Verslag van de vergadering van 25 juni 2024 (2023/2024 nr. 37)
Aanvang: 13.54 uur
Status: ongecorrigeerd
Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.
Stemming Begroting Buitenlandse Zaken 2024
Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2024 (36410-V).
(Zie vergadering van 18 juni 2024.)
De voorzitter:
Dan stemmen wij allereerst over het wetsvoorstel 36410-V, Vaststelling van de begrotingsstaat van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2024. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Mevrouw Karimi namens GroenLinks-PvdA.
Mevrouw Karimi i (GroenLinks-PvdA):
Voorzitter. Wij hebben vorige week de begroting van Buitenlandse Zaken met de demissionair minister behandeld. Onze fundamentele kritiek betrof het beleid van het demissionaire kabinet, dat dubbele standaarden hanteert als het gaat om mensenrechten. Dit beleid omvat de steun voor de oorlog die Israël tegen de Palestijnen voert. Hierover heeft het Internationaal Gerechtshof al in januari van dit jaar geoordeeld dat het aannemelijk is dat het om genocide gaat. Hiermee faciliteren zij de ondermijning van mensenrechten, internationaal recht en humanitair recht, en daarmee tasten zij de fundamenten van de internationale rechtsorde aan. Dit vormt op zichzelf een geldige reden om tegen deze begroting te stemmen. Na grondig overleg heeft onze fractie echter besloten dit keer voor de begroting te stemmen, wetende dat het demissionair kabinet ten einde loopt en er in het licht van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie zwaardere tijden voor het ministerie van Buitenlandse Zaken aan komen. Laat deze stemverklaring een waarschuwing zijn voor de aankomende minister.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw Karimi. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? De heer Van Apeldoorn namens de SP.
De heer Van Apeldoorn i (SP):
Voorzitter. Kortheidshalve zou ik kunnen aansluiten bij de vorige spreker, collega Karimi, maar ik ga toch even mijn eigen woorden gebruiken. Zoals vorige week wel duidelijk is geworden, is ook de SP-fractie zeer kritisch op het buitenlandbeleid van het nu vertrekkende kabinet, zeker als het gaat om Palestina en Israël en hoe de regering wegkijkt van Israëls oorlogsmisdaden en een waarschijnlijk genocidale oorlog tegen de Palestijnen in Gaza. Bovendien wordt door zo met twee maten te meten de internationale rechtsorde in het hart getroffen. Daarmee wordt artikel 90 van onze Grondwet niet geëerbiedigd, integendeel. Dat zou ook voor onze fractie op zich al een reden kunnen zijn om tegen de begroting te stemmen, maar er staan inderdaad ook een aantal goede zaken in deze begroting die mogelijk op de helling staan met het nieuwe kabinet. Alles afwegende is dat voor onze fractie ook een reden om dit keer voor de begroting te stemmen.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Van Apeldoorn. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Mevrouw Van Bijsterveld.
Mevrouw Van Bijsterveld i (JA21):
Dank u wel, voorzitter. Onze fractie zal voor dit wetsvoorstel stemmen. Ik vind het belangrijk dat hier benoemd wordt dat wij het demissionair kabinet erin steunen dat de oorlog die Israël voert tegen Hamas, ondersteund moet blijven worden en dat ook de gijzelaars moeten vrijkomen.
De voorzitter:
Mevrouw Bijsterveld sprak namens JA21. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de SP, de PvdD, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV en FVD ertegen, zodat het is aanvaard.