau zich verhouden tot de Nederlandse en hoe bij wetsvoorstellen wordt teruggekoppeld naar de nationale parlementen. Senator Belhirch (D66) sprak over rechtsbescherming van burgers en hoe het activeren van burgers een belangrijk onderdeel vormt van het Nederlandse parlementaire stelsel. Tijdens het gesprek werden ook andere onderwerpen aangesneden, zoals de mensenrechtensituatie in China. Na afloop van het gesprek werden giften uitgewisseld en dankten de delegaties elkaar voor de wederzijdse getoonde interesse.


Deel dit item: