Dinsdag 22 oktober 2024, commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36618

Wet wijziging Meststoffenwet in verband met de maximale mestproductie

Beslispunt

Welke procedure wenst de commissie, mede gelet op het verzoek van de minister van LVVN om voortvarende behandeling (36618, A), te volgen?

  • te volstaan met een blanco verslag (geen vragen of opmerkingen, afdoen als hamerstuk of na stemming) of
  • te volstaan met een verslag onder voorbehoud van plenaire behandeling (geen schriftelijke behandeling, wel een mondelinge), dan wel
  • een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een verslag.

NB - In haar brief van 14 oktober 2024 (36618, A) verzoekt de minister van LVVN dit wetsvoorstel - gelet op de voorgenomen inwerkingtreding op 1 januari 2025 - spoedig ter hand te nemen en het behandelingstraject medio november af te ronden. In verband met de planning kan worden opgemerkt dat er tot medio november slechts twee vergaderdinsdagen beschikbaar zijn: 5 en 12 november.

  • 29 oktober 2024: herfstreces Eerste Kamer;
  • Op dinsdag 5 november 2024 staat momenteel nog geen plenair debat gepland;
  • Op dinsdag 12 november 2024 zal het plenaire debat over het wetsvoorstel Aanspraak op kinderopvangtoeslag voor Oekraïense ontheemden (36241) plaatsvinden. Ook op die datum zijn de leden van de commissie LNV uitgenodigd voor een informele bijeenkomst op het ministerie van LVVN (16:00 - 18:00 uur); zie voor nadere informatie: agendapunt 5, onder G;
  • Op dinsdag 19 november worden de Algemene financiële beschouwingen gehouden,
  • Op dinsdag 26 november 2024 zal mogelijk het plenaire debat over het initiatiefvoorstel Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties (35079) plaatsvinden.

Toelichting

  • Het voorstel is op 15 oktober 2024 aangenomen door de Tweede Kamer (zie bijgevoegd stemmingsoverzicht).
  • Dit wetsvoorstel heeft betrekking op een aantal wijzigingen van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van de derogatiebeschikking (Uitvoeringsbesluit (EU) 2022/2069).

    Allereerst een wijziging van de nationale en sectorale mestproductieplafonds, in verband met de maximale hoeveelheid dierlijke mest die vanwege de derogatiebeschikking vanaf 2025 in Nederland geproduceerd mag worden. Daarnaast wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd ter realisatie van die verlaagde mestproductieplafonds. Het gaat daarbij om het afromen van fosfaat-, varkens- en pluimveerechten bij overgang van deze rechten en bij bedrijfsoverdracht, en het verduidelijken van situaties waarin deze afroming plaatsvindt. Ten slotte wordt voorgesteld de hoogte van de afromingspercentages en de verdeling van de sectorale mestproductieplafonds in de toekomst bij algemene maatregel van bestuur te kunnen vaststellen.

  • Bij de eerste nota van wijziging (36618, 14) is het afromen van bedrijfsoverdrachten binnen rechtspersonen in de familiesfeer uitgezonderd van afroming.

Procedure

3.T03841 - Stoppen met het gebruik van glyfosaat

Brief van de minister van LVVN van 14 oktober 2024 (27858, G)

Beslispunt

  • Geeft de brief van 14 oktober 2024 (27858, G) van de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aanleiding tot schriftelijk overleg of kan de brief voor kennisgeving worden aangenomen?
  • Wenst de commissie naar aanleiding van voornoemde brief, de status van de toezegging T03841 - Stoppen met het gebruik van glyfosaat (thans: openstaand) te wijzigen?

Toelichting

  • Op 12 maart 2024 heeft de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij de plenaire behandeling van de Begrotingsstaten Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Diergezondheidsfonds 2024 (36.410 XIV) naar aanleiding van vragen van het lid Kluit (GroenLinks-PvdA) en van het lid Van Aelst-den Uijl (SP), de Kamer toegezegd dat wanneer door wetenschappelijk wordt aangetoond dat er een causaal verband bestaat tussen glyfosaat en neurodegeneratie, direct wordt gestopt met het gebruik van glyfosaat (T03841)
  • Bij brief van 14 oktober 2024 (27858, G) heeft de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur de Kamer geïnformeerd over voornoemde toezegging. Volgens de minister is de toezegging met deze brief afgedaan.

Bespreking brief en status toezegging

4.Jaarverslag 2023 Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA

Verslag schriftelijk overleg (33835, D)

Beslispunt

  • Geeft de brief van 15 oktober 2024 (33835, D) van de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aanleiding tot nader schriftelijk overleg of kan de brief voor kennisgeving worden aangenomen?

Toelichting

  • De minister van LNV heeft op grond van artikel 11, derde lid, van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten de Staten-Generaal per brief van 24 juni 2024 (33835, C) het jaarverslag 2023 van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ter kennisname aangeboden.
  • Op 9 juli jl. besloot de commissie op verzoek van het lid Kluit (GL-PvdA) op 10 september 2024 gelegenheid te geven tot het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.
  • Bij brief van 15 oktober 2024 heeft de staatssecretaris van LVVN geantwoord op schriftelijke vragen van de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA en SP van 18 september 2024.

Bespreking verslag schriftelijk overleg


5.Mededelingen en informatie

A - Aandachtspunten Algemene Rekenkamer bij LVVN-begroting 2025

De Algemene Rekenkamer publiceert elk jaar aandachtspunten bij de ontwerpbegroting die het kabinet op Prinsjesdag aan het parlement heeft aangeboden. Op 24 september jl. zijn deze stukken aan de Tweede Kamer aangeboden. Bijgaand treft u ter informatie aan de overkoepelende brief en de aandachtspunten voor de LVVN-begroting voor het jaar 2025 (36600 XIV). U kunt deze aandachtspunten t.z.t. gebruiken bij de beoordeling van de begroting.

B - Gesprek met Rli over advies 'Met recht balanceren: juridisering in de leefomgeving'

De commissie I&W/VRO heeft op 15 oktober 2024 besloten de regering om een kabinetsreactie te verzoeken op het Rli-advies 'Met recht balanceren: juridisering in de leefomgeving PDF-document' (33118, GC). Daarnaast is besloten om de Rli uit te nodigen voor het geven van een toelichting op het advies en het advies (nogmaals) onder de aandacht van andere relevante commissies (LNV, EZ/KGG, BIZA en J&V) te brengen. Leden van deze commissies worden uitgenodigd aan het gesprek met de Rli deel te nemen. De commissie I&W/VRO zal het gesprek organiseren op een nader te bepalen tijdstip.

C - Methodische voorverkenning monitoring ontwerp-NPLG

Op 11 oktober 2024 heeft de minister van LVVN de door vier kennisinstellingen opgestelde rapportage over de mogelijkheden voor monitoring en evaluatie (M&E) van de doelen zoals die gedefinieerd waren in het ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied (ontwerp-NPLG) aan de Kamer aangeboden (34682, Z). Het betreft een methodische verkenning die was bedoeld als een tussenstap ter ondersteuning van verdere uitwerking van de structurele monitoring en evaluatie van het ontwerp-NPLG. Aangezien het kabinet heeft besloten te stoppen met het NPLG, zal deze rapportage worden gebruikt voor de doorontwikkeling van de monitoring en evaluatie van een gebiedsspecifieke en uitvoeringsgerichte aanpak van het landelijk gebied.

D - Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer over biologische landbouw in de EU

Op 23 september 2024 publiceerde de Europese Rekenkamer een speciaal verslag over de biologische landbouw in de Europese Unie. In dit verslag wordt gekeken naar de doeltreffendheid van EU-steun aan biologische landbouw. De auditors plaatsen verschillende kanttekeningen bij de visie en doelstellingen van de huidige strategie. Het volledige verslag treft u aan als bijlage.

E - Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer over de plannen in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid

Op 30 september 2024 publiceerde de Europese Rekenkamer een speciaal verslag over de plannen in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De Europese Commissie heeft schriftelijk op dit speciaal verslag gereageerd. Zowel het volledige speciaal verslag, als de reactie van de Europese Commissie treft u in de bijlagen.

F - Organisatiebrief NVWA

De staatssecretaris van LVVN heeft de Tweede Kamer 14 oktober 2024, mede namens de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport, per brief geïnformeerd over de ontwikkeling van de NVWA tot toekomstbestendige toezichthouder (TK 33835, 233). Deze brief is ter informatie toegevoegd in verband met het voorgenomen werkbezoek van de commissie LNV aan de NVWA op maandag 20 januari 2025.

G - Reminder Uitnodiging van de minister en staatssecretaris van LVVN aan leden van de commissie LNV voor een informele bijeenkomst op 12 november 2024

Op 25 september jl. is door de griffie per mail een uitnodiging verspreid van de minister en staatssecretaris van LVVN voor een informele bijeenkomst op dinsdag 12 november 2024 (16:00 – 18:00 uur) op het ministerie van LVVN, Bezuidenhoutseweg 73. U kunt zich aanmelden door een antwoord te versturen aan het e-mailadres opgenomen in de uitnodiging (deadline aanmelding: 5 november 2024).








6.Rondvraag

7.Ter herinnering: openstaande correspondentie commissie LNV

  • Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven (dit betreft brieven).
  • Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in (schriftelijke) behandeling zijn, is via deze LINK te raadplegen.
  • Een overzicht van LNV-wetsvoorstellen in behandeling bij de Tweede Kamer is te raadplegen via deze LINK.

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp + link

(N)SO: (nader) schriftelijk overleg

Reactietermijn

Toelichting

2024-10-02

NSO - Vervolg MO 18 april 2023;

Link brief: 35334/33576

2024-10-30

 

2024-10-02

NSO - Toezeggingen T03843 en T03811;

Link brief: 36410 XIV/28286

2024-10-15

Beantwoording volgt naar verwachting in week 43 (week van 21 oktober)

2024-10-02

SO - Landelijk gebied en stikstof;

Link brief: 35334/35600

2024-10-30

 

2024-10-18