25.211

Wet bescherming Antarctica



Dit wetsvoorstel geeft invulling aan het door 26 verschillende landen ondertekende Protocol inzake milieubescherming bij het Verdrag inzake Antarctica. Het voorstel verbiedt onder meer de winning van minerale rijkdommen, anders dan voor wetenschappelijke doeleinden.

Het is echter niet de bedoeling Antarctica te sluiten voor alle activiteiten. Wetenschappelijk onderzoek en toerisme blijven mogelijk, maar dan wel met vergunning en onder strenge voorwaarden.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is op 29 januari 1998 zonder beraadslaging en zonder stemming door de Tweede Kamer aangenomen.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 3 maart 1998 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

30 januari 1997

titel

Regels ter bescherming van het Antarctisch milieu ter uitvoering van het Protocol betreffende milieubescherming bij het Verdrag inzake Antarctica (Wet bescherming Antarctica)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
  • minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Hoofdlijnen

  • In bovengenoemde vergunningen staan bijvoorbeeld bepalingen over afval dat niet mag worden achtergelaten, over verstoring van dieren en het voorkomen van introductie van uitheemse dier- en plantensoorten in het gebied.
  • De organisator van een vergunde activiteit kan bovendien worden aangesproken op onverantwoordelijke gedragingen van alle deelnemers aan die activiteit.
  • Voor de activiteiten geldt, dat indien zij meer dan een tijdelijk effect op het Arctisch milieu kunnen hebben, een milieu-effectbeoordeling gemaakt moet worden als onderdeel van de vergunningaanvraag.

Documenten

3