Stemming motie Begroting Buitenlandse Zaken 2024



Verslag van de vergadering van 25 juni 2024 (2023/2024 nr. 37)

Aanvang: 13.59 uur

Status: ongecorrigeerd

Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.


Stemming motie Begroting Buitenlandse Zaken 2024

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2024,

te weten:

  • de motie-Hartog c.s. over ad-referendum instemmen met de strategische agenda in de Europese Raad (36410-V, letter I).

(Zie vergadering van 18 juni 2024.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij over de motie 36410-V, letter I, de motie van het lid Hartog c.s. over ad-referendum instemmen met de strategische agenda in de Europese Raad. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? De heer Van Hattem namens de PVV.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Hattem i (PVV):

Dank, voorzitter. Een sympathieke motie, en ook heel scherp van de heer Hartog. Echter, wij vinden het toch meer passen bij de rol van de Tweede Kamer, die het politieke primaat heeft bij zulk soort kwesties, en niet zozeer direct bij de Eerste Kamer. Wij zouden zonder overleg met de Tweede Kamer deze motie op deze manier niet willen steunen. Wij zullen dus niet voor de motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Hattem. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

Wij stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Hartog c.s. (36410-V, letter I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, D66, Volt, FVD, de SP en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, de SGP, het CDA, de PVV, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.