Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn was afgelopen zaterdag eregast bij de ceremonie in Bonn, Duitsland, ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig bestaan van de Duitse Bondsraad, de Bundesrat. Op 7 september 1949 kwam de Bundesrat voor het eerst bijeen. Net als toen waren ook nu de diplomatieke vertegenwoordigers uit de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk aanwezig.
In de voormalige plenaire zaal in het Bundeshaus in Bonn, hielden onder andere Manuela Schwesig, voorzitter van de Bundesrat, en Gérard Larcher, de voorzitter van de Franse senaat, toespraken. In haar toespraak stond Schwesig stil bij de historische ontwikkeling van de democratische rechtstaat in Duitsland, waarbij het besef dat dictatuur nooit meer mag terugkeren centraal stond. Zij citeerde de filosoof en dichter Frierich Schiller: ’Das vollkommenste Kunstwerk ist der Bau der politischen Freiheit ’ (‘Het meeste perfecte kunstwerk is het construct van politieke vrijheid’).
Na de ceremonie kreeg de Eerste Kamervoorzitter een rondleiding door het Haus der Geschichte, een museum over de Duitse hedendaagse geschiedenis van 1945 tot heden.
Bij vertrek overhandigde hij namens de Eerste Kamer een Delfts blauwe appel aan zijn Duitse collega als symbool van vertrouwen en de vruchtbare relatie tussen de Duitse Bondsraad en de Nederlandse Eerste Kamer in de afgelopen decennia.
De Bundesrat maakt deel uit van de nieuwe rechtsorde die na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in (West-)Duitsland was opgezet. Die rechtsorde is zo ingericht dat een nieuwe dictatuur onmogelijk zou zijn. Nadat de nieuwe Duitse grondwet op 8 mei 1949 werd aangenomen, vond de eerste bijeenkomst van de Bundesrat plaats op 7 september datzelfde jaar.
Deel dit item: