De Eerste Kamer heeft dinsdag 25 juni de begroting van Buitenlandse zaken voor 2024 aangenomen. De fracties van BBB, GroenLinks-PvdA, VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SP, PvdD, JA21, ChristenUnie, Volt, SGP, OPNL en 50PLUS stemden voor de begroting, de fracties van PVV en FVD stemden tegen. Ook stemde de Kamer over een motie van Volt over de strategische agenda voor de Europese Unie die was ingediend bij de begroting. De motie is verworpen. Twee andere moties van PvdD over clustermunitie zijn aangehouden. Ook is met algemene een incidentele aanvullende begroting aangenomen die de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2024 wijzigt vanwege de tussentijdse herziening van het Meerjarig Financieel Kader ten behoeve van een steunpakket voor Oekraïne.
Een week eerder, op dinsdag 18 juni, debatteerde de Eerste Kamer met demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken over de begroting van haar ministerie. Het debat ging onder meer over het bevorderen van de internationale rechtsorde in Oekraïne en Gaza, de onderhandelingen binnen de Europese Raad van ministers over de strategische agenda van de Europese Unie voor de komende jaren en de inzet van clustermunitie door Oekraïne.
-
-De motie-Hartog c.s. verzoekt de regering om binnen de Europese Raad slechts 'ad-referendum' met de Strategische Agenda voor de Europese Unie in te stemmen. Zonder dat dit de uitvoering ervan hoeft op te schorten geeft dit de regering de gelegenheid deze agenda in zowel de Eerste als Tweede Kamer te behandelen en de daaruit voortvloeiende bevindingen opnieuw aan de Europese Raad voor te leggen. Deze motie was door de minister ontraden.
-
-De motie-Nicolaï c.s. overweegt dat het Verdrag inzake clustermunitie Nederland verbiedt gebruik van clustermunitie door niet aan het verdrag gebonden landen als Oekraïne te steunen, en dat het ter beschikking stellen van vliegtuigen zonder dat de voorwaarde wordt gesteld dat deze niet mogen worden gebruikt voor het afvuren of afwerpen van clustermunitie de vraag oproept of Nederland daarmee de bepalingen van het verdrag schendt, en verzoekt de regering om externe juridische deskundigen op korte termijn te raadplegen omtrent deze vraag en de Kamer van hun oordeel in kennis te stellen. Ook deze motie was ontraden.
-
-De motie-Nicolaï verzoekt de regering bij het verschaffen van militaire middelen aan Oekraïne als voorwaarde te stellen dat deze niet ingezet mogen worden om clustermunitie te gebruiken. De minister had deze motie eveneens ontraden.
Dit wetsvoorstel bevat de begroting van uitgaven en ontvangsten voor het jaar 2024 van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Deze incidentele suppletoire begroting (ISB) wijzigt de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2024 vanwege de tussentijdse herziening van het Meerjarig Financieel Kader ten behoeve van een steunpakket voor Oekraïne.
Deel dit item: