1.Vaststellen agenda
2.32140, Z
Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - F&B over stand van zaken wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3; Herziening Belastingstelsel
Aanleiding
In de commissievergadering van 10 september zijn de brieven van de staatssecretaris van Financiën van 19 juni (32140, V) en 18 juli (36203/32140, H) besproken. Naar aanleiding hiervan zijn schriftelijke vragen gesteld door de 50PLUS-fractie waarbij de leden van de JA21-fractie zich hebben aangesloten. De beantwoording van deze vragen is op 23 oktober jl. ontvangen en vandaag ter bespreking geagendeerd.
Voor de goede orde: op 23 oktober 2024 is door de commissie een andere brief met vragen gestuurd aan de staatssecretaris naar aanleiding van diens brief van 17 september 2024 met de stand van zaken rechtsherstel box 3. Inbreng voor vragen is geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA (Martens), de PvdD (Visseren-Hamakers), JA21 (Baumgarten) en 50PLUS (Van Rooijen). Daarbij wordt nog gewacht op de beantwoording
Beslispunt
Acht de commissie de vragen voldoende beantwoord of geven de antwoorden van de staatssecretaris van Financiën van 23 oktober jl. aanleiding tot het stellen van nadere vragen (eventueel tijdens de AFB) of wenst zij de beantwoording van de vragenset van 23 oktober jl. eerst af te wachten?
Toelichting
In de beantwoording van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst wordt ook aandacht besteed aan de motie-Van Rooijen (36418, S), waarin de regering wordt verzocht de vermogenswinstbelasting primair onderdeel te laten zijn van de belastinghervorming (huidige status van de motie is niet uitgevoerd).
Stand van zaken Tweede Kamer
Er is ingestemd met het voorstel van het Tweede Kamerlid Van Oostenbruggen om, ter voorbereiding van het debat over box 3 gepland op 30 januari 2025 een wetenschappelijke factsheet aan te vragen over de totstandkoming van de forfaitaire vermogensrendementsheffing.
Bespreking verslag schriftelijk overleg
3.36108 / 29232, W
Brief van de minister van Financiën over uitkomsten evaluatie steunpakket KLM; Air France – KLM
Aanleiding
De minister van Financiën heeft op 23 oktober de Kamer per afschrift de uitkomsten van de evaluatie van het steunpakket aan KLM aangeboden. In deze brief is ook de kabinetsreactie op het evaluatierapport opgenomen.
Beslispunt
Wenst de commissie naar aanleiding van de evaluatie van het steunpakket aan KLM in schriftelijk overleg te treden met de minister van Financiën (en zo ja, op welke termijn)? Of wenst zij de brief voor kennisgeving aan te nemen of de bespreking in de Tweede Kamer af te wachten?
Toelichting
De hoofdvraag van de evaluatie is in hoeverre het steunpakket doeltreffend en doelmatig was en welke lessen te trekken zijn voor toekomstige (vergelijkbare) steunpakketten. Bij de evaluatie zijn de vormgeving, naleving, monitoring en de handhaving van het steunpakket meegenomen. EY concludeert dat het steunpakket doeltreffend was, behalve op het punt dat KLM financieel sterker uit de coronapandemie zou komen. Dat doel is niet behaald. Verder acht EY het steunpakket voldoende doelmatig.
Stand van zaken Tweede Kamer
De vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer heeft besloten de evaluatie te betrekken bij het commissiedebat Staatsdeelnemingen op 28 november 2024.
Bespreking brief
4.36418, AU
Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën – F&B over de gevolgen van de invoering van de minimumbelasting op fiscale stimuleringsmaatregelen; Belastingplan 2024
Aanleiding
Tijdens de behandeling van het pakket Belastingplan 2024 is door het lid Geerdink (VVD) een motie ingediend over onderzoek naar de gevolgen van de invoering van de minimumbelasting. Op verzoek van dit Kamerlid heeft de commissie de staatssecretaris schriftelijk verzocht om een nadere uitwerking van het dictum van de motie-Geerdink (36418, AA). De beantwoording van dit verzoek is op 25 oktober jl. ontvangen en vandaag ter bespreking geagendeerd.
Beslispunten
Acht de commissie de vragen voldoende beantwoord of geven de antwoorden van de staatssecretaris aanleiding tot het stellen van nadere vragen (eventueel tijdens het Pakket Belastingplan)?
Hoe wenst de commissie te oordelen over de uitvoeringsstatus van de motie-Geerdink?
Toelichting
Met de brief van 25 oktober jl. geeft de staatssecretaris van financiën invulling aan het verzoek van de commissie om een nadere uitwerking te geven van de motie-Geerdink c.s. over het onderzoek naar de gevolgen van de invoering van de minimumbelasting, met daarin een verduidelijking van de overwegingen, conclusies en oplossingsrichtingen die berusten op het Bouwstenenrapport.
Motie-Geerdink (VVD) c.s. over onderzoek naar gevolgen van de invoering van de minimumbelasting (36418, AA)
In deze motie wordt de regering verzocht om onderzoek te doen naar de gevolgen van de invoering van de minimumbelasting voor het fiscale investerings- en innovatie-instrumentarium, en voorts met welke maatregelen Nederland uit de Europese achterhoede kan komen, en de Kamer daarover in het eerste kwartaal 2024 te informeren.
Invulling van de motie: In het rapport is een analyse gemaakt van het fiscale ondernemersklimaat van Nederland, waarbij ook opties zijn uitgewerkt.
Bespreking verslag schriftelijk overleg en motie
5.36577 / 36151 A
Brief van de staatssecretaris van Financiën - T&D ter aanbieding van de voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen mei - augustus 2024; Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - T&D over de uitvoeringsovereenkomst Stichting Gelijkwaardig Herstel; Wet hersteloperatie toeslagen
Aanleiding
Op 4 oktober jl. heeft de staatssecretaris van Financiën de voortgangsrapportage van mei-augustus 2024 aangeboden. Om die reden besloot de commissie op 15 oktober jl. om de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane schriftelijk te verzoeken de dienstverleningsovereenkomst met de Stichting Gelijkwaardig Herstel met de Kamer(s) te delen. De bespreking van de voortgangsrapportage is aangehouden in afwachting van de beantwoording.
De staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane heeft op 25 oktober jl. de Kamer een afschrift aangeboden van de Tweede Kamerbrief over de tweede termijn wetgevingsoverleg op 6 november 2024, inclusief de dienstverleningsovereenkomst met Stichting Gelijkwaardig Herstel.
Beslispunt
Kunnen het afschrift van de Tweede Kamerbrief over de tweede termijn wetgevingsoverleg, inclusief dienstverleningsovereenkomst met SGH, en de voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen mei - augustus 2024 (36151, AC), voor kennisgeving worden aangenomen of geven deze aanleiding om in schriftelijk overleg te treden met de staatssecretaris van Financiën (desgewenst bij de behandeling van het wetsvoorstel Wet aanpassing termijnen en nabestaandenregeling hersteloperatie toeslagen)?
Toelichting
Stand van zaken Tweede Kamer
Maandag 7 oktober jl. vond in de Tweede Kamer de eerste termijn plaats van het wetgevingsoverleg over de Wet aanpassing termijnen en nabestaandenregeling hersteloperatie toeslagen (36.577). In dit overleg heeft de staatssecretaris onderhavige brief aangekondigd waarin nader wordt ingegaan op de nabestaandenregeling en een aantal andere zaken voor de tweede termijn, zoals het schikkingsvoorstel. De tweede termijn van het WGO vond plaats op woensdag 6 november van 18.00 uur tot 20.00 uur. Dinsdag 12 november zal er in de Tweede Kamer gestemd worden over het wetsvoorstel, amemendement en moties. Indien de Tweede Kamer het wetsvoorstel aanneemt zal deze naar verwachting op 19 november voor procedure worden geagendeerd in deze commissie.
Bespreking brief
6.36602, B
Brief van de staatssecretaris van Financiën - F&B over toezegging aan het lid Vijlbrief over voornemens kabinet ten aanzien van de btw-voorstellen; Belastingplan 2025
Aanleiding
Naar aanleiding van het mondeling overleg van 22 oktober jl. over de uitvoering van de motie-Meenen, heeft de staatssecretaris bij aanvang van de voortzetting van het eerste wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2025 aan het Tweede Kamerlid Vijlbrief (D66) toegezegd voorafgaand aan het tweede wetgevingsoverleg een brief te sturen over de vraag hoe het kabinet omgaat met het dilemma dat het Belastingplan 2025 bij diverse leden van de Eerste Kamer vooralsnog op weerstand stuit. Deze brief is op 1 november jl. ontvangen en op 5 november heeft de commissie besloten dit agendapunt aan te houden en vandaag opnieuw ter bespreking te agenderen.
Beslispunt
Ter bespreking.
Toelichting
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 8 oktober 2024 heeft het lid Van Meenen (D66) een motie ingediend welke het kabinet opriep de voorgenomen maatregel 'opheffen meerdere posten verlaagd BTW-tarief' in een separaat wetsvoorstel op te nemen en aan de Kamers aan te bieden. De minister van Financiën en de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst hebben de Kamer geïnformeerd dat het kabinet heeft besloten geen uitvoering te geven aan deze motie en er derhalve voor kiest om de wetgeving die de btw-verhoging bewerkstelligt en die als onderdeel is opgenomen in het Belastingplan 2025, in het Belastingplan 2025 te behouden. De staatssecretaris heeft dit op 22 oktober toegelicht in een mondeling overleg.
Motie-Van Meenen (D66) c.s. over een separaat wetsvoorstel in het Belastingplan 2025 over verhoging btw-tarief (36600, E)
In deze motie wordt de regering verzocht de voorgenomen maatregel 'opheffen meerdere posten verlaagd btw-tarief' in een seperaat wetsvoorstel op te nemen en aan de Kamers aan te bieden. De motie-Van Meenen ziet op het wetsvoorstel Belastingplan 2025 (36602), dat onderdeel uitmaakt van het grotere 'Pakket Belastingplan 2025'.
Stand van zaken Tweede Kamer
De vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer heeft de brief n.a.v. de toezegging aan het Tweede Kamerlid Vijlbrief betrokken bij de voortzetting van het wetgevingsoverleg op vrijdag 8 november.
Bespreking brief
7.Inventarisatie begrotingsbehandeling
Aanleiding
In verband met mogelijke druk op de plenaire Kameragenda in de maand december is het voor de Voorzitter van belang tijdig een beeld te hebben van de behoefte aan de eventuele plenaire behandeling van begrotingswetsvoorstellen. De debatten in de Tweede Kamer over de begrotingen vinden plaats tussen 8 oktober en 26 november. De stemming in de Tweede Kamer over alle begrotingen (amendementen en wetsvoorstellen) zal plaatsvinden in de week van 3-5 december. Wanneer de begrotingsvoorstellen in de Eerste Kamer formeel in procedure worden genomen, besluiten de commissies definitief over de wenselijkheid van (schriftelijke en/of plenaire) behandeling.
Inventarisatie
Is het de voorlopige inschatting van de commissie dat een plenair debat over de begroting van Financiën en/of de begroting Nationale Schuld 2025 wenselijk is of schat zij in dat zij de begroting kan afdoen als hamerstuk?
Toelichting
Sinds de inwerkingtreding van de regels voor het Europees Semester zijn de Tweede en Eerste Kamer gehouden de begrotingshoofdstukken af te handelen vóór aanvang van het betreffende begrotingsjaar (verdedigbare uitzonderingen daargelaten). Dit heeft geleid tot een sterk gecomprimeerde begrotingsbehandeling in de Eerste Kamer in de maand december, aangezien de Tweede Kamer alle begrotingshoofdstukken pas begin december gelijktijdig in stemming brengt.
In het verleden stemde de Eerste Kamer als regel uiterlijk in de laatste vergadering van december (dit jaar dinsdag 17 december 2024) over de begrotingshoofdstukken, vaak zonder daarover vooraf met de regering te beraadslagen. In uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld in geval van verkiezingen zoals afgelopen jaar, kan de begrotingsbehandeling van een enkel hoofdstuk over de jaarwisseling getild worden. Een commissie kan ook overwegen in te stemmen met een begrotingshoofdstuk onder voorbehoud van een later te houden beleidsdebat (artikel 51 RvO). Voorstellen daaromtrent dienen door de commissie te worden voorgelegd aan het College van Fractievoorzitters.
In 2023 waren de begrotingsbehandelingen aan een bijzonder tijdpad onderworpen, dat afwijkt van de reguliere begrotingsbehandelingen. In verband met de TK-verkiezingen zijn toen enkele begrotingen vóór het verkiezingsreces van de TK behandeld (met stemmingen eind oktober)- waardoor er meer tijd was voor de behandeling in de EK. De meeste begrotingen zijn overigens nà de verkiezingen door de Tweede Kamer in behandeling genomen en dus over de jaarwisseling heen getild.
8.Mededelingen en informatie
Overzicht nieuw gepresenteerde Europese voorstellen (1-8 november 2024)
In de week van 1-8 november zijn geen nieuwe Europese voorstellen gepubliceerd.
9.Rondvraag
10.Ter herinnering: openstaande correspondentie
Overzicht openstaande correspondentie |
|||
---|---|---|---|
Verzonden |
Onderwerp + link |
Reactietermijn |
Toelichting |
22 oktober 2024 |
SO - Halfjaarlijks rappel toezeggingen Link brief: 36.600 IX |
6 december 2024 |
|
22 oktober 2024 |
SO - Halfjaarlijks rappel moties Link brief: 36.600 IX |
6 december 2024 |
|
23 oktober 2024 |
NSO - vragen over het rapport gedragseffecten accijnsverhogin tabak en 'Empty pack survey'. Link brief: 36.410 |
20 november 2024 |
|
23 oktober 2024 |
SO - vragen over de stand van zaken rechtsherstel box 3 Link brief: 32.140 |
20 november 2024 |
|
in bewerking... |
SO - vragen over de Evaluatierapporten en de Nederlandse reactie over de implementatie van de vierde anti-witwasrichtlijn (AMLD4) Link brief: |