Eerste Kamer krijgt instemmingsrecht bij nationale projecten



Bij besluiten over grote ruimtelijke projecten van nationaal belang (Rijksprojectenprocedure) zal in de toekomst de Eerste Kamer wel worden geraadpleegd. Dit instemmingsrecht zal worden verankerd in de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening (28.916) die naar verwachting in 2006 in werking treedt. In de tussentijd zal de regering in de geest van dit instemmingsrecht handelen door besluiten over rijksprojecten ook toe te zenden naar de Eerste Kamer en desgewenst daarover met de Kamer te debatteren.

Minister Dekker van VROM heeft dit dinsdag toegezegd aan de Eerste Kamer tijdens het debat over het wetsvoorstel procedure rijksprojecten. Met de aantekening dat de fracties van SP en GroenLinks tegen zijn aanvaardde de Eerste Kamer dit wetsvoorstel. De Rijksprojectenprocedure krijgt nu een plaats in de geldende Wet op de Ruimtelijke Ordening. Kortgeleden heeft de regering bij de Tweede Kamer een voorstel voor een heel nieuwe wet ingediend. De bedoeling is dat de Rijksprojectenprocedure ook in de nieuwe wet wordt opgenomen.

Tot dusverre wilde de regering alleen de Tweede Kamer instemmingsrecht geven bij de projecten van nationaal belang op ruimtelijk gebied. Vrijwel de hele Senaat verzette zich dinsdag tegen deze uitsluiting bij de besluitvorming. Net als bij de procedure inzake Planologische Kernbeslissingen (PKB's) eiste de Senaat ook in dit geval instemmingsrecht, hoewel het hier geen wetgeving in enge zin betreft.

Bij het debat voerde mevrouw Van Dalen-Schiphorst namens de CDA-fractie voor het eerst het woord in de Eerste Kamer. Ook minister Dekker (VVD) trad voor het eerst op in de Senaat.


Deel dit item: