Dinsdag 24 september 2024, commissie Binnenlandse Zaken (BIZA)




Agenda

1.Vaststellen agenda

3.35925 VI, AO

Beslispunt

Welke fracties leveren vandaag inbreng voor schriftelijk overleg?

Toelichting

Bij brief van 15 februari 2024 informeerde de minister van BZK - mede namens de minister van Defensie - de Kamer over de vraag of de Nederlandse regering bereid is om de aan oud-premier Hendrikus Colijn verleende Militaire Willems-Orde in te trekken. Deze informatie werd verstrekt naar aanleiding van toezegging T03470, die gedaan was door de minister van J&V tijdens het plenaire debat over de staat van de rechtsstaat (35925 VI). Deze toezegging bevatte nog negen andere vragen van het lid Nicolaï (PvdD) waarop de minister in de brief van 15 februari 2024 niet was ingegaan. De Kamer ontving daarop op 25 juni jl. een brief met een reactie op de nog openstaande vragen van het lid Nicolaï. Na bespreking van deze brief in uw commissievergadering van 9 juli jl. is besloten de status van de toezegging te wijzigen in 'voldaan' en heden gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.


Inbreng voor schriftelijk overleg

4.31731, S

Brief van de minister van BZK ter aanbieding van de Staat van de Uitvoering 2024; Integraal wetgevingsbeleid

Beslispunt

Hoe wenst de commissie de Staat van de Uitvoering 2024 te behandelen?

Toelichting

Bij brief van 9 september 2024 biedt de minister van BZK de Kamer de Staat van de Uitvoering 2024 aan. Deze periodiek terugkerende publicatie, opgesteld door de Stuurgroep Staat van de Uitvoering, is bedoeld om de politiek te informeren over de publieke dienstverlening via een breed en trendmatig beeld over de uitvoeringspraktijk van de overheid.

Op 13 februari 2024 heeft uw commissie, samen met de leden van de commissie J&V, gesproken met de Stuurgroep.

Naar aanleiding van de vorige Staat van de Uitvoering en het gesprek met de Stuurgroep is in een brainstorm van enkele leden een beknopt memo opgesteld met enkele quick wins voor het toetsen van uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen (van burgers) in de Eerste Kamer. In dit memo wordt aandacht gevraagd voor de behandeling van de Staat van de Uitvoering in de commissie Binnenlandse Zaken, en de daaronder liggende rapporten in de andere Kamercommissies. Hierbij is het mogelijk om het volle behandelinstrumentarium dat commissies ten dienste staat te benutten, waaronder opnieuw een gesprek met de Stuurgroep naar aanleiding van de nieuwe editie.

Het bovengenoemde memo zal overigens worden geagendeerd in het gesprek van de Kamervoorzitters met de commissievoorzitters dat gepland staat voor oktober 2024.


Bespreking

5.28325, A

Brief van de minister van BZK ter aanbieding van de voorhang van het ontwerpbesluit milieuprestatie bouwwerken; Bouwregelgeving

Beslispunt

Welke leden wensen heden inbreng te leveren voor schriftelijk overleg?

Toelichting

De (voormalige) minister van BZK heeft op 21 juni 2024 het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (hierna: Bbl) ten behoeve van het verder aanscherpen van de grenswaarde voor de milieuprestatie van woonfuncties en kantoorfuncties en het regelen van de grenswaarden voor de milieuprestatie voor andere gebruiksfuncties bij de Eerste Kamer voorgehangen. In uw vergadering van 10 september jl. is, op verzoek van de leden van de BBB-fractie, besloten de voorhang te stuiten, zodat het ontwerpbesluit heden voor inbreng voor schriftelijk overleg kan worden geagendeerd. De minister voor VRO is verzocht geen onomkeerbare stappen te nemen alvorens met uw commissie van gedachten is gewisseld over het ontwerpbesluit.

NB. Volledigheidshalve wordt u erop geattendeerd dat de minister bij het voorhangen van het ontwerpbesluit ook de ontwerpregeling tot wijziging van de Omgevingsregeling in verband met de nieuwe Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken en het vastleggen van de formules voor de berekening van de soepelere milieuprestatie-eis heeft aangeboden.


Inbreng voor schriftelijk overleg

6.29924, C

Brief van de ministers van BZK en van Defensie ter aanbieding van CTIVD toezichtsrapporten 77 en 78 over de inzet van journalisten als agent; Verslagen AIVD en MIVD

Beslispunt

Welke leden wensen heden inbreng te leveren voor schriftelijk overleg?

Toelichting

De ministers van BZK en van Defensie hebben bij brief van 28 juni 2024 de Kamer rapporten nrs. 77 en 78 van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) aangeboden over de inzet van journalisten als agent bij de AIVD en de MIVD. Uw commissie is op deze rapporten geattendeerd via het convocaat van de vergadering van 9 juli 2024. De rapporten zijn 10 september jl. - op verzoek van het lid Nicolaï (PvdD) - ter bespreking geagendeerd, waarna is besloten om heden gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.

NB. Op 9 september jl. is het toezichtsrapport nr. 79 over de inzet van virtuele agenten door de AIVD en MIVD aan de Kamer aangeboden. Dit rapport is volledigheidshalve bijgevoegd.


Inbreng voor schriftelijk overleg



7.35741, H

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van BZK over uitkomsten van de Personeelsenquête Rijk (PER) over racisme op de werkvloer en de verkenning van minder vrijblijvende maatregelen; Initiatiefvoorstel-Hammelburg, Bromet en De Hoop Handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond

Beslispunt

Welke leden wensen heden inbreng te leveren voor schriftelijk overleg?

Toelichting

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Kamer op 9 februari 2024 - naar aanleiding van toezegging T035453 (reeds voldaan) - geïnformeerd over de uitkomsten van de Personeelsenquête Rijk (PER) over racisme op de werkvloer en de verkenning van minder vrijblijvende maatregelen. De leden van de fractie van GroenLinks-PvdA, mede namens de leden van de PvdD en JA21, hebben op 18 juni jl. nadere vragen gesteld over de uitkomsten van de PER. De minister heeft bij brief van 28 augustus 2024 geantwoord. Uw commissie heeft op 10 september 2024 na bespreking van deze brief besloten heden gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg.


Inbreng voor nader schriftelijk overleg

8.T03710

Toezegging Gesprek gemeenten kwaliteit antidiscriminatievoorzieningen (CXLVI)

Beslispunt

Welke leden wensen heden inbreng te leveren voor schriftelijk overleg?

Toelichting

De minister van BZK heeft de Kamer op 5 september 2024 een afschrift doen toekomen van het Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme 2023. In haar aanbiedingsbrief gaat de minister tevens in op de toezegging aan de leden Talsma (ChristenUnie) en Karakus (PvdA) dat de minister van BZK in gesprek zal treden met gemeenten om de kwaliteit van antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) te vergroten (T03710). De minister wijst erop dat sinds het najaar van 2023 op verschillende manieren overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft plaatsgevonden en dat zij in de komende periode in gesprek zal blijven met de VNG over de versterking van de ADV's. In uw commissievergadering van 10 september jl. hebt u besloten de status van de toezegging te wijzigen in 'deels voldaan' en heden gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.


Inbreng voor schriftelijk overleg

9.T03801

Toezegging Brief artikel 21, eerste lid, onderdeel d, van de Huisvestingswet 2014 (36.190)

Beslispunten

  • Hoe wenst de commissie te oordelen over de status van toezegging T03801, thans 'openstaand'?
  • Zijn de vragen afdoende beantwoord door de minister van VRO?

Toelichting

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Koffeman (PvdD), toegezegd een brief te sturen waarin nader wordt ingegaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden van artikel 21, eerste lid, onderdeel d, van de Huisvestingswet 2014, inzake het omzetten van onzelfstandige in zelfstandige woonruimte of het omgezet houden hiervan (toezegging T03801). Deze brief werd op 19 februari jl. ontvangen en was voor de leden van de fracties van de BBB en de PvdD aanleiding vragen te stellen. Deze vragen zijn beantwoord in de brief van 17 mei 2024 van de minister van BZK. Op 25 juni jl. is een brief met vervolgvragen van de leden van de fracties van de BBB en de PvdD aan de minister gestuurd. De minister van VRO heeft op 16 september 2024 geantwoord. Het verslag van een nader schriftelijk overleg ligt heden ter bespreking voor.


Bespreking verslag van een nader schriftelijk overleg

10.T03262

Toezegging Toezending opzet evaluatie fusiegemeente (35.619)

Beslispunt

  • Hoe wenst de commissie te oordelen over de status van toezegging T03262 (thans deels voldaan)?

Toelichting

Bij het plenaire debat op 6 juli 2021 over de samenvoeging van de gemeenten Landerd en Uden tot de nieuwe fusiegemeente Maashorst heeft de (toenmalige) minister van BZK, naar aanleiding van een vraag van het lid Koole (PvdA), toegezegd de Kamer te informeren over de insteek, opzet en uitvoering van de evaluatie waarin bekeken moet worden of de nieuwe fusiegemeente Maashorst kan blijven bestaan (T03262).

Bij brief van 13 juli 2022 informeerde de minister van BZK de Kamer over de wijze waarop de evaluatie van de nieuwe fusiegemeente Maashorst én de evaluatie van de nieuwe gemeente Dijk en Waard worden uitgevoerd. In de commissievergadering BiZa/AZ van 13 september 2022 is besloten toezegging T03262 als 'deels voldaan' aan te merken.

Naar aanleding van de brief van 13 juli 2022 van de minister van BZK met de opzet van de evaluaties (EK 35621/35619, F), zijn vijf schriftelijke vragenrondes gevolgd (verslagen gekopped bij dit agendapunt). Als laatste is op 3 april 2024 een brief met nadere vragen van de leden van de PVV-fractie aan de minister gestuurd. Pas op 20 september 2024 zijn de antwoorden op de vragen ontvangen. Deze liggen heden ter bespreking voor.

Eerder heeft uw commissie de intentie uitgesproken om het schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van 13 juli 2022 van de minister van BZK met opzet van de evaluaties af te ronden (zie korte aantekeningen van de commissievergadering van 24 oktober 2023).


Bespreking verslag nader schriftelijk overleg



11.Mededelingen en informatie

Werkprogramma 2025 van de Raad voor het Openbaar Bestuur

Op 17 september 2024 heeft de minister van BZK de Kamer het Werkprogramma 2025 van de Raad voor het Openbaar Bestuur gestuurd.

"Het werkprogramma komt voort uit de ROB Themalijnen : Democratie, Rechtsstaat, Interbestuurlijke en Financiële verhoudingen. (...) Met de werkwijze ROB Actueel wil de ROB vanuit de actualiteit bezien of het zinvol is om daarvoor de inzichten uit bestaande adviezen onder de aandacht te brengen, met daarbij de mogelijke handelingsperspectieven. Zo kan de ROB het openbaar bestuur op het juiste moment adviseren. En het helpt de ROB bij het flexibel inspelen op adviesaanvragen van regering en parlement, ook als dat reactie op korte termijn vereist." Volledigheidshalve wordt hier opgemerkt dat de Kamer op 10 september jl. advies heeft gevraagd aan de ROB over opzet en werkwijze van een nieuwe jaarlijkse monitor ten behoeve van de Kamers der Staten-Generaal, die inzichtelijk kan maken of de middelen en de ontwikkeling van de vrije bestedingsruimte van decentrale overheden toereikend zijn voor de (nieuwe of geïntensiveerde) taken van decentrale overheden. De reactie wordt nog verwacht.

Overzicht in te trekken wetsvoorstellen

De minister-president heeft Kamer op 16 september 2024 een overzicht gestuurd van wetsvoorstellen die zullen worden ingetrokken. Geen van deze voorstellen ligt op het werkterrein van de commissie Binnenlandse Zaken.

Procesbrief consitutionele toetsing

Ter kennisname hebben de minister van BZK en de staatssecretaris Rechtsbescherming de Kamer de procesbrief gestuurd die in het kader van constitutionele toetsing aan de Tweede Kamer is gezonden.

Werkprogramma Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers

De Kamer heeft op 17 september 2024 het vastgestelde werkprogramma van het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers voor het kalenderjaar 2025 van de minister van BZK ontvangen. De aanbieding hiervan gebeurt op grond van de Kaderwet adviescolleges.

Werkprogramma 2025 van het Adviescollege openbaarheid en Informatiehuishouding

De minister van BZK heeft de Kamer conform artikel 26 lid 3 Kaderwet adviescolleges, de Kamer het werkprogramma 2025 van het Adviescollege openbaarheid en Informatiehuishouding aangeboden.

Gesprek met de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050

Tijdens de vergadering van de commissies J&V en BIZA van 10 september 2024 heeft het lid Dittrich (D66) aangegeven een gesprek met de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 naar aanleiding van haar rapport ‘Gematigde groei’ op prijs te stellen. Zoals tijdens die vergadering is besproken heeft de staf J&V dit verzoek doorgeleid aan de staf van de commissie SZW omdat de opdracht aan de Staatscommissie werd verleend door de minister van SZW (mede namens de minister van BZK). Vandaag staat dit onderwerp geagendeerd op commissievergadering van SZW.

Geen commissievergaderingen op dinsdag 8 oktober 2024 (APB)

Op 8 oktober 2024 vinden de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Om alle leden de mogelijkheid te geven hierbij plenair aanwezig te zijn, worden -in voorkomend geval op spoedbehandelingen na- die dag geen commissievergaderingen ingepland.







12.Rondvraag


Korte aantekeningen