Korte aantekeningen vergadering commissie Justitie en Veiligheid (J&V) van 12 november 2024




Besluitpunten die betrekking hebben op wetsvoorstel Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2025 (36.600 VI)

- Inventarisatie eventueel debat over de begroting J&V (36.600, VI)

Naar voorlopige inschatting van de commissie zal een plenair debat over de begroting van J&V (36.600, VI) niet nodig zijn.

- Inventarisatie onderwerpen - kennismakingsgesprek met nieuwe bewindspersonen J&V

De commissie besluit om de volgende onderwerpen aan de orde te stellen tijdens het kennismakingsgesprek met de bewindspersonen van Justitie en Veiligheid op 19 november 2024:
- de fractie van de BBB (Marquart Scholtz) zou graag met de bewindspersonen in gesprek gaan over de rol van de Dienst Justitiële Inrichtingen en de modus van tenuitvoerleggingen van straffen.
- de fractie van GroenLinks-PvdA (Veldhoen) wil de staatssecretaris Rechtsbescherming vragen om te reflecteren op de inhoud van de recent verschenen onderzoeksbundel “Constitutionele waarborgen. De Raad voor de rechtspraak en rechterlijke onafhankelijkheid” Redactie: Jonathan Soeharno e.a., waarin knelpunten met betrekking tot de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht worden benoemd.
- De fractie van de VVD (Van de Sanden) wil in het gesprek met de bewindslieden graag aandacht vragen voor de rol van de sociale media bij het online verspreiden van informatie die leidt tot verstoring van de openbare orde.
- de fractie van het CDA (Toorenburg) wil graag de rol van de staatssecretaris Rechtsbescherming binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de orde stellen, als het gaat om rechtsbescherming in brede zin.
- de fractie van de ChristenUnie (Talsma) zou graag met de bewindspersonen in gesprek gaan over de druk op de sociale advocatuur op dit moment, mede naar aanleiding van een recent interview met de algemene deken van de Orde van Advocaten.
- de fractie van de PvdD (Nicolaï) sluit zich aan bij het onderwerp dat door GroenLinks-PvdA naar voren is gebracht.
- de fractie van JA21 (Van Bijsterveld) wil graag met de bewindspersonen spreken over één van de doelen die in het hoofdlijnenakkoord staat, te weten het werkplan weerbare samenleving. Zij is zeer benieuwd hoe het kabinet dit gaat bewerkstelligen, met speciale aandacht voor het toenemend antisemitisme.
- de fractie van 50PLUS (Van Rooijen) sluit zich aan bij de keuze voor het onderwerp van JA21 en de nadruk op hoe wordt omgegaan met het toenemend antisemitisme.

- Beleidsdebat ex art. 51 RvOEK over 'De staat van de rechtsstaat'

De commissie besluit:
- in de eerste weken na het meireces, bijvoorbeeld eind mei/begin juni een beleidsdebat ex art. 51 RvOEK te voeren over 'de staat van de rechtsstaat';
- het beleidsdebat met een aantal leden (te weten: Veldhoen (GroenLinks-PvdA), Vogels (VVD), Dittrich (D66), Nicolaï (PvdD), Van Bijsterveld (JA21) en Schalk (SGP)) voor te bereiden en hiervan een terugkoppeling te geven aan de commissie;
- dit onderwerp een maand voorafgaand aan het beleidsdebat nogmaals te agenderen teneinde te bezien of er actuele onderwerpen zijn om in het beleidsdebat aan de orde te stellen.


De griffier van de commissie,
Eelco Karthaus