29.297

Implementatie EG-richtlijn sanering en liquidatie van verzekeringsondernemingen



Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 en de Faillissementswet ter implementatie van richtlijn sanering en liquidatie van verzekeraars 2001/17/EG van 19 maart 2001PDF-document. Hiermee worden regels gegeven voor de grensoverschrijdende aspecten van procedures met betrekking tot faillissementen waaraan verzekeringsondernemingen kunnen worden onderworpen.

Met dit voorstel worden alleen de bevoegde autoriteiten van de lidstaat van herkomst bevoegd tot het nemen van saneringsmaatregelen of het uitspreken van een faillissement. Andere lidstaten erkennen automatisch een procedure die is geopend door de bevoegde autoriteit. Het recht van de lidstaat waar de procedure is geopend, regelt de gevolgen van de procedure, met een aantal uitzonderingen. De lidstaten moeten kiezen uit twee opties ten aanzien van de bescherming van de verzekeringsdirecteuren.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 18 december 2003 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 10 februari 2004 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 86 van 9 maart 2004.

De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 101 van 18 maart 2004.


Kerngegevens

ingediend

14 november 2003

titel

Wijziging van de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 en van de Faillissementswet in verband met de uitvoering van richtlijn nr. 2001/17/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 19 maart 2001 betreffende de sanering en de liquidatie van verzekeringsondernemingen (PbEG L 110)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Justitie

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Documenten

7