Korte aantekeningen vergadering commissie Digitalisering (DIGI) van 18 juni 2024




1. CXLVII, Q

Brief van de staatssecretaris van BZK over de voortgang en afdoening van moties en toezeggingen die raken aan het onderwerp artificiële intelligentie en algoritmes; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid

De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van BZK van 6 juni 2024 (CXLVII, Q) voor kennisgeving aan te nemen.
Ten aanzien van de in de brief vermelde toezeggingen beslist de commissie als volgt:
- toezegging T03666 als “voldaan” aan te merken;
- toezegging T03667 als “deels voldaan” aan te merken, waarbij de commissie monitort of publicatie van de mensenrechtentoetsen een vaste praktijk wordt;
- toezegging T03664 als “deels voldaan” aan te merken, met als nieuwe deadline 1 januari 2025;
- toezegging T03662 als “openstaand” te blijven beschouwen, in afwachting van een reactie van de staatssecretaris op de beantwoording van de uitgaande brief van 24 april 2024 (CXLVII, P) met vragen over de motie-Veldhoen c.s. over codering van algoritmen binnen het wetgevingsproces.
De bespreking van toezegging T03661 aan te houden, bij afwezigheid van de leden van de fractie van de ChristenUnie.
De commissie besluit de bespreking van de Motie Verkerk (ChristenUnie) c.s. over wetgeving ter verbetering van de democratische controle op algoritmische besluitvorming (CXLVII, H) aan te houden, bij afwezigheid van de leden van de fractie van de ChristenUnie, en een volgende vergadering opnieuw te agenderen.
De commissie besluit de Motie Recourt (GroenLinks-PvdA) c.s. over waarden en gedragingen voor het goed laten functioneren van de democratische rechtsstaat (CXLVII, D) als uitgevoerd te beschouwen.
N.a.v. de bespreking van bedoelde brief besluit de commissie om een commissiebrief te versturen over de gewenste voortvarende uitvoering van de motie Fiers c.s. 36382, D uit het debat over het wetsvoorstel implementatie open data richtlijn.

2. T03901

Toezegging Brief met toelichting over toepassing Wet implementatie Open data richtlijn op VNG, IPO en Unie van Waterschappen (36.382)

De commissie besluit de brief van staatssecretaris van BZK van 12 juni 2024 (36382, E) voor kennisgeving aan te nemen. De commissie besluit toezegging T03901 als “voldaan” aan te merken.

3. 26.643, F

Brief van de staatssecretaris van BZK inzake de beantwoording van schriftelijke vragen naar aanleiding van de geactualiseerde Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren voor 2024

De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van BZK van 14 juni 2024 (opgenomen in verslag schriftelijk overleg; 26643, F) voor kennisgeving aan te nemen.

4. E240008

Pakket betreffende het stimuleren van start-ups en innovatie op het gebied van betrouwbare artificiële intelligentie

De commissie besluit de bespreking van de brief van 4 juni 2024 (36543, C), bij afwezigheid van de leden van de fractie van de PVV, aan te houden tot een volgende vergadering.

5. Terugkoppeling kennismakingsgesprek Tweede Kamercommissie Digitale Zaken (DiZa)

De voorzitter geeft een korte terugkoppeling van het kennismakingsgesprek met enkele leden van de Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken (DiZa) dat op 28 mei jl. heeft plaatsgevonden. Er zal nader gesproken worden over mogelijkheden om samen te werken.

6. Mededelingen/informatie

De uitnodiging van AcICT is onder de aandacht gebracht van de leden. Mogelijk zal de AcICT op een later moment op een vergaderdag uitgenodigd worden voor een gesprek met de commissie.


De griffier van de commissie,
Kim van Dooren