Vijf senatoren houden maidenspeech bij Wet werk en bijstand



Bij de behandeling van de Wet werk en bijstand hebben vijf leden van de Eerste Kamer hun maidenspeech gehouden. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Behalve de regeringsfracties van CDA, VVD en D66 stemde ook een groot deel van de PvdA-fractie voor. Tegen stemden vijf van de negentien PvdA-leden en de fracties van ChristenUnie, GroenLinks en SP.

Het enige lid van de Onafhanklijke Senaatsfractie Henk ten Hoeve stemde voor. Hij was een van de senatoren die hun eerste grote toespraak als nieuw lid van de Eerste Kamer hielden. De anderen waren Simon van Driel (PvdA), Mirjam de Rijk (GroenLinks), Elsabe Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije (VVD) en Anja Meulenbelt (SP). Voorzitter Yvonne Timmerman-Buck (CDA) luisterde het debuut van haar vijf collega's op met een persoonlijk woord.

Van Driel is in de PvdA lid geweest van de selectiecommissie voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Bij de gemeente Den Haag is hij directeur geweest van de sociale dienst en de dienst stadsbeheer. Tegenwoordig is hij voorzitter van de directieraad van Loyalis.

Henk ten Hoeve (OSF) is geboren en getogen Fries en legde bij de beëediging als lid van de Eerste Kamer de eed af in de Friese taal. Tot opluchting van de voorzitter sprak hij zijn maidenspeech uit in het Nederlands.

Mirjam de Rijk (GroenLinks) plaatste na haar maidenspeech ook nog eens verreweg de meeste interrupties tijdens het debat met staatssecretaris Mark Rutte (VVD, sociale zaken en werkgelegenheid). Zij diende tevens samen met anderen vier moties in. Voor De Rijk in 1999 voorzitter werd van GroenLinks was zij werkzaam in de journalistiek, achtereenvolgens bij de Winschoter Courant, het dagblad Trouw, HP/De Tijd, Intermediair, FNVMagazine en De Groene Amsterdammer. Bij dit laatste weekblad was zij zes jaar politiek en sociaal-economisch redacteur.

Elsabe Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oye (VVD) heeft politieke ervaring opgedaan in de provinciale staten van Overijssel. Zij was oorspronkelijk kalligrafe, maar heeft als ondernemer ook een antiquariaat gerund. Voorts heeft zij verschillende functies vervuld in de zorg en patiënten- en consumentenorganisaties.

Anja Meulenbelt (SP), bekend geworden als schrijfster van het feministische boek 'De schaamte voorbij', hield haar maagdentoespraak als lid van de fractie van de Socialistische Partij. Meulenbelt is tegenwoordig ook actief voor de Palestijnse zaak. Drie jaar geleden publiceerde zij daarover een boek 'Het beroofde land'. Zij is tevens voorzitter van de stichting Kifaia voor hulp aan gehandicapten in de Gazastrook.


Deel dit item: