T03920

Toezegging Overzicht impact per project (36.410 L, P)



De minister van Economische Zaken en Klimaat zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Kroon (BBB), toe om te kijken naar een overzicht van de beoogde impact per project.


Kerngegevens

Nummer T03920
Status openstaand
Datum toezegging 27 februari 2024
Deadline 1 januari 2025
Verantwoordelijke(n) Minister van Economische Zaken
Kamerleden drs. ing. B. Kroon (BBB)
Commissie commissie voor Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG)
Soort activiteit Mondeling overleg
Categorie brief/nota
Onderwerpen impact
Nationaal Groeifonds, begroting
Kamerstukken Begrotingsstaat Nationaal Groeifonds 2024 (36.410 L)


Uit de stukken

Handelingen I 2023-2024, nr. 36 410 L, P. - blz. 19.

De heer Kroon (BBB):

“Ik verwijs naar pagina 16 van uw reactie, waar u het heeft over de ToC's. Daar staat letterlijk: "De adviescommissie beoordeelt op basis van de ToC's de verwachte effecten, in samenwerking met externe experts." Als daar verwachte effecten zijn op projectbasis, wijs ik erop dat deze Kamer behoefte heeft om de geaggregeerde verwachte effecten van de eerste 12 miljard te snappen, om zo een gevoel te krijgen waaraan dit geld uitgegeven wordt. Misschien heeft niet de hele commissie daar behoefte aan, maar een deel denk ik wel.”

Minister Adriaansens:

“Inderdaad is nog niet alles uitgegeven. Meneer Van Ballekom fluisterde mij dat in, en daar heeft hij volledig gelijk in. Er is een heleboel toegekend, maar het is nog niet uitgegeven omdat er eerst resultaten moeten worden geboekt voordat de volgende fase aanbreekt. Het is heel erg gefaseerd, hè. Je hebt gelden die zijn toegekend, die op basis van bepaalde voorwaarden moeten worden verstrekt. Dat zit in stukjes, in tranches. Vervolgens heb je geld dat voorwaardelijk is toegekend, waarbij er aan de voorwaarden moet worden voldaan. Ook is er geld gereserveerd. In het laatste geval refereerde ik aan de Einsteintelescoop. Daarvoor is een bedrag gereserveerd, voor het geval die wordt gegund. We hebben een heleboel geld nog niet uitgegeven. Het is wel toegekend, maar het is niet uitgegeven. Het effect daarvan is dus ook nog beperkt. Wel kan ik per project impactvoorbeelden geven. Die wil ik best aan u doen toekomen. Het is overigens niet zo dat ieder project dezelfde impact heeft qua verwachting. Dat zit op harde en zachte criteria. Desalniettemin wil ik die poging best wagen. Ik ga daarover niet een alomvattend rapport opleveren. Dan ben ik de komende tijd misschien wel leuk bezig, maar volgens mij moet ik daar even mijn maat in vinden en kijken of dat beantwoordt aan de vraag.”

Handelingen I 2023-2024, nr. 36 410 L, P. - blz. 24.

De voorzitter:

“De minister heeft volgens mij ook toegezegd om te kijken naar een overzicht van de beoogde impact van de projecten -- ik zie haar knikken –(…)”.


Brondocumenten


Historie

  • 25 september 2024
    nieuwe commissie: commissie voor Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG)
  • 25 september 2024
    commissie vervallen: commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK)
  • 27 februari 2024
    toezegging gedaan