De Eerste Kamer heeft dinsdag 3 december oud-senator Paul Peters herdacht. Hij was voor de SP vier jaar lid van de Eerste Kamer, van 12 juni 2007 tot 7 juni 2011. In de Eerste Kamer voerde Peters namens de SP het woord over dierenwelzijn, volksgezondheid, landbouw en Europese samenwerking. De rode draad in zijn bijdragen aan debatten was de strijd tegen misstanden, vaak met het gebruik van metaforen uit de geneeskunde waar zijn expertise lag. Zo noemde hij in 2008 de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht een 'gemankeerde bevruchting die leidde tot een aantal aangeboren afwijkingen waarvan de EU tot op de dag van vandaag de gevolgen ondervindt'.
Paul Peters was als arts bijna dertig jaar verbonden aan het RIVM. Ook werkte hij in Noorwegen en Italië als directeur van het International Centre for Birth Defects , in Luxemburg als deskundige zeldzame ziekten bij de Europese Commissie en bij de Keuringsdienst van Waren van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid als hoofdinspecteur levensmiddelen. Bovendien was hij bijzonder hoogleraar teratologie en ontwikkelingstoxicologie bij de divisie Obstetrie, Neonatologie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Naast het vaste Kamerwerk nam Paul Peters ook deel aan verkiezingswaarnemingsmissies van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, was hij lid van de Raadgevende Interparlementaire Benelux-raad, en coachte hij basisschoolleerlingen bij het finaledebat van de Derde Kamer. Als prominent nam hij deel aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat in die tijd werd uitgezonden vanuit de plenaire zaal aan het Binnenhof.
Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei tijdens de herdenking: "Paul Peters stond in de Eerste Kamer bekend als een wetenschapper en activist met een scherp oog voor de praktische uitwerking van wetten en regels. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."
Deel dit item: