2.36516
Wet actualisering lichaamsmateriaalwetgeving
Beslispunt
Welke procedure wenst de commissie te volgen:
-
-te volstaan met een blanco verslag (geen vragen of opmerkingen, afdoen als hamerstuk of na stemming) of
-
-te volstaan met een verslag onder voorbehoud van plenaire behandeling (geen schriftelijke behandeling, wel een mondelinge), dan wel
-
-een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een verslag.
Toelichting
-
-Het voorstel is op 25 maart 2025 aangenomen door de Tweede Kamer. Zie bijgevoegd stemmingsoverzicht.
-
-Het doel van dit voorstel is om de wetgeving over lichaamsmateriaal te actualiseren om zo betere aansluiting te vinden bij de praktijk. In het wetsvoorstel wordt onder andere een meldpunt voor orgaanhandel voorgesteld. Dit meldpunt moet deel uitmaken van een internationaal netwerk. Zorgverleners zouden dan een melding moeten doen van patiënten die naar het buitenland zijn gegaan in verband met een orgaantransplantatie. Verder wordt er in dit voorstel een strafbaarstelling geïntroduceerd voor het gebruiken van illegaal verkregen organen. Zorgverleners die een illegaal verkregen orgaan transplanteren, worden dan vervolgd.
Internetconsultatie en uitvoeringstoetsen
-
-Cf. de notitie Uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen burgers treft u hieronder een overzicht met links naar de internetconsultatie en uitvoeringstoets
Procedure
3.36486
Wijziging van de Wet langdurige zorg
Beslispunt
Hoe wenst de commissie, na kennisneming van de nota naar aanleiding van het verslag, te besluiten?
-
-het wetsvoorstel aan te melden voor plenaire behandeling of
-
-voor te stellen over het wetsvoorstel te stemmen of
-
-het wetsvoorstel aan te melden voor afdoening als hamerstuk, dan wel
-
-een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een tweede verslag.
Toelichting
De nota naar aanleiding van het verslag (36486, C) is ontvangen op 8 april 2025.
Nadere procedure
4.36541
Wijziging Tabaks- en rookwarenwet invoering registratieplicht verkooppunten
Beslispunt
Hoe wenst de commissie, na kennisneming van de nota naar aanleiding van het verslag, te besluiten?
-
-het wetsvoorstel aan te melden voor plenaire behandeling of
-
-voor te stellen over het wetsvoorstel te stemmen of
-
-het wetsvoorstel aan te melden voor afdoening als hamerstuk, dan wel
-
-een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een tweede verslag.
Toelichting
De nota naar aanleiding van het verslag (36541, B) is ontvangen op 8 april 2025.
Nadere procedure
5.T03937 - Toezegging Periodiek informeren over voortgang ontwikkeling investeringsmodel voor preventie
Brief van de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport van 8 april 2025 (36403, F)
Beslispunten
-
-Geeft de brief van 8 april aanleiding over te gaan tot schriftelijk overleg of wenst de commissie de brief voor kennisgeving aan te nemen?
Toelichting
-
-Tijdens het debat over het wetsvoorstel Regeling van nicotineproducten zonder tabak en nicotineapparaten (36403) op 24 september 2024 heeft de staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport (JPS) zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van het lid Moonen (D66), toegezegd dat hij de Kamer periodiek zal informeren over de voortgang van het proces rondom de ontwikkeling van een investeringsmodel voor preventie, zoals opgenomen in het Regeerakkoord 2025-2028.
-
-Naar aanleiding van deze toezegging heeft de staatssecretaris van JPS de Kamer op 8 april 2025 een afschrift gestuurd van een brief aan Tweede Kamer over de Adviescommissie richtlijn passend bewijs preventie en stand van zaken investeringsmodel voor preventie (36403, F).
Bespreking brief en status toezegging
6.E250001
Werkprogramma 2025 van de Europese Commissie
Beslispunt
Wenst uw commissie (clusters van) voorstellen als prioritair voor te dragen voor 2025?
Aanleiding
Op 12 februari 2025 is het nieuwe Werkprogramma (WP2025) van de Europese Commissie gepubliceerd. Hierin staan de plannen voor nieuwe wetgevings- en beleidsinitiatieven van de Europese Commissie voor 2025. Op basis van het Werkprogramma van de Europese Commissie is de Eerste Kamer het selectieproces gestart om haar jaarlijkse Europees werkprogramma vast te stellen.
Het Europees Werkprogramma van de Eerste Kamer bevat de voor de Kamer prioritaire Europese voorstellen die de Europese Commissie voornemens is te publiceren in 2025. Deze voorstellen worden bij publicatie automatisch geagendeerd in de commissies. De prioriteiten van de Eerste Kamer worden ook gedeeld met de regering, de Europese Commissie, de Tweede Kamer en andere nationale parlementen.
Zie voor meer achtergrond en werkprogramma's van voorgaande jaren: Europese werkwijze van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Meerderheidsbesluitvorming in Kamercommissies
Fracties hadden tot woensdag 2 april 2025 de gelegenheid om (clusters van) voorstellen uit het WP2025 voor te dragen voor selectie door de Kamercommissies. De door de fracties aangeleverde prioritaire dossiers, voorzien van motivering, zijn opgenomen in 2 annexen met de voor 2025 te verwachten Europese voorstellen op het terrein van uw commissie.
Annex I bevat die voorstellen uit het WP2025 die nieuw zijn. Annex II bevat evaluaties en geschiktheidscontroles die de continuïteit van de inspanningen voor vereenvoudiging en lastenverlichting moeten waarborgen.
Het is aan de commissie om ter vergadering bij meerderheidsbesluitvorming te besluiten of, en zo ja welke voorstellen, zij uit Annex I en II als prioritair wenst voor te dragen.
De prioriteiten van alle Kamercommissies samen worden via de vaste commissie voor Europese Zaken doorgeleid naar de plenaire vergadering, waar het als Europees werkprogramma van de Eerste Kamer wordt vastgesteld.
De Kabinetsappreciatie van het WP2025 is aan dit agendapunt toegevoegd. Op basis daarvan krijgt u inzicht in het gewicht dat de regering toekent aan de verschillende voorstellen. De conceptprioriteitenlijst van de Tweede Kamer treft u ter informatie hierbij.
Wekelijkse tweede selectiemogelijkheid
Gedurende het jaar bestaat er wekelijks een tweede selectiemogelijkheid voor Leden door middel van de wekelijkse overzichten van gepubliceerde Europese voorstellen die aan het convocaat van de commissievergaderingen worden gehecht en tijdens het agendapunt voor 'mededelingen en informatie' aan de orde worden gesteld. Het blijft dus altijd mogelijk om voorstellen in commissieverband te behandelen ook al staan deze niet op de prioritaire lijst.
Bespreking van de prioritaire voorstellen van de commissie voor 2025
7.Mededelingen en informatie
A - Stand van zaken Wet integrale suïcidepreventie
Met de brief van de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport van 7 april 2025 (35754, E) is de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de inwerkingtreding van de Wet integrale suïcidepreventie. De brief gaat in op de volgende onderwerpen:
-
-De veranderde datum van inwerkingtreding, 1 januari 2026 in plaats van 1 juli 2025;
-
-Reactie op de Uitvoeringstoets van de VNG;
-
-Het proces van het Besluit suïcidepreventie. Deze amvb zal in de tweede helft van april met beide Kamers worden gedeeld alvorens ter advisering aan de Raad van State te worden aangeboden (zie: verslag schriftelijk overleg 35754, D).
B - Implementatie European Health Data Space-Verordening (EHDS)
De Kamer heeft op 7 april 2025 van de minister van VWS een brief (27529 / 36121, AJ) ontvangen over de voortgang van de implementatie van de European Health Data Space Verordening. Deze verordening is op 26 maart 2025 in werking getreden (zie voor achtergronden: E-dossier E220016). De brief gaat in op de volgende onderwerpen:
-
-Wat zijn de hoofdzaken die EHDS regelt en hoe kan de EHDS helpen bij het (her)gebruiken en uitwisselen van gezondheidsgegevens in de Nederlandse gezondheidszorg;
-
-Wanneer de verplichtingen uit de EHDS zullen gaan gelden;
-
-Hoe de meest urgente EHDS-onderdelen in nationale wetgeving zullen worden ingevuld, en de beleidsinhoudelijke invulling daarvan;
-
-De samenhang tussen de EHDS en de Wegiz.
Daarnaast heeft de Kamer op 7 april een brief (27529 / 36121, AI) van de minister van VWS ontvangen over het onderdeel van de EHDS dat gaat over het recht van burgers om bepaalde gegevensuitwisselingen te verhinderen door het inroepen van een opt-out. In die brief gaat de minister in op toezeggingen die zij in de Tweede Kamer heeft gedaan tijdens het wetgevingsoverleg over Verzamelwet II.a (36579) op 27 januari 2025.
C - Jaarverslag 2024 Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE)
De staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport heeft op 21 maart 2025, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, het Jaarverslag 2024 van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) aangeboden (32647, I). In het jaarverslag leggen de commissies verantwoording af over hun wijze van toetsing op grond van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding.
Signaleringen Tweede Kamer documenten:
D - Urgentie wetsvoorstel tot wijziging van de Zorgverzekeringswet teneinde het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering in 2026 ongewijzigd te laten (36679)
Dit wetsvoorstel dat per 1 januari 2026 in werking moet treden is momenteel in behandeling bij de Tweede Kamer. In de memorie van toelichting is opgemerkt dat het van belang is dat de parlementaire behandeling van dit wetsvoorstel in september 2025 is afgerond en dat de wijziging in september 2025 in het Staatsblad wordt geplaatst (TK 36679, 3, blz. 6 en 7). Die planning is noodzakelijk omdat het Zorginstituut zorgverzekeraars pas hun vereveningsbijdrage over het jaar 2026 kan toekennen indien het bedrag van het verplicht eigen risico voordien bekend is, en die toekenning dient in oktober 2025 te geschieden. De zorgverzekeraars kunnen hun nominale premies alleen uiterlijk 12 november 2025 bekendmaken indien zij dan weten hoe hoog het verplicht eigen risico in 2026 zal zijn. In de onlangs aan de Tweede Kamer aangeboden nota naar aanleiding van het verslag (TK 36679, 6, blz. 1) is opgemerkt dat het tijdpad voor het wetsvoorstel krap is. In verband daarmee is de Tweede Kamer verzocht, mocht zij het voorstel plenair willen behandelen, dat uiterlijk in de week van 21 april 2025 te doen, zodat ook de Eerste Kamer naar verwachting nog voldoende tijd zal hebben voor de behandeling van het wetsvoorstel. De Tweede Kamer zal op maandag 14 april 2025 een wetgevingsoverleg houden over dit wetsvoorstel.
Het wetsvoorstel tot wijziging van de Zorgverzekeringswet teneinde het verlagen van het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering per 2027 is na afronding van de internetconsultatie inmiddels ter advisering aangeboden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.
E - Verzoek om spoedbehandeling Verzamelwet VWS 2024 in verband met grondslag voor tekortbesluiten (36682)
De minister van VWS heeft de Tweede Kamer op 24 maart 2025 per brief (TK 36682, 7) verzocht het op 21 januari jl. ingediende voorstel van wet Verzamelwet VWS 2024 (36682) met spoed te behandelen. Met het wetsvoorstel worden enkele wetten op het terrein van het ministerie van VWS gewijzigd om abusievelijke onvolkomenheden weg te nemen. De spoed is ingegeven vanwege het feit dat het wetsvoorstel er onder andere toe strekt de Geneesmiddelenwet te repareren naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het betreft de voorgestelde wijziging van de artikelen 18 en 40 van de Geneesmiddelenwet om met spoed in een grondslag voor de tekortenbesluiten te voorzien. Tekortenbesluiten zijn belangrijke instrumenten in de oplossing van geneesmiddelentekorten. Gezien de grote gevolgen voor de praktijk is het van belang deze reparatie met spoed uit te voeren. De Tweede Kamer heeft op 17 maart 2025 de nota naar aanleiding van het verslag ontvangen (TK 36682, 6) en zal op maandag 14 april 2025 een wetgevingsoverleg houden over dit wetsvoorstel.
F - Beleidsreactie rapport Algemene Rekenkamer 'Focus op huisartsenzorg'
De Algemene Rekenkamer heeft op eigen initiatief een focusonderzoek uitgevoerd naar de vraag of er een huisartsentekort is (Focus op huisartsenzorg ). Dit rapport is op 2 april 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd (TK 33578, 139). Met haar brief van 2 april (TK 33578, 141) reageert de minister van VWS op dit rapport en informeert zij de Kamer over wat deze conclusies betekenen voor het beleid ten aanzien van de huisartsenzorg. Tevens wijst zij op haar bestuurlijke reactie die door de Rekenkamer is opgenomen bij het rapport. Daarnaast heeft de minister van VWS op 2 april 2025 het Nivel-rapport 'Patiëntenstops bij huisartsenpraktijken ' aan de Tweede Kamer aangeboden (TK 33578, 140).
8.Rondvraag
9.Ter herinnering: openstaande correspondentie en wetgevingsverslagen commissie VWS
-
-Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven (dit betreft brieven en wetgevingsverslagen).
-
-Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in (schriftelijke) behandeling zijn, is via deze LINK te raadplegen.
-
-Een overzicht van VWS-wetsvoorstellen in behandeling bij de Tweede Kamer is te raadplegen via deze LINK.
Overzicht openstaande correspondentie en wetgevingsverslagen |
|||
---|---|---|---|
Verzonden |
Onderwerp + link |
Reactietermijn |
Toelichting |
CORRESPONDENTIE: |
|||
2024-10-24 |
SO - Uitkomst bestuurlijk overleg register zorgfraude; Link brief: 28828 |
na afronding bestuurlijk overleg |
|
WETGEVING: |
|||
2017-03-14 |
Voorlopig verslag - initiatiefvoorstel Leijten, Slootweg en Ploumen Verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars (34522); |
n.v.t. |
De commissie VWS heeft op 13 juni 2017 besloten, conform het verzoek van de initiatiefnemers (34522, G), dit initiatiefvoorstel aan te houden in afwachting van de aangekondigde novelle. Deze novelle is op 13 juli 2018 ingediend bij de Tweede Kamer (34995 → Tweede Kamerleden Dijk, Krul en Bushoff (TK 34995, 4)) |
2025-04-11 |