1.Vaststellen agenda
Sluit aan op combi-vergadering BDO+EUZA
2.36600 X
Begrotingsstaten Defensie 2025
Beslispunt
Hoe wenst de commissie het wetsvoorstel verder te behandelen?
-
1.aanmelden voor plenaire afdoening als hamerstuk?
-
2.aanmelden voor plenaire afdoening d.m.v. stemming?
-
3.aanmelden voor plenair debat?
-
4.een datum bepalen voor het leveren van inbreng voor het tweede verslag?
NB. Wanneer de commissie besluit tot een van de eerste drie opties, wenst zij de Kamervoorzitter dan een datumvoorstel voor afdoening of debat te doen?
Toelichting
Op 17 december 2024 besloot de commissie om fracties op 14 januari 2025 gelegenheid te bieden om inbreng te leveren voor verslag.
Het verslag (36600 X, C) van de commissie is vastgesteld op 21 januari 2025. De regering stuurde op 14 februari 2025 de nota naar aanleiding van verslag (36600 X, E).
Nadere procedure
3.36600 K
Begrotingsstaat Defensiematerieelbegrotingsfonds 2025
Beslispunt
Hoe wenst de commissie het wetsvoorstel verder te behandelen?
-
1.aanmelden voor plenaire afdoening als hamerstuk?
-
2.aanmelden voor plenaire afdoening d.m.v. stemming?
-
3.aanmelden voor plenair debat?
-
4.een datum bepalen voor het leveren van inbreng voor het tweede verslag?
NB. Wanneer de commissie besluit tot een van de eerste drie opties, wenst zij de Kamervoorzitter dan een datumvoorstel voor afdoening of debat te doen?
Toelichting
Op 17 december 2024 besloot de commissie om fracties op 14 januari 2025 gelegenheid te bieden om inbreng te leveren voor verslag. Het verslag (36600 K, B) van de commissie is vastgesteld op 21 januari 2025. De regering stuurde op 14 februari 2025 de nota naar aanleiding van verslag (36600 K, C).
Nadere procedure
4.36600 XVII
Begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp 2025
Beslispunt
Welke fracties leveren vandaag inbreng voor het tweede verslag?
Toelichting
Het verslag (36600 XVII, D) van de commissie is vastgesteld op 28 januari 2025. De regering stuurde op 31 januari 2025 de nota naar aanleiding van verslag (36600 XVII, E). Op 4 februari jl. besloot de commissie om op 18 februari inbreng te leveren voor het tweede verslag.
De commissie besloot ook een deskundigenbijeenkomst te houden op 4 maart 2025, zie de verdere bespreking hiervan in het volgend agendapunt.
NB. Op 18 februari 2025 om 12:15 uur vindt er een petitieaanbieding plaats aangaande de BHO-begroting.
Inbreng voor het tweede verslag
5.Verzoek Oekraïens parlement medeondertekenen van verklaring
Beslispunt
-
-Kan de commissie akkoord gaan met het door de Voorzitter mede laten ondertekenen van de bijgevoegde verklaring?
-
-Wenst de commissie dit af te hangen van ondertekening door Voorzitter van de Tweede Kamer?
Toelichting
Vanuit de ambassade van Oekraïne is het verzoek aan de Voorzitter van de Eerste Kamer binnengekomen om een verklaring van de Voorzitter van de Verkhovna Rada (parlement) van Oekraïne mede te ondertekenen. Deze verklaring is opgesteld naar aanleiding van de derde verjaardag van de invasie van Rusland in Oekraïne. Het verzoek en de verklaring zelf zijn als bijlage toegevoegd.
Dit verzoek is ook naar de Voorzitter van de Tweede Kamer gestuurd. In de Tweede Kamer wordt per e-mailprocedure aan de commissie Buitenlandse Zaken voorgelegd of zij daarmee akkoord zijn. Ter vergadering kan de griffie naar verwachting aangeven of de Tweede Kamercommissie hiermee heeft ingestemd.
6.36600 XVII (deels besloten)
Beslispunten
-
-Kan de commissie akkoord gaan met de voorgestelde opzet?
-
-Wenst de commissie het thema nog te concretiseren met een aantal aandachtspunten?
-
-De commissie wordt verzocht een keuze te maken uit voorstel 1 of voorstel 2 uit het memo (in beslotenheid, gezien er over personen gesproken zal worden).
Toelichting
De commissie heeft besloten op 4 maart 2025 van 16:30-18:00 uur een deskundigenbijeenkomst te houden. Op verzoek van de commissie heeft de griffie, in samenspraak met de commissievoorzitter en ondervoorzitters, een lijst van deskundigen vastgesteld, waarbij twee voorstellen worden gedaan, namelijk voor het uitnodigen van vijf of van drie deskundigen. Zie bijgaand een (besloten) memo dat door de griffie in samenspraak met de commissievoorzitter en ondervoorzitters is opgesteld.
De deskundigen worden uitgenodigd om vanuit hun expertise inzicht te geven op de mogelijke gevolgen van de in het vooruitzicht gestelde bezuinigingen op het ontwikkelingshulpbudget, enerzijds voor hoe Nederland ontwikkelingshulp doeltreffend kan organiseren, anderzijds voor onze internationale politieke slagkracht. Bij de start van de bijeenkomst krijgen zij elk 5 minuten voor hun inleiding. Waarna leden vervolgens vragen kunnen stellen aan de deskundigen. De deskundigen wordt daarnaast gevraagd van te voren een korte paper in te dienen (uiterlijk vrijdag 28 februari 2025).
Voorgesteld wordt om na de inleidingen van de deskundigen een vragenronde te houden waarbij, gelet op de beschikbare tijd, één vraag per fractie kan worden gesteld. Na beantwoording van die vragen wordt bekeken of er ruimte is voor een tweede ronde.
Thema deskundigenbijeenkomst
Vanuit de commissie is op 11 februari jl. aangegeven dat de deskundigenbijeenkomst zou moeten gaan over de mogelijke gevolgen van de in het vooruitzicht gestelde bezuinigingen op het ontwikkelingshulpbudget, enerzijds voor hoe Nederland ontwikkelingshulp doeltreffend kan organiseren, anderzijds voor onze internationale politieke slagkracht. Wensen fracties nog concretere aandachtspunten mee te geven waar de deskundigen op zouden kunnen ingaan in hun inleiding en position paper?
Bespreking deskundigenbijeenkomst
7.Mededelingen en informatie
Brief inzake beveiligingsmissie OPCW
Op 8 februari jl. stuurden de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie een brief naar de Kamer over de reeds verrichte inzet van een beveiligingsteam van de Koninklijke Marechaussee om een missie van de OPCW in Syrië mogelijk te maken. Omdat de OPCW zeer hechtte aan het vertrouwelijke karakter van het verkenningsbezoek en vanwege de operationele veiligheidsrisico’s die hieraan verbonden waren, was het niet mogelijk de Kamer vooraf te informeren. Deze inzet wordt niet geschaard onder het toetsingskader van artikel 100, gezien de korte duur en het civiele karakter van het bezoek. De brief is ter informatie bijgevoegd.
Wetenschappelijke factsheets m.b.t. digitale rechtsstaat
Op 22 januari 2025 heeft de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer een drietal wetenschappelijke factsheets gepubliceerd over de rechtsstatelijke risico's van de digitale uitvoering van wetten, regels voor een digitale rechtsstaat en vijf aandachtspunten met betrekking tot digitale uitvoering van wetgeving. Deze factsheets zijn onder de aandacht gebracht van de commissie Digitalisering, die de griffie heeft verzocht dit in alle commissies onder de aandacht te brengen, aangezien deze factsheets door alle leden van de Eerste Kamer benut kunnen worden bij de beoordeling van wetgeving met een digitale component.
In een technische briefing op 11 februari jl. hebben onderstaande wetenschappers een verdere toelichting verschaft op deze factsheets:
-
-Robert van Doesburg (TNO)
-
-Dr. Ivar Timmer (Hogeschool van Amsterdam)
-
-Dr. Mariette Lokin (Open Universiteit en Vrije Universiteit van Amsterdam en Hooghiemstra en partners)
-
-Prof. mr. dr. Reijer Passchier (Open Universiteit en Universiteit Leiden)
-
-Prof. mr. Corien Prins (WRR, Tilburg University)
Deze technische briefing is terug te kijken via debat gemist.
Limité voorstel
Bijgevoegd vindt u (besloten) een nieuw verschenen Europees voorstel met een limité markering, die vanwege zijn besloten karakter niet op de lijst met reguliere nieuw verschenen Europese voorstellen kan worden opgenomen. Het document (of gedeeltes ervan) kunt u niet delen met derden, noch uit citeren in een eventuele openbare gedachtewisseling met de regering.