25.398

Bijzondere politieregisters



Dit voorstel stelt nadere voorwaarden aan gegevens over personen in de bijzondere politieregisters. Eén voorwaarde is dat voortaan in de registers van de Criminele Inlichtingendienst (CID) alleen gegevens over georganiseerde misdaad en over ernstige misdrijven mogen worden vastgelegd.

Tijdens de parlementaire enquête Opsporingsmethoden is gebleken dat er onduidelijkheid was over welke gegevens in de CID-registers opgeslagen worden. Daardoor waren deze vervuild met veel irrelevante persoonsgegevens. Deze registers worden geschoond als dit voorstel wordt aangenomen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 3 november 1998 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 25 mei 1999 zonder stemming aangenomen.

De wet is opgenomen in Staatsblad 244 van 22 juni 1999.


Kerngegevens

ingediend

17 juni 1997

titel

Wijziging van de Wet politieregisters, houdende nadere regels voor bijzondere politieregisters ten behoeve van de politie, Koninklijke marechausse en daartoe aangewezen diensten van publiekrechtelijke lichamen die met de opsporing van strafbare feiten zijn belast (bijzondere politieregisters)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • minister van Justitie
  • minister van Binnenlandse Zaken

inwerkingtreding

  • 1. 
    Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip
  • 2. 
    Artikel 13d, derde lid, blijft ten hoogste een jaar na voornoemd tijdstip buiten toepassing, voor zover het betreft de vastlegging van de reeds in die registers opgeslagen gegevens

Documenten

16