Dinsdag 10 september 2024, commissie Europese Zaken (EUZA)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.COSAC

COSAC Voorzittersbijeenkomst, 28-29 juli 2024

Op 28-29 juli jl. vond te Boedapest de COSAC Voorzittersbijeenkomst plaats (zie nieuwsbericht). Ondervoorzitter van de commissie, Dessing, nam hieraan deel en zal terugkoppelen.

Plenaire COSAC, 27-29 oktober 2024

Op 27-29 oktober 2024 vindt te Boedapest de plenaire vergadering van de COSAC plaats. Het conceptprogramma is toegevoegd. Vanuit de Eerste Kamer kunnen twee leden deelnemen. De commissievoorzitter heeft bevestigd te zullen deelnemen. Er is nog ruimte voor een Kamerlid om deel te nemen aan de conferentie.

COSAC questionnaire

Ter voorbereiding op het 42ste Bi-Annual report van COSAC, dat tijdens de plenaire vergadering van de COSAC wordt gepresenteerd, is een questionnaire rondgestuurd. De COSAC-questionnaire is ambtelijk voorbereid. U treft deze in concept ter bespreking en vaststelling aan bij dit convocaat.

De questionnaire betreft met name de rol van parlementen in relatie tot Europese Zaken, de rol van parlementen ten aanzien van demografische trends en de rol van parlementen ten aanzien van uitbreiding van de EU.

Beslispunt:

  • Welk lid wenst deel te nemen aan de plenaire COSAC op 27-29 oktober 2024?
  • Kan de commissie instemmen met de ambtelijk voorbereide beantwoording van de COSAC-Questionnaire?

Mondelinge terugkoppeling, inventarisatie en vaststelling COSAC-Questionnaire



3.21.501-20; 21.501-02

Brief van de minister van BuZa over verslag Europese Politieke Gemeenschap van 18 juli 2024; Brief van de minister van BuZa over geannoteerde agenda Europese Politieke Gemeenschap van 18 juli 2024; Europese Raad; Brief van de minister van BuZa over geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 2 en 3 september 2024; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

De minister van Buitenlandse Zaken heeft de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken (RAZ) van 2-3 september jl. en de geannoteerde agenda en het verslag van de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) van 18 juli jl. aan de Kamer doen toekomen. Omwille van de onderwerpen staan de geannoteerde agenda en het verslag van de EPG zoals gebruikelijk ook bij de commissie BDO geagendeerd.

Daarnaast heeft de minister van EZK de geannoteerde agenda van de RAZ Cohesiebeleid van 6 september 2024 en het verslag van RAZ - Cohesiebeleid van 18 juni 2024 doen toekomen, over onder andere het toekomstig cohesiebeleid, cohesiebeleid en de strategische agenda en cohesiebeleid en hervormingen. Deze documenten zijn eveneens bij dit agendapunt toegevoegd.


Bespreking geannoteerde agenda's en verslagen bijeenkomsten 18 juni, 18 juli, 2-3 september en 6 september 2024




4.Mededelingen en informatie

Mondeling overleg minister van Buitenlandse Zaken

Omwille van het uitstellen van de AEB naar 2025 besloot uw commissie eerder om een mondeling overleg (1,5 uur) met de minister in te plannen over het voorgenomen beleid voor Europese Zaken, na de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) op 8 oktober 2024. Dit mondeling overleg staat ingepland op 12 november 2024 van 17:00-18:30 uur in commissiekamer 1. Hieraan voorafgaand, op de zelfde dag, heeft de commissie BDO een kennismakingsgesprek met de minister ingepland.

Vandaag, 10 september, wordt in de commissie FIN voorgesteld om de jaarlijkse Algemene Financiële Beschouwingende te houden op 12 november (zie toelichting convocaat FIN). De AFB zal dan zo worden ingepland dat het MO over het voorgenomen Europees beleid in een pauze valt.

Rechtsstaatrapport 2024

Op 24 juli jl. heeft de Europese Commissie haar vijfde EU-rechtsstaatrapport uitgebracht. De kabinetsappreciatie op het rapport is nog niet ontvangen.

In de afgelopen jaren hebben de leden van de commissies EUZA en J&V het rechtsstaatrapport in behandeling genomen. Het landenrapport over Nederland wordt doorgaans in de commissie J&V verder opgevolgd. Het Rechtsstaatrapport zal in een eerstvolgende gecombineerde vergadering worden geagendeerd.

Annual Report 2023 on Relations between the EP and national Parliaments

Ter informatie is het jaarverslag van het Europees Parlement voor 2023 toegevoegd, waarin de relatie met nationale parlementen wordt beschreven.

Politieke beleidslijnen voor de volgende Europese Commissie 2024-2029

Op 18 juli jl. werd Ursula von der Leyen voor een tweede ambtstermijn verkozen als voorzitter van de Europese Commissie in het Europees Parlement en presenteerde haar politieke beleidslijnen voor de volgende Europese Commissie 2024-2029, getiteld De Keuze van Europa.

Naar verwachting zullen de komende maanden in het Europees Parlement hoorzittingen plaatsvinden over de kandidaat-Eurocommissarissen. Nadat een Europese Commissie is vastgesteld zal het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2025 worden gepresenteerd. Dit vormt vervolgens de basis voor de procedure ter vaststelling van een Europees werkprogramma van de Eerste Kamer.



5.Rondvraag


Korte aantekeningen